Mi az a biofeedback?

A biofeedback egy komplementer gyógyászati technika, amelynek segítségével meg lehet tanulni egyes testi funkciók, mint például a szívverés akaratlagos irányítását.

biofeedback, visszacsatolás, alternatív kezelés, stressz | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A biofeedback (visszacsatolás) során elektromos érzékelőkkel mérni és fogadni lehet a test információit. Az érzékelők megtanítják az embert arra, hogyan lehet képes kisebb változtatásokra, például izmok elernyesztésére, fájdalomcsillapításra. Lényegében arról van szó, hogy gondolatainkkal tudjuk irányítani a testünket, aminek gyakran lehet gyógyító hatása is.

A biofeedback a testi és lelki egészség számos problémáján segíthet:

- szorongás, stressz
- asztma
- a kemoterápia mellékhatásai
- székrekedés
- szívproblémák
- magas vérnyomás
- inkontinencia
- irritábilis bélszindróma
- fájdalom
- fizikai teljesítőképesség
- Raynaud-kór

A biofeedback számos előnnyel jár, például:

- nem invazív
- feleslegessé tehet bizonyos gyógyszereket
- alternatíva lehet egyes gyógyszereket nem jól tűrők számára
- lehetőség, ha egy gyógyszer hatástalan maradt
- megoldás lehet gyógyszer helyett terhesek számára
- megtanít törődni az egészségükkel.

A biofeedback általában kockázatmentes, biztonságos, ám még így sem megoldás mindenki számára, ezért előbb konzultáljunk orvosunkkal.

Mielőtt nekilátnánk, győződjünk meg arról, hogy valóban szakember, gyakorlott terapeuta végzi. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, tegyünk fel kérdéseket a terapeutának.

Mit várhatunk a kezelés alatt?

A terapeuta elektromos érzékelőket helyez a test különböző részeire. Ezek a szenzorok felmérik a szervezet biológiai állapotát, például az agyhullámokat, a bőr hőmérsékletét vagy az izmok feszülését. Ezt az információt aztán bizonyos jelekkel (sípoló hang, felvillanó fény) visszacsatolják a beteghez. Az eljárás során megtanulható, hogy a gondolataink, érzéseink vagy viselkedésünk megváltoztatásával hogyan változtassuk meg vagy irányítsuk testünk fiziológiai válaszait.

A biofeedback kimutathatja például a fejfájást okozó feszes izmokat, majd relaxációs technikával ellazíthatjuk izmainkat, megszüntetve ezáltal a fájdalmat.

A biofeedback típusai:
  • elektromiográfia (EMG) – az izmos feszüléséről ad információt
  • hőmérsékleti (termális) biofeedback – stresszes állapotban gyakran esik a hőmérséklet, ennek tudatában kezdhető meg a relaxáció
  • galvanikus bőrreakció – a verejtékmirigyek működését méri, a szorongás felderítésére szolgál
  • a pulzusszám változáson alapuló biofeedback a szívverést segít irányítani, javul a vérnyomás, a tüdőfunkció, megszűnik a stressz és a szorongás.
A biofeedbackhez használatos eszközök elsősorban fizikoterápiás klinikákon és centrumokban találhatók, de egyre több otthoni eszköz is van forgalomban. Vigyázzunk, sok a hamisítvány is a piacon!
| biofeedback, visszacsatolás, alternatív kezelés, stressz
2012-10-28 21:19:27