Tű a BőRben

Az akupunktúrával történő gyógyítás az ősi, távol-keleti orvoslás része. Elnevezése latinul tűszúrás jelent. A hagyomány szerint több ezer éve figyeltek fel arra, hogy a nyílhegy okozta lábsérüléskor az illetőnek elmúlt valamilyen régi, kínzó panasza, például a gyomorfájdalma.

akupunktúra, energia, gyógyítás, akupunktúra | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.

Az évezredek során kialakult gyógymód a természet általános ­ kínai bölcselők, gyógyítók által vallott ­ egyetemes törvényeinek alkalmazása az emberi szervezetre.

A nyugati orvostudomány teljesen más irányba fejlődött, egyre inkább az emberi test egyes szerveire, testrészeire specializálódott, a gyógyítás nagyon sokszor mindössze a tünetek enyhítését, nem az okok megszüntetését jelenti.

A kínai taoista filozófia az embert az ég és a föld között helyezi, a természet részének, ugyanakkorélő egésznek tekinti. Az életet itt az energia jelenléte biztosítja. Ezt az energiát Qi-nek (ejtsd: csí) nevezik, ami életerőt, léterőt, lélegzetet is jelent. A Qi-t a természetből kapjuk, és oda adjuk vissza. A Qi jelenléte az életet, hiánya a halált jelenti.

Az egészséget a Qi szabad és kiegyensúlyozott áramlásaa biztosítja. Ennek az áramlásnak a zavara ­ túl sok vagy túl kevés energia jelenléte ­ a betegség. Az emberi test a kisebb egyensúly-ingadozásokat képes önmaga korrigálni, önmagát gyógyítani. Amikor ez már nem sikerül, akkor van szükség orvosra.

Az energia a test ún. meridiánvonalai mentén áramlik, melyek hasonló rendszert alkotnak, mint a vérkeringés. Bár ezek csak képzeletbeli vonalak, ma már műszerekkel mérhető a rajtuk áramló bioenergia.

Az akupunktúrás tűket a betegségnek megfelelő meridiánpontokon szúrják a bőrbe, ezzel arra késztetve a szervezetet, hogy az energiaáramlást eltorlaszoló anyagokat maga távolítsa el, szabad utat biztosítva az energiának , az egészségnek. A tűszúrás általában nem fájdalmas, néha kisebb, gyorsan múló fájdalommal jár.

A kezelés nem tüneti, gyors, és teljes gyógyulást lehet vele elérni. Az eljárás nem igényel hosszas kórházi tartózkodást, műszereket, gyógyszereket stb., így viszonylag olcsónak mondható, káros mellékhatása nincs.

Alkalmazási területe hihetetlenül széles: a gyermekbetegségektől a krónikus bélpanaszokon, reumatikus fájdalmakon, menstruációs zavarokon, fogfájáson, káros szenvedélyekről való leszoktatáson át a műtéti érzéstelenítésig terjed. Az utóbbi évtizedekben kiterjedt kutatások folynak az akupunktúrás mikrorendszerek területén. Kimutatták, hogy vannak olyan testrészeink, melyekre az egész test rávetül. Legismertebb ezek közül a talp reflexzónarendszere. De ugyanígy a kézfejen, a fülön is megtalálhatók az egyes szervek meridiánpontjai. Újabban a fogak és az egész szervezet kapcsolatára is vannak bizonyítékok.

Az akupunktúra több évezred alatt felhalmozott tudásra támaszkodik, ma már sok nyugati egyetemen is tanítják. Elsajátítása a teljes életszemlélet, világfelfogás és gyakorlati tudás megértése és megtanulása révén lehetséges. Ezért fontos, hogy mindig képzett szakemberhez forduljunk panaszainkkal.

| akupunktúra, energia, gyógyítás
2002-08-02 16:09:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop