Hirdetés

Energiaközpontjaink

Az auramező színének és energiájának nagy részét a csakrák szolgáltatják. Általában hét fő csakrát különböztetünk meg. Ezek neve az emberi testet felülről lefelé szemlélve a következő: korona-, homlok-, torok-, szív-, napfonat-, szakrális- és gyökércsakra.

csakra, energia, gyökércsakra |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Abrudán, K.

A keleti hagyomány főként ezzel a hét csakrával dolgozik, ugyanakkor elismert tény, hogy ezeken kívül még egész sor kisebb csakra is létezik, melyek szerepe az egészség megőrzésében és fenntartásában nem elhanyagolható.

Mindenkit egy energiamező burkol be, ami kb. 10-15 cm-es sávban észlelhető testünk körül: ez az aura. A spirituális látók részletesen le tudják írni az auramezőt alkotó sugárzó színeket. Egyes színek csaknem mindig egyforma minőségűek, míg mások az egyén hangulatától, fizikai és lelkiállapotától függően elváltozásokat mutatnak. Hogy melyik energiaközpont mit tud, és hogyan tudunk hatni rá, kiderül az alábbiakból!

Az egészséges csakrára rugalmas energiaállapot jellemző. Betegség hatására ez a rugalmasság megszűnik, sőt az energia áramlását gátló tényezők lépnek érvénybe.

ÖNVÉDELEM ÉS KÉZRÁTÉTEL

A csakrákat "külsőre" száras virágokhoz lehet hasonlítani, melyek szirmai aszerint nyílnak ki és csukódnak össze, hogy az egyén éppen milyen szituációval szembesül. A csakrák szárai rendszerint zárva maradnak, kivéve a korona- és a gyökércsakráét, amelyek az emberi test függőleges tengelyén elhelyezkedő, belső energiaoszlop két végéhez csatlakoznak.

Az egészséges csakratő olyan, mint egy önműködő szelep. Rajta keresztül távozhat el a szervezetből a fölösleges, esetleg negatív energia, amely egyébként káros hatással lehet ránk. Ha az egyén valamilyen negatív hatásnak van kitéve, akkor a tövek megsérülhetnek. Ilyen negatív hatások lehetnek: sokk, trauma, gyógyszerek vagy hallucinogén szerek túlzott használata, alkohol és dohányzás okozta károsodás. E hatások a csakratövet folyamatosan nyitott állapotban tartják. Így viszont nem képesek az egyént megvédeni a különböző, kívülről jövő, negatív hatásoktól. Ez az állapot jól kezelhető, ha ismerjük a csakrákhoz tartozó színek és energiák szerepét. Az öngyógyításnak is igen nagy szerepe van a csakrákkal való foglalkozásban. Már egészen rövid gyakorlás után is figyelemre méltó eredményeket lehet elérni, és ehhez az öngyógyításhoz nem szükséges hosszas előtanulmányok végzése sem.

GYÖKÉRCSAKRA ­ A STABILITÁS KÖZPONTJA

A végbél és a nemi szervek között helyezkedik el. A csakra szirmai lefelé néznek, míg töve felfelé mutat, a központi energiaoszlop belsejébe. Ennek a csakrának meghatározó színei a vörös, barna és a mályvaszín. Fő eleme a föld. Aromaterápiás kezelés szempontjából nyugtató hatással van rá a cédrus és a pacsuli illata. Serkentője a pézsma, levendula és a jácint. A következő kristályok, drágakövek és féldrágakövek hatnak rá pozitívan: füstkvarc, rózsakvarc, gránát, alexandrit, rubin, agát, vérkő, ónix és tigrisszem.

E csakra kulcsszavai a meggyökerezettség, önvédelem és koncepció. Az első kulcsszó arra utal, hogy a Földdel mint elemmel egy tudatosabb, kölcsönhatásokon alapuló viszonyba kerülünk. Minél erősebbek a "gyökereink", annál kevésbé érzékeljük a földi létet nyomasztó tehernek.

Életünk céljáról a gyökércsakra energiamezeje és színképe igen sok információt tartalmaz.

Minden csakra kölcsönhatásban áll a fizikai testtel. A gyökércsakra, bizonyos tulajdonságaiból következően, a fizikai test legkeményebb alkotóelemeihez kapcsolódik, úgymint a csontrendszerhez, izmokhoz és inakhoz. Ha diszharmóniát vagy betegséget észlelünk ezeken a területeken, akkor a probléma eredete gyakran a gyökércsakra működésének megváltozásával kapcsolatos. A csakra korábban felsorolt gyógyító eszközeinek és színeinek használatával, valamint pszichológiai és érzelmi tényezők figyelembevételével sikeresen segíthetünk a fenti szervek elváltozásain, csakúgy, mint reumás bántalmakon, csontritkuláson, egyéb csontrendszeri megbetegedéseken, valamint a csontrendszert, a szöveteket és a bőrt támadó rákos megbetegedéseken is.

A gyökércsakra felelős a vörös szín jelenlétéért az energiamezőnkben. Ha a csakra egészséges, akkor az aurában rendszerint nagyon élénk, vörös szín látható. Színterápia során azonban a túlságosan élénk színek használata kerülendő.

A legegyszerűbb, ám leghatékonyabb vizualizációs gyakorlat, amelyet egyébként minden csakránál használhatunk a megfelelő szín behelyettesítésével, a csakra "táplálása". Ez úgy történik, hogy kellően ellazult állapotban elképzeljük a csakrához tartozó színt, amint az szelíden beáramlik a csakra szirmaiba. A gyökércsakra esetén a vörös szín mély, meleg árnyalata a legmegfelelőbb.

Öltözékünk kiválasztásakor hasznos lehet a vörös szín árnyalatainak viselése. Otthonunkban is elhelyezhetünk néhány megfelelő színű tárgyat, abroszt, vázát, virágot stb. Ha a vörös szín valami miatt ellenérzést vált ki belőlünk, akkor használhatjuk a barnát vagy a mályvaszínt, illetve a vörös komplementer színét, a zöldet is.

SZAKRÁLIS CSAKRA ­ A BIZTONSÁG KÖZPONTJA

A csakra szirmai megközelítőleg kétujjnyira a köldök alatt találhatók. Töve a keresztcsont magasságában mutat a gerincre. Jellegzetes színei a narancssárga, borostyánsárga és az aranyszín. Eleme a víz. Aromaterápiás kezelés szempontjából nyugtató hatással van rá a pézsma és az ámbra, serkentője a rozmaring. Gyógyító kövei: borostyán, citrin, topáz, aventurin, holdkő és jáspis.

Kulcsszavai a biztonság, mások iránti figyelem, szexualitás, kreativitás, erő, őszinteség. Az első két kulcsszó igen szoros összefüggésben van egymással. Csak akkor tudunk másokra felelősséggel odafigyelni, másokat elfogadni, ha biztonságban érezzük magunkat. A szexualitást itt meglehetősen tág értelemben kezeljük. Nem csak a szexuális tevékenységről van szó ugyanis. Idetartozik magának a szexualitásnak az elfogadása, valamint jelen korunk és kultúránk keretei között a férfi és a női szerep értelmezése, elfogadása is. A szexuális energia kétségtelen kapcsolatban áll a kreativitással és a mások bölcs vezetését lehetővé tévő erővel is.

Ez a csakra szoros kölcsönhatásban áll az éteri testtel. Minden létfontosságú szervünknek megvan az éteri párja, melyek kapcsolatban állnak a fizikai világban létező szervvel, és közreműködnek az adott szerv jó egészségi állapotának fenntartásában. Ez a tény ad magyarázatot például az amputált végtagok fantomfájdalmára, mivel az amputált végtag csak a fizikai térből tűnik el. Az éteri térben továbbra is jelen van. Betegség esetén akár részesül az éteri test egy másik személy által közvetített gyógyító energiában, akár nem, előbb önmagát kell rendbe hoznia ahhoz, hogy a fizikai szinten működő szervek újra normálisan lássák el a feladataikat.

A szakrális csakra alapszíne a narancssárga. Ez a szín, ha nagyon élénk formában jelenik meg, levertséget, vagy konfrontációra ösztönző érzéseket válthat ki. Ha ilyen érzést tapasztalunk, akkor a borostyán vagy az arany árnyalatait jelenítsük meg a szakrális csakra gyógyítására irányuló vizualizációs gyakorlatok alkalmával. Nagyobb betegséget követő lábadozás során, fáradtság, energiahiány esetén képzeljük el, amint a narancsszín finoman beáramlik a csakrába. Nagyon hatékony gyakorlat. Segíthet az is, ha tartunk egy tál narancsot a szobánkban, vagy az ablak elé függesztünk egy kis darab narancsszínű üveget, úgy, hogy a napfény áthatolhasson rajta.

A vizualizációs gyakorlatok rendszeres végzésekor az ember fogékonysága egyre jobban fejlődik, és egyre jobban megérti a csakrák színvilágát. Ne felejtsük el, hogy minden szín pozitív tartalommal bír. Amikor elképzelünk egy színt, akkor azt tiszta, átlátszó formában kell megjelenítenünk lelki szemeink előtt. Olyasformán, mint ahogy a festett ablaküveg színei láthatóvá válnak a napfény hatására. Ha gyakorlat közben azt észleljük, hogy valamelyik csakránk színe tompa, zavaros, akkor az biztos jele annak, hogy a csakrára, illetve a hozzá kapcsolódó testrészeinkre több figyelmet kell fordítanunk.

Csakrák(fentről lefelé számozva):

1 koponyacsakra
2 homlokcsakra
3 torokcsakra
4 szívcsakra
5 lépcsakra
6 köldökcsakra
7 far- vagy gyökércsakra


A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

csakra, energia, gyökércsakra

2002-07-25 15:20:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop