Gyulladáscsökkentő enzimek

Anyagcsere nélkül nincs élet. Enzimek nélkül nincs anyagcsere. Így érthető, hogy a modern orvoslásban az enzimeknek hangsúlyos szerepük van. Nézzük meg, hogyan hatnak!

gyulladáscsökkentő, anyagcsere, enzim, gyulladáscsökkentö | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(7):34-35   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Az enzimek az élet kezdetétől mindenütt megtalálhatók. A petesejtet elérő első ondósejtek is csak egy speciális enzim segítségével képesek áthatolni a sejtfalon, vagyis enzimek nélkül nem jöhetne létre új élet.

Füge a sebre

Ha nem lennének enzimek, az anyagcsere sem létezne, nem tudnánk mozogni, emészteni, a vérünk nem alvadna meg. Tehát nincs olyan biokémiai folyamat, amit ne az enzimek szabályoznának.

Mivel az enzimek - melyekből a tudomány már háromezret ismer - ennyire fontosak és egyéntől függően hatékonyak, az orvoslásban történő felhasználásuk már régóta nagy horderejű kutatási téma.

Ettől függetlenül, néhány természeti nép ösztönösen péppé aprított fügével gyógyítja a sebeket. A fügében lévő ficin azon enzimekhez tartozik, amelyek lebontják a fehérjéket. Ezeket proteázoknak nevezzük. Fehérjebontó képességükön alapszik a sebgyógyító hatásuk.

Felgyorsul a gyógyulás

A nyugati orvoslásban az enzimes sebtisztításhoz főleg a papajában levő papaint és a szintén fehérjebontó kimotriszpin enzimet alkalmazzák. Ezek különféle készítmények formájában segítik a sebgyógyulást.

A hegek szélein gyorsan lebontják az elpusztult és elhalt sejtmaradványokat, így azután a sérülés hamar beheged. A zúzódások és rándulások következtében létrejövő gyulladások és duzzanatok is enyhébb lefolyásúak, ezenkívül gyorsabban gyógyulnak, ha a kezelésük enzimtartalmú kenőccsel történik.

Életmentő enzimek

Kóros folyamatok fokozatos megszüntetésekor - például érelzáródáskor, trombózis feloldásakor -, szívinfarktusnál vagy a láb vénás trombózisánál az enzimek életet menthetnek! A vérbe befecskendezett sztreptokináz vagy az urokináz feloldja a friss véralvadékokat, és nagymértékben javítja a páciens túlélési esélyét.

Jegyezzük meg! Ahhoz, hogy az enzimek kifejthessék gyógyító erejüket, közvetlenül a problémás területen kell őket alkalmazni, mint például a lokális gyulladások külső kezelésekor.

Érdekes! Azt, hogy az enzimek a gyomron és a bélrendszeren keresztül a vérbe áramlanak, sokáig ehetetlennek tartották, mivel igen nagy molekulák. Azt feltételezték, hogy a bélfalon át nem szívódnak fel, és az emésztés folyamatában az emésztőnedvek lebontják őket. Néhány évvel ezelőtt azonban bebizonyosodott: az enzimek szájon át és rektálisan (végbélen át adott beöntés útján) a szervezetbe juttatva is hatnak. Még azok az enzimek is, amelyeket a táplálékkal együtt fogyasztunk el, részben emésztetlenül kerülnek a vérünkbe.

Természetesen ez az arány a speciálisan előállított enzimek esetében jobb. Ezeket a fehérjéket lebontó enzimeket egyfajta védőburok veszi körül, és megvédi őket a gyomorsavaktól és az emésztőnedvektől. A védőburok csak a vékonybél felső szakaszában oldódik fel, és ekkor szabaddá válnak a gyógyító erejű anyagok.
Lendület a gyomornak

Teltségérzetnél, de akár a gyomornyálkahártya krónikus gyulladása folytán kialakuló emésztési nehézségek és a hasnyálmirigy elégtelen működése esetén is jó szolgálatot tesznek azok a készítmények, amelyek emésztőenzimeket - pepszint, tripszint, pancreaskivonatot és kimotripszint - tartalmaznak.


Kérdezze meg orvosát!

Néhány enzimkészítmény fogyasztása szigorúan orvosi előíráshoz kötött, például akkor, ha valaki:
  • fehérjeallergiában szenved
  • véralvadási zavarai vannak
  • előreláthatólag műtéten esik át
  • véralvadást gátló gyógyszert szed.
Sokoldalúan…

Amióta az enzimekkel történő gyógyítást kutatni kezdték, számos betegség kezeléséhez alkalmazzák őket:
  • érbántalmaknál
  • reumatikus problémáknál
  • autoimmun betegségeknél
  • gyulladásoknál
  • fertőzéseknél
  • bizonyos daganatos betegségeknél.
Bár ezeknek a betegségeknek első pillantásra nincs közük egymáshoz, az enzimek azonban támogatják a felsorolt kórokból való felgyógyulást, és erősítik a szervezet védekezőrendszerét.

A mesterséges eredetű enzimkészítmények a következő csoportokba sorolhatók:

Az immunrendszert segítő enzimek: állati és növényi fehérjéket lebontó enzimekből állnak össze. Arra késztetik az immunsejteket, hogy a behatoló kórokozókat megsemmisítsék, és segítsék a szervezetet a vírusok - például influenza- és herpeszvírusok - elleni küzdelemben.

Gyulladások esetében szintén fontos az immunrendszer ereje. Az enzimkombinációk beleavatkoznak a gyulladásos folyamatokba, és meggyorsítják a felgyógyulást. Emiatt gyulladással összefüggő betegségeknél - például bronchitis - is alkalmazzák őket.

Visszér- és érproblémáknál hatásos enzimek: az érbetegségeknél az enzimek több szinten hatnak. Serkentik a vérkeringést, és javítják a vér folyékonyságát. Az érrendszeri gyulladások ezáltal gyorsabban gyógyulnak. A vénás operációk után az enzimek siettetik a gyógyulás folyamatát.

Reumatikus betegségeknél használt enzimek: mivel az enzimek a gyulladásos folyamatokat pozitívan befolyásolják, az ízületekben is enyhítik a gyulladást. Erősítik a test védekezőerejét, és ennek köszönhetően visszaszorítják a fokozott immunreakciókat, például a sokízületi gyulladásnál.

Az enzimpreparátumok siettetik a sebek és a sportsérülések gyógyulását: a külsőleg használatos kenőcsök, porok és spray-k formájában bevitt enzimek gyorsítják a gyógyulást.

A szájon át fogyasztott enzimkészítmények ugyancsak előmozdítják a sebek gyógyulását, gyorsítják a vérömleny lebomlását, és segítenek zúzódások és rándulások esetén is. Ezek a készítmények fehérjéket lebontó enzimek kombinációjából állnak.

S. Gy
| gyulladáscsökkentő, anyagcsere, enzim
2006-07-16 07:05:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop