Akupunktúra - Nőknek

Migrén, menstruációs zavarok, krónikus fájdalmak… E panaszok kezelését egyre több nő bízza akupunktúrához értő orvosra…

akupunktúra, migrén, menstruáció, akupunktúra | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):42-43   Celsus Kft. | Tamás, É.
Sokáig gyanús ázsiai gyógymódnak tartották az akupunktúrás kezelést, manapság azonban egyre több, klasszikus orvoslással foglalkozó európai vagy amerikai orvos alkalmazza az acéltűt. Németországban például több mint harmincezer orvos és gyógyító él - e minimum 3000 éves - kínai gyógymóddal.

Nyugaton való elterjedését és sikerét nem utolsósorban a nőknek köszönheti. (Ez nem jelenti azt, hogy a nőknél hatásosabb lenne az akupunktúra, mint a férfiaknál, csak a nők nyitottabbak a finom kezelésre, ami kémiai anyag és mellékhatás nélkül fejti ki hatását.)

Titokzatos energia

A kezelések során mintha varázspálca segítségével tűnne el például a migrén, a hát- és menstruációs fájdalom. Egyébiránt főleg a női cikluszavarok kezelésében nyújt még nagy segítséget.

Érdekes, hogy ilyen sok „követője” van Nyugaton az akupunktúrás kezeléseknek, hiszen a módszer alapjainak semmi köze sincs a klasszikus orvoslás biokémiájához és anatómiájához. Itt ugyanis egy titokzatos energiáról, a „chi”-ről van szó, melynek léte tudományosan nem bizonyítható, miként az áramlási pályáinak - a meridiánoknak - sem.

Blokádoszlatás

Az ősi kínai orvoslás elve szerint, ha a chi akadályba ütközik vagy gyengül, akkor betegség keletkezik.

A tűszúrások által közel 400 - a meridiánokon lévő - akupunktúrás ponton feloldhatóak ezek a blokádok, és így az ellentétes energiák - a yin és a yang - kiegyenlítődhetnek, a chi pedig újra áramolhat, és a betegség megszűnik. Még ha számunkra teljesen idegen is a tradicionális kínai orvoslás - TCM -, rengeteg előnye van a klasszikus orvostudománnyal szemben.

Az akupunktúra egységes gyógymód. Figyelembe veszi a különbséget test, szellem és lélek között. Ez a kiindulási pont, amelynél nem csak a beteg szervre mint egy izolált pontra koncentrálnak a szervezetben, hanem az embert egészében kezelik.

Az akupunktúrás kezelés nem jár mellékhatással. Mivel különösen bevált krónikus betegségeknél és fájdalomterápiáknál, helyettesítheti a gyógyszereket, de legalábbis csökkentheti azok mennyiségét.

Személyfüggő

Terhesség esetén az akupunktúrával körültekintőbbnek kell lenni!

Fontos tudnivaló! Ha a has tájékát kezelik, akkor idő előtt beindulhat a szülés! Ugyanakkor kimutatták, hogy az akupunktúrával hatékonyan kezelhető a terhesség okozta rosszullét. Műtét, kemoterápia utáni rosszullétek esetén is sokat segít. Embertől és panasztól függ, hogy hány kezelésre van szükség, hiszen mindenki más intenzitással reagál a beavatkozásra.

Mi a magyarázat?

Mindeddig a nyugati természettudománynak nem sikerült pontosan átlátnia az akupunktúra hatásmechanizmusát. Léteznek azonban különböző magyarázatok rá, így például megállapítható: az akupunktúrás pontoknál számos ér- és idegcsomó van.

Ha ezeket a pontokat megérintjük, az egész ideg- és hormonrendszerre hatunk. Továbbá az is bizonyított, hogy a tűszúrások csökkentik az izmok megfeszülését, és serkentik a vérkeringést, ezáltal több boldogsághormont, endorfint termel a szervezet. Ezek a hormonok természetes úton érzéstelenítenek, azaz csökkentik a fájdalmat, és hosszan tartó, kellemes közérzetet biztosítanak.

Ugyanakkor nem mindegyik páciens elégedett ezzel a kezelési móddal, ám 60-80%-uknál hatnak a tűszúrások.

Ajánlott! Különösen akkor ajánlott az akupunktúra, ha a klasszikus gyógyszeres kezelés már nem segít, például olyan krónikus fájdalmaknál, mint a migrén.
Forgalomirányítás

Az egészség fennmaradása érdekében a chinek ugyanolyan akadálymentesen kell áramolnia, működnie, mint egy nagyváros forgalmának. A betegségek dugókat okoznak, és az akupunktúrát alkalmazó orvos olyan, mint egy jó forgalmi rendőr.

A tűk segítségével kezeli a csomópontoknál a lámpákat, hogy a yin és a yang újra áramolhassanak. Gyakran sokáig tart, míg a dugók eltűnnek, de az eredmény mindig ugyanaz: a forgalom helyreáll, azaz az érintett meggyógyul, és teli lesz életenergiával.


A WHO ajánlása…

A kínai orvos számára nem létezik olyan betegség, ami ne lenne kezelhető akupunktúrával és fitoterápiával, tehát gyógynövényekkel. Európában azonban a leggyakrabban hátfájdalmaknál, migrénnél, reumánál és krónikus betegségeknél alkalmazzák.

A WHO a következő betegségeknél ajánlja:
 • légutak: orrgyulladás, nátha, visszatérő megfázás, akut mandulagyulladás, akut hörghurut és hörghurutos asztma, főleg gyerekeknél
 • szem: kötő- és ideghártya-gyulladás, gyermekeknél rövidlátás, szürke hályog esetén
 • száj: fogfájdalom, fogínygyulladás, torokgyulladás
 • gyomor és bélrendszer: nyelőcsőgörcs, csuklás, akut és krónikus gyomorhurut, gyomorsav okozta panaszok, krónikus bélfekély, székrekedés, hasmenés, epepanaszok
 • menstruációs problémák: erős fájdalom vagy vérzés, rendszertelen vagy kimaradozó ciklus, miómák, ciszták, gyulladások, meddőség
 • idegek és izmok: fejfájás, migrén, arcidegfájdalom, agyvérzés utáni bénulás ellen, vizelési problémák, ágyba vizelés, bordafájdalom, merev váll, merev kar és nyak, hát- és könyökfájdalom
 • fogyókúra, dohányzásról és alkoholról való leszokás.
Vigyázat! Gyenge vérkeringésű és pszichikailag labilis emberek elájulhatnak a kezelés során.

Ki a jó akupunktúrás orvos?

Sajnos, ezen a területen is vannak „gyorstalpaló” képzések. Ezért ügyeljünk arra, hogy orvosunk megfelelő diplomával rendelkezzen!
 • Csak olyan orvoshoz forduljunk, akinek a képzése jó hírnevű intézményhez köthető!
 • Az akupunktúrás kezelést mindig alapos orvosi vizsgálatnak kell megelőznie!
 • Az esetleges fájdalmakról és rizikókról is tájékozódjunk!
 • Csak egyszerhasználatos tűvel engedjünk kezelést végezni!
Gyógyító szúrások

A kezelés során több tűt is szúrnak az akupunktúrás pontokba. A tű a fájdalom intenzitásától függően rövidebb vagy hosszabb ideig marad bent, krónikus fájdalmaknál általában 20-25, akut panaszoknál úgy 15 percig. A tűket szükség szerint mozgathatják, forgathatják, hogy a kezelt akupunktúrás pontokat stimulálják.

A hagyományos ezüst- vagy aranytű helyett az európai orvosok hajlítható acéltűt használnak, melynek hosszúsága 1 és 20 cm között változik. Léteznek úgynevezett tartós tűk is, amelyeket a beszúrást követően ragtapasszal letakarnak, így napokig vagy akár tovább is bent maradhatnak a szervezetben.

Egy megfelelő kezelésnél érezni kell az úgynevezett „De-Qi” jelenséget, vagyis hideget, meleget, nyomást és érzéketlenséget a tű körül.

Jó tudni! Általában hetente 1-2 kezelésre van szükség egy 10-12 alkalmas terápia esetén. Ezután körülbelül 3 hét szünetet kell beiktatni, feltéve, hogy folytatni kell a kezelést.

T. É.
| akupunktúra, migrén, menstruáció
2006-11-13 12:45:12

Web Design & Development Prowebshop