Gyógyító tűszúrások – A jövő fájdalomcsillapító módszere az - akupunktúra

Az akupunktúra - kínaiul Zen Jiu, azaz „szúrás és hevítés” - az emberiség történetének legősibb gyógymódjai közé tartozik: eredete mintegy 3000 évre nyúlik vissza...

akupunktúra, fájdalomcsillapítás, csí, akupunktúra, csí | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(4):33-35   Celsus Kft. | Bárdos, E.
Akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás alapvető módszereinek egyike. Megértéséhez elengedhetlen, hogy megismerkedjünk a minden élőlény bensőjében lakozó életenergia, a „Qi” - kí vagy csí - létével. Mindenféle életjelenség, például a szervek és szervrendszerek működése, ezen életenergia kifejezése.

ZAVAR A CSATORNÁBAN

A hagyományos elképzelések szerint az életenergia a testen keresztül meridiánokban - „a szervezet energiacsatornáiban” - áramlik, éppen úgy, ahogy a folyók vize átvonul a kontinenseken. Betegségek kialakulásakor a csí harmonikus áramlása zavart szenved. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy az életenergiából túl kevés, túl sok, vagy egyáltalán semmi sem áramlik az adott meridiánokon keresztül a szervezet szervrendszereihez.
 • Gyengeség esetén például a csí csökken, ami a szervek rossz működéséhez vezet, például tökéletlen bélműködést eredményez, melynek során szinte emésztetlenül távozik a táplálék.
 • Az életenergia túlzott bősége a megfelelő szervrendszerek túlpörgését, túlzott működését eredményezi. Pszichésen mindez például belső nyugtalanság, idegesség, nyughatatlanság vagy ingerlékenység formájában nyilvánul meg.
A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS ALAPJAI

Az energiaáram blokádjai gyakran a szervezet perifériáin jönnek létre, ahol kellemetlen izomfeszülések, izomfájdalmak vagy más mozgáskorlátozottság, például a rettegett isiász vagy teniszkönyök formájában hívják fel magukra a figyelmet.

A fájdalmak energiablokádra, a csí bőségére avagy megfogyatkozására vezethetők vissza. „Tűszúrások” segítségével - a testfelszínen sűrűn elhelyezkedő, és szimmetrikusan futó meridiánok mentén található akupunktúrapontokon keresztül - a betegséget és fájdalmat okozó csí-blokádok megszüntethetők vagy a csí gyengülése ellensúlyozható, és ily módon harmonikus áramlása helyreáll.

HATÁSTERÜLETEK

A fájdalomcsillapítás terén az akupunktúra rendkívül eredményes hatásmechanizmusát az utóbbi 20 évben a kanadai neurobiológus, Bruce Pomeranz - úttörő jelentőségű alapkutatásai keretében - tudományosan is vizsgálta és magyarázta. Ezek szerint az akupunktúrában három hatásterület vesz részt. A fájdalominger a keletkezés helyéről, például a bőr vagy egy belső szerv irányából, az idegrostokon keresztül először a gerincvelő hátulsó szarvába jut. Itt történik az átkapcsolás egy második neuronra, amely a fájdalomingert továbbítja a talamuszba és végül az agykéregbe, a fájdalomérzékelés helyére.

Az akupunktúra tűszúrása bizonyos, az izomzatban található receptorokat ingerel. Ha a tűk 10-20 másodpercig a szövetben vannak vagy forgatással stimulálják őket, hogy az inger erőssége intenzívebbé váljon, nehézség- vagy nyomásérzet keletkezik a mélyben. Az ingererősséget elektromos impulzusok segítségével is fokozhatják, ekkor elektrostimulációról beszélünk.

Összességében az akupunktúra három szervi síkon aktiválja a szervezet saját erőit a fájdalom elfojtására vagy szabályozására:

– a gerincvelőben,
– a középagyban,
– a hipotalamuszban.

Az első hatósíkon, a gerincvelői szinapszisnál a fájdalominger az enkefalin nevű neurotranszmitter - idegi hírvivő anyag - felszabadulása miatt lényegesen módosul, hasonlóan a középagyban, valamint a talamuszban és a hipotalamuszban más endorfinok, béta-endorfin vagy dinorfin hatására.

KI FIZETI A „RÉVÉSZT”?

A betegbiztosító hazánkban sajnos nem támogat semmilyen alternatív gyógymódot, s vezető funkcionáriusai még évekkel ezelőtt is határozott meggyőződéssel állították az akupunktúra hatástalanságát és tudománytalanságát... Ettől függetlenül reménykedjünk, hogy az egyre nagyobb tapasztalat és a szépszámú meggyógyult beteg láttán az akupunktúrás terápia költségeit - eredményes kezelés esetén - előbb-utóbb a betegbiztosító átvállalja, azaz finanszírozza a gyógyító tűszúrások költségeit!

GYÓGYÍTÁS MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL

Az utóbbi tíz évben klinikai tanulmányok százai bizonyítják az akupunktúra hatékonyságát számos betegség esetében. A betegek 50-92 százalékánál - akiket előzőleg hiába kezeltek hagyományos gyógyítási eljárásokkal -az akupunktúra hatékonynak bizonyult a fájdalmak enyhítésében. Ez figyelemre méltó eredményességi mutató, melyet talán még nagyobbra becsülünk, ha figyelembe vesszük, hogy a morfium a krónikus fájdalmaktól szenvedő betegek csupán 70 százalékánál hatékony.

Az akupunktúra hatékonyságát számos, tapasztalatokon alapuló, módszertanilag tiszta vizsgálat bizonyítja, melynek tükrében szemrehányást tenni - téves elgondolásoktól táplált „tudománytalanság” címszó alatt - a gyakorlattól egyre távolabb állónak és tarthatatlannak tűnik. Mindez valószínűleg abból következik, hogy az akupunktúra hatékonyságban a hagyományos gyógyszeres kezelési móddal egyenértékű, sőt gyakran eredményesebb, ugyanakkor semmilyen vagy meglehetősen csekély mellékhatással rendelkezik.

KOMBINÁLHATÓ KEZELÉSEK

Az akupunktúrát elsősorban a krónikus fájdalmi állapotok kezelésére szolgáló, alternatív módszernek kell tekinteni.

Az akupunktúrás kezelés alapja sok orvos számára a jövőben is a hagyományos diagnózis marad. Néhány betegség esetében, különösen a közérzeti zavarokat illetően - mint amilyen a migrén vagy a mozgás-szervrendszer megbetegedései - kétségkívül már napjainkban belátható, hogy az akupunktúra az egyetlen alkalmazható terápia. Ezen túl, számos további esetben más, hagyományos gyógyítási eljárással kombinálható.

JÓ TUDNI! Nemcsak a gyógyulás folyamatát gyorsítja, hanem minimálisra csökkenti a gyógyszerfogyasztást, és így a mellékhatások elkerülését is lehetővé teszi.

BELÁTHATÓ JÖVŐ

Még ha a konzervatív, egyetemes gyógyászat vonakodik is attól, hogy az akupunktúrát hivatalosan is felvegyék a tantervekbe, az utóbbi években egyre gyakoribbak a tűszúrásos gyógyítással kapcsolatos egyetemi előadások, és előbb vagy utóbb mint nagy hatékonyságú eljárást nem fogják tudni kirekeszteni.

MÉG KIAKNÁZATLAN KEZELÉSI MÓD

Egyre több orvostanhallgató vesz részt akupunktúrás kurzusokon - Németországban évente 15 000-en -, és egyre több orvos végez rendszeresen akupunktúrás kezelést. Egy újabb közvélemény-kutatásban, mely során 987 beteget kérdeztek meg, a számok magukért beszéltek: a betegek majdnem háromnegyede - 73% - úgy véli, hogy az akupunktúrában rejlő lehetőségek még nincsenek kellően kihasználva. A megkérdezettek mintegy fele a módszer alkalmazását általánosságban helyénvalónak tartja, bár csak 13 százalékukat kezelték valaha is. Az akupunktúra rendkívül ígéretes jövő előtt áll mint tudományosan elismert gyógy- és terápiás módszer. Ez annál is inkább igaz, hiszen nemcsak rövid távon szünteti meg a panaszokat, hanem bizonyíthatóan tartós gyógyulást is lehetővé tesz olyan nyavalyáknál, mint például a migrén és a fejfájás.

HATÉKONYAN A DROGOK ELLEN

Az akupunktúrát egyre szélesebb körben alkalmazzák, s hatékonysága az eddig messzemenően figyelmen kívül hagyott területeken is bizonyítást nyer, például a szenvedélybetegségek kezelése terén. Az alkohol- és nikotinfüggőség felszámolásában is nagyon hatékony lehet. Még meggyőzőbbek azok az ismételt vizsgálatok, melyeket tízezernyi opiát-, heroin- vagy crackfüggő beteg esetében végeztek, s mutatják, hogy akupunktúrával nemcsak a legmasszívabb megvonási tünetek tarthatók kézben, hanem a szenvedélybetegek szorongásaiból eredő szélsőséges agresszivitás is enyhíthető. Mivel az akupunktúra segítségével elsősorban endorfinok - a szervezet által termelt opiátok - felszabadulása serkenthető, a terápia nagy előnye a szenvedélybetegek méregtelenítése során elsősorban abban rejlik, hogy semmiféle pótdrog- mint amilyen például a metadon - nem szükséges, s így nincsenek ebből fakadó újabb problémák!

ELGONDOLKODTATÓ! Az Egyesült Államokban egy szenátusi bizottság meghallgatását követően a drogfüggők méregtelenítésére és leszoktatására alkalmas akupunktúrás terápiát a 90-es évek kezdete óta pénzügyileg is támogatják! Ha az egyesült államokbeli drogterápia akupunktúrás kezelésének elterjedése, sikere és pozitív politikai visszhangja tudatosul bennünk, bizonyosan elgondolkodunk azon, vajon más államokban e hatékony terápia gyakorlatilag miért nem kap semmilyen szerepet?!

TÛSZÚRÁSSAL KEZELHETŐ...

A nyugati orvosi gyakorlatban az akupunktúrát manapság körülbelül 20-30 százalékban elsősorban migrének és fejfájások kezelésére alkalmazzák. Emellett minden második kezelés a mozgásrendszer gyakran krónikus fájdalmát igyekszik orvosolni.

További fontos indikációként említhető:
  – az asztma,
  – az allergiák,
  – a gyomornyálkahártya gyulladása,
  – az irritált bél,
  – a pszichoszomatikus szívpanaszok,
  – a magas vérnyomás,
  – az alvászavarok,
  – a depressziók,
  – a szexuális problémák.

B. E.
| akupunktúra, fájdalomcsillapítás, csí
2006-04-03 16:09:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop