A tajcsi javítja a szívbetegek életminőségét

A krónikus szívelégtelenséggel élő emberek a hagyományos kínai mozgásforma, a tajcsi (thai chi) művelésével javíthatják életminőségüket - közölték hétfőn amerikai kutatók.

tajcsi, thai chi, szívbetegség | MTI Hírek 2011 ;8 | Szendei, K.
Már heti egy óra gyakorlás elegendő volt ahhoz, hogy jelentősen javuljon a vizsgálatba bevont emberek hangulata és önbizalma - írták a bostoni kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban.

A felmérésben ötven amerikai szívbeteg szakképzett vezető irányításával tajcsi órákat vett, míg a másik ötven fő szívproblémáival kapcsolatos előadásokat hallgatott. Mindkét csoport fizikai állapota hasonlóan alakult, ám a tajcsit gyakorlók érzelmi állapota jelentősen javult a többiekhez képest: emelkedett napi tevékenységeikben mutatkozó aktivitásuk és jobb lett hangulatuk is.

A Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kutatói úgy vélik, hogy a tajcsi művelése biztonságos alternatíva a szívelégtelenségben szenvedők számára. Korábbi vizsgálatokban már megmutatták, hogy a lassú, körkörös mozdulatokat és egyensúly-áthelyezéseket tartalmazó mozgásrendszer hasznos lehet a magas vérnyomásban vagy fibromialgiában szenvedő betegeknek, valamint hatásosan csökkenti a stresszt.
| tajcsi, thai chi, szívbetegség
2011-04-27 14:06:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop