ENERGIA-mobilizálás: Szín-akupunktúra

P. Mandel természetgyógyász 1978-ban kifejlesztette a szín-akupunktúrát, mely azon alapul, hogy a meridiánok mentén vékony színes sugarakat vezetnek az akupunktúra-pontokba, hogy a szervezetet ezzel befolyásolják.

színakupunktúra, színakupunktúra | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.
Alkalmazása: már az ókori Egyiptomban színes templomot emeltek a betegeknek, Kínában tarka kendőkbe tekerték magukat. Ma színes fényzuhannyal illetve - fürdővel próbálnak a hétköznapi panaszokon, bőrbetegségen, fájdalmon, és lelki problémákon is segíteni.

A piros, sárga és narancssárga "melegítő" színek, melyek élénkítik a vérkeringést, felderítik a hangulatot és aktiválják a májat. A kék és zöld "hideg" színek. A kék vérnyomáscsökkentő és segíti az alvást, a zöld fertőtlenítő.

Egy kezelés időtartama: 10-60 perc

Kockázata: csak kiegészítő módszer, önmagában nem helyettesíti az orvosi kezelést. Ha a színeket nem rendeltetésszerűen alkalmazzák, az egészségi problémák rosszabbodhatnak.

Hatásossága: a pszichológusok a színek hangulatra való hatását elismerik. A szervezet reakcióit a szkeptikusok a placebo-hatásra vezetik vissza. Támogatói úgy vélik, hogy a színek különböző hullámhoszszuk miatt befolyásolják a sejtek működését.

Alkalmazói: természetgyógyászok, pszichológusok

Chakra-therápia

Alkalmazása: az indiai orvoslás a szervezetben 7 fő energiaközpontot ismer, melyek a szervekkel és a mirigyekkel állnak kapcsolatban: ezek az ún. chakrák. (óindiai szó, jelentése: fénykerék) Testi és lelki megterhelésnél légző- és jógagyakorlatokkal, aroma-, drágakő- és fényterápiával, reikivel és akupunktúrával próbálják meg az energiaközpontokat befolyásolni. Teljesen új a Chakra-áramlás-meditáció, melynek során kézrátéttel, illetve ki- és belégzés által tudatosítják a chakrák közti energiaáramlást. Így stimulálják pl. a gyökér-chakrán át (a farkcsont magasságában) a gerincoszlopot, az idegeket, a vesét vagy a solar-plexus-chakrán át a hasnyálmirigyet, a májat, az epét és a gyomrot.

Egy chakra-kezelés időtartama: 15-60 perc

Kockázata: a homlok- és a szív-chakra kezelésénél múló fejfájás vagy szívtáji szorító fájdalom léphet fel.

Hatásossága: hogy mennyire működik a chakra-munka, az a kiválasztott módszertől függ. A szakorvosi kezelés azonban nem spórolható meg vele.

Alkalmazói: természetgyógyászok és bioenergetikusok.

Kineziológia

Alkalmazása: a 60-as évek elején G. Goodheart amerikai chiropraktikus fejlesztett ki egy módszert: az izomreakciók érintés-tesztelését. Az "alkalmazott kine-ziológiával" (kinesis, görög szó, jelentése: mozgás) a betegségek egy jó része felismerhető, megelőzhető és a gyógyulási folyamat gyorsítható. A kínai akupunktúra-rendszerből kiindulva a kineziológusok az egészségi zavarokat a meridiánokban létrejött energiablokádnak tekintik. Mivel az izmok a meridiánokon keresztül kapcsolatban állnak a szervekkel és mirigyekkel, egy legyengült izomból viszsza lehet következtetni a panasz fajtájára illetve az energiahiányra. Ehhez 42 izmot vizsgálnak meg. Például: a páciens kinyújtja a karját. A terapeuta megpróbálja azt ellenállásával szemben lenyomni. Ha sikerül, akkor az a beteg energia-háztartásának zavarára utal. Az akupunktúra-pontok érintésével, masszázzsal, különféle gyakorlatokkal és a táplálkozás átállításával próbálják meg az energiát kiegyenlíteni.

Egy kezelés időtartama: 45-60 perc

Kockázata: nincs

Hatásossága: az izomteszt természettudományos módszerekkel még nem bizonyított, az akupunktúra-rendszer hatásmódja nem elismert, ennek ellenére a gyakorlatban sokaknál jól bevált módszer.

Alkalmazói: természetgyógyászok, pszichológusok, egyes orvosok fogorvosok és pedagógusok.

Alta major

Alkalmazása: a tartásjavítás e módszerének célja a gerincproblémák megszüntetése. Ezt 1986-ban D. Köppen-Weber természetgyógyásznő fejlesztette ki. Abból indult ki, hogy az életenergia csak zavartalanul egyenes gerincoszlopban áramolhat. Ha az izomfeszülés miatt görbület keletkezik, az fékezi az energiafolyamot. A terápia a gerincoszlop legmagasabb pontjára összpontosul, az ún. alta-major-központra. Itt megy át az agy a gerincvelőbe és ez a test, a lélek és a szellem közötti központi kapcsolóhely. Tapintás-, mozgás- és masszázsgyakorlatokkal tanulja meg az ember összeszedni magát, belülről is.

Egy kezelés ideje: egy, másfél óra

Kockázata: nincs

Hatásossága: az ortopédusok igazolják, hogy a gerincoszlop-gyakorlatokkal a feszítés oldható. A tartás és a psziché közti összefüggést a test- és lélekterapeuták megerősítik. Az alta-major-pont tudományos módszerekkel mégsem bizonyítható.

Alkalmazói: természetgyógyászok, orvosok, gyógytornászok
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| színakupunktúra
2002-07-25 14:30:25
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop