Akupunktúra - tű nélkül

Sokat hallott már az akupunktúra jótékony hatásairól, de idegenkedik a tűszúrástól? Szeretne új masszázst kipróbálni, amely nemcsak kellemes, de egészségügyi problémáit is kezelheti vele? Akkor önnek az akupresszúra a megfelelő gyógymód!

akupresszúra, akupresszúra | Ideál - Reforméletmód magazin 2002 ;14(11):30-31   Celsus Kft.
Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslás igen elterjedt módszere. Valószínűleg ugyanolyan idős, mint maga a tűszúrásos kezelés, tehát legalább tízezer éves múltra tekinthet vissza. Az ember, ha valahol fájdalmat érez, önkéntelenül is nyomban odanyúl, megmasszírozza, hogy enyhítse a kellemetlen érzést. Fogfájás esetén az arcon, fejfájásnál a homlokon vagy a tarkó egy bizonyos pontjának erős nyomkodásakor érezhetően csökken a fájdalom. Ha fáradtak vagyunk, szemünket dörzsölgetjük. Ilyenkor tudatosan, vagy nem, de lényegében akupresszúrás kezelésben részesítjük magunkat. Az akupresszúra során a test meghatározott pontjait ujjbegyünkkel vagy esetleg körmünkkel masszírozzuk, nyomogatjuk. Azért tesszük ezt, hogy a meridiánokban a csí, vagyis az életenergia áramlásának irányát, illetve erősségét visszaállítsuk a normális, egészséges mederbe.

AZ ÉLET ENERGIÁJA

A mai természetgyógyászat alapját képező legtöbb gyógyítási elmélet szerint az életet adó energia valamilyen jól meghatározott rend szerint kering a testben. Az indiaiak az ajurvédikus gyógyászatban ezt az energiát pranának, a hagyományos kínai orvoslás csínek, a nyugati, európai szaknyelv pedig bioelektromosságnak nevezi. Mindegyik elméletben megegyező, hogy ennek az energiának az áramlása az egészséges élet alapja. Ha ez az áramlás valami miatt felborul, például egy ponton megakad, akkor az betegséget okoz. Az életerő a bőr alatti szövetekben nem látható energiacsatornákon keresztül áramlik. Ezeket a csatornákat, energiapályákat hívjuk meridiánoknak. A meridiánok jól kimutathatók, mert felettük a bőr elektromos ellenállása más, mint a bőr körülöttük lévő egyéb pontjain. Ha valahol egy pontban megszakad vagy lecsökken a csatorna áteresztőképessége, a pont felett energiapangás, alatta energiahiány lép fel, igen jellemző tünetekkel.

Sokféle oka lehet annak, hogy az energia áramlásában zavar lép fel. A műtétek során átvághatják ezeket az utakat, emiatt a hegeken keresztül már nem ugyanolyan az áramlás. A kötőszövetekben lerakódott salakanyagok, az egyes szervek túlterhelése, vagy éppen a mozgásszegény életmód miatt az izmok elsorvadása is anatómiai akadályokat képezhet. Ezek a későbbiekben nem csak mozgásszervi panaszokat okozhatnak, hanem gyomorégést, a máj elzsírosodását vagy különböző pszichés megbetegedéseket. A jól képzett orvos már a viszonylag enyhe panaszokból látja, hogy mely tüneteket okozza az energia hiánya, melyeket az energiapangás, és így megtalálható az a pont, amelyet a blokk alól felszabadítva megelőzhető a komoly betegség. Az akupresszúrás masszázs során a bőr alatt futó meridiánokban az áramlást egy-egy pont masszírozásával vagy hosszanti irányú simító mozdulatokkal befolyásoljuk. A masszázst végezhetjük az ujjunkkal, de tompa, illetve gömbvégű, fémből, fából vagy üvegből készült masszírozóeszközökkel is. Gyakorlatilag ugyanazokat a pontokat ingereljük, mint az akupunktúra során, csak most tűszúrás nélkül.

MINDIG KÉZNÉL VAN

Nagyon jó érzés, ha egy fárasztó nap után egy szakértő masszőr kezei dolgozzák át megmerevedett izmainkat. Még szerencsésebb, akinek otthon is hajlandó valaki rendszeresen megmasszírozni a talpát vagy a hátát, nyakát. A saját hátunkat megmasszírozni nem könnyű feladat. Ugyanakkor az akupresszúrás masszázs nagy előnye, hogy a saját testünkön is könnyen elérhetjük azokat a pontokat, amelyek masszázsával enyhíthetjük fájdalmunkat, vagy egyszerűen csak felfrissülhetünk egy kicsit. A kínai orvosok is azért kedvelik ezt a gyógymódot, mert minden műszer, felszerelés nélkül lehet azonnal hatásos gyógymódot találni igen sok betegségre. Egy távol-keleti expedíción részt vevő magyar orvos számol be írásaiban arról, hogy az expedíció kínai orvosa hogyan gyógyította a legkülönbözőbb megbetegedéseket akupresszúrával, amikor más eszköz éppen nem volt kéznél. Eredményesen kezelte a hasmenést, az elgémberedett izmokat, a tengeribetegségeket és a fejfájást is ezzel az egyszerű módszerrel.

A legtöbb természetes gyógymód alapja a szervezetben rejlő, önmagunkat gyógyító energiák tudatos felhasználása, erősítése. Sajnos, a modern kórházi orvoslásban ez a szemlélet legtöbbször teljesen hiányzik, a betegek úgy érzik, hogy a gyógyulás csak a rajtuk kívülálló személyzeten, illetve műszereken múlik. Az önmasszázs további nagy előnye, hogy a betegek így - szinte szó szerint - valóban saját kezükbe vehetik önmaguk sorsát, aktív részeseivé válhatnak a gyógyítás folyamatának. Ezzel nem csak maga az akupresszúra jótékony hatása érvényesül, hanem hatalmas pszichés energiák is felszabadulhatnak. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az akupresszúra elsősorban megelőzésre és a későbbiekben részletezett betegségek kiegészítő kezelésére ajánlott.

MIKOR ALKALMAZZUK?

Az akupresszúra mellékhatásoktól mentes, természetes gyógymód. Sikeresen használhatjuk a különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Segítségével elérhetjük, hogy a sokszor kellemetlen mellékhatásokat okozó fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségét csökkenteni tudjuk. Fontos megjegyezni azonban, hogy bár az akupresszúra igen jól alkalmazható öngyógyító gyógymód, panaszainkkal először mindig orvoshoz kell fordulni, és a masszázst csak alapos vizsgálat és pontos diagnózis felállítása után, kiegészítő gyógymódként alkalmazzuk!

Az akupresszúra egyik legelterjedtebb alkalmazási területe a mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak enyhítése. Ezek közül is ki kell emelni a reumás panaszokat, a porckorongsérv okozta fájdalmak csökkentését, mint például az isiászt és a tarkótáji fájdalmakat, amelyek hosszú távon makacs fejfájást is okozhatnak.

Ezeken kívül eredményes még fejfájás, illetve fogfájás kezelésében, a vegetatív idegrendszer zavara által előidézett tüneteknél, mint az állandó idegesség, belső nyugtalanság, rendszertelen hasmenés, székrekedés. Bizonyos esetekben alacsony vérnyomásnál is érhetünk el javulást az akupresszúrás kezelésekkel. Igen hasznos, mindig kéznél levő segítség menstruációs fájdalmaknál. A felfázást kísérő kellemetlen tüneteket is enyhíti. Alkalmazzák tengeribetegség és hányinger esetén is.

És most ismertetünk néhány egyszerű fogást, amellyel mindenki saját maga, akár otthonában is kipróbálhatja az akupresszúra jótékony hatását.

NÉHÁNY MESTERFOGÁS

Mielőtt még a konkrét panaszokhoz tartozó pontokat ismertetnénk, néhány általános jó tanács:

  • Mindig helyezkedjünk el kényelmesen a masszázshoz!
  • A masszázs alatt ne csináljunk semmi mást, ne nézzünk tévét, ne telefonáljunk, koncentráljunk teljesen testünk reakcióira!
  • Figyeljünk arra, hogy a körmünk ne legyen túl hosszú, ne sértsük meg vele a bőrünket!
  • Az egyes pontokat erősen masszírozzuk a megadott ideig. Általában azokat a pontokat, amelyek izmok felett találhatók, erősebben nyomjuk, míg ahol közvetlenül csont van a bőr alatt, kicsit gyengédebben.
  • Minél régebben fennáll a panasz, annál lassabban indul meg a gyógyulás!

Az arcon és a fejen jelentkező fájdalmakat enyhíthetjük a következő pont masszírozásával. Ide tartozik a mindenféle fejfájás, neuralgia, illetve fogfájás is. Ez a pont az egyik legerősebb fájdalomcsillapító akupresszúrás pont. A hüvelykujj és a mutatóujj közötti izmot masszírozzuk egy-két percig mindkét oldalán. A műveletet 15-30 percenként megismételhetjük. Az izmot erősen nyomjuk, egészen addig, amíg fájdalmas nem lesz, mert csak így érhetjük el a kívánt hatást.

Hányinger, szédülés, tengeribetegség, emésztési problémák, illetve egyes gyomorfájdalmak esetén az alkar belső oldalán az orsó- és a singcsont között középen a csukló tövétől két és fél harántujjnyira lévő pontot masszírozzuk. A legjobban ezt a pontot a mutatóujjunkkal tudjuk ingerelni úgy, hogy egészen mélyen az izmok között érezzük az erős nyomást. A masszázs egy-két percig tartson, és többször ismételjük 15-30 percenként. Ugyanezt a pontot kezeljük túlzott idegesség, nyugtalanság, illetve idegesség okozta szívpanaszok enyhítésére.

Gyomor- és bélproblémák, puffadás, hasmenés esetén a sípcsont térd felőli végének külső oldalán lévő kiemelkedést (Tuberositas tibiae) kitapintjuk, és ettől egy harántujjnyira kifelé masszírozzunk. Hüvelykujjunkkal erőteljes, körkörös mozdulatokkal nyomkodjuk ezt a pontot egy-két percen keresztül. Ezen a ponton különösen hatásos a moxaterápia, illetve a más, melegítéssel járó eljárások.

Menstruációs fájdalmak esetén, felfázásnál, a nemi, illetve a húgyúti szervek különböző eredetű megbetegedéseiben a lábszár belső oldalán masszírozzunk négy harántujjal a boka felett, a sípcsont hátsó élén. A pontot egy-két percig masszírozzuk erősen a hüvelyk- vagy a mutatóujjunkkal, majd fél-egy óra múlva ismételjük meg mindkét oldalon.

dr. H. O.

JÓ TUDNI!

Az akupresszúra egyik legismertebb speciális válfaja a talp masszírozása, vagyis a reflexológia. Hívei közül az egyik leghíresebb James A. Garfield, az Egyesült Államok huszadik elnöke. Nem sokkal elnökké választása után, 1881-ben merényletet kíséreltek meg ellene, amely során megsérült. Emiatt egész életében igen erős fájdalmak kínozták, melyeket leghatásosabban a reflexológia segítségével tudott enyhíteni.

Az akupresszúrás masszázs során ne várjunk a svédmasszázshoz, illetve az Európában elterjedt lazítómasszázshoz hasonló érzést. A masszőr célja ilyenkor nem a megmerevedett izmok, inak ellazítása, hanem a test energetikai harmóniájának visszaállítása. Az eredmény nem a recsegő-ropogó ízületekben és a csomós izmokban mérhető, hanem a fájdalom és a többi kellemetlen tünet csökkenésében, illetve az egész szervezet fittségének visszaállításában.

| akupresszúra
2002-11-02 18:37:37
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop