Fogorvosi kezelés előtt fül-akupunktúra csökkentheti a félelmet

Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelések előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) kutatói vizsgálatuk során egyértelműen bizonyították a hagyományos kínai orvoslás eredményességét.

A tanulmány célja annak megállapítása volt, hogy a külső fülön végzett akupunktúrás kezelés csökkentheti-e a fogászati beavatkozások előtti félelmeket - fejtik ki Andrea Michalek-Sauberer és munkatársai a Clinical Oral Investigations című szaklapban.

Összesen 182, véletlenül kiválasztott pácienst vizsgáltak meg a kutatás során. A fogorvosi beavatkozás előtt közvetlenül pszichológiai teszttel mérték fel a páciensek "rettegésének" fokát. A résztvevők egy csoportja ezt követően a külső fül megfelelő pontjain nyugtató és lazító akupunktúrás kezelést, egy másik csoport "ál-akupunktúrás" kezelést kapott az ujjakon, a vállon és egyéb testrészeken. A kontrollcsoport nem kapott kezelést. Húsz perccel később megismételték a pszichológiai vizsgálatot.

Az eredmények magukért beszéltek. A pszichológiai teszt által alkalmazott skála szerint az akupunktúrás kezelések mindegyike jelentősen csökkentette a félelmeket. A kontrollcsoporttal összehasonlítva a külső fülön végrehajtott "valódi" kezelés után 7,9 ponttal, az egyébterületeken alkalmazott "ál-kezelés" pedig 3,7 ponttal csökkent a páciensek félelme.
| fogorvosi kezelés, félelem, stresszoldás, akkupunktúra
2012-01-13 07:19:59
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop