Hirdetés

Gyógyító illatvarázs - Illóolajok és aromaterápia télre

Közeleg a tél, s vele együtt a különböző, részben vírusok, részben baktériumok okozta légúti megbetegedések szezonja. Ezek tüneteinek kezelésében, illetve a gyógyulás folyamatában hasznos segítőink lehetnek az illóolajok...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):33-35   Celsus Kft. | Babulka, P.



Nátha, influenza, hörghurut, torok- és gégegyulladás, orrgarathurut, orrmelléküreggyulladás..., sorolhatnánk még tovább is a tipikus téli megbetegedéseket. Tüneteik közt említhető a láz, a fájdalmas nyeléssel társuló torokszárazság, az orrjáratok - nyálkahártya megduzzadása miatti - eldugulása, a légutak nyálkahártyáinak gyulladása, kóros váladék lerakódása a nyálkahártyákon és a hörgőkben, valamint a köhögés.


SOKAT TUDÓ ILLATOK

Az említett betegségek és tünetek kezelésében, illetve megszüntetésében hasznos segítőink lehetnek az illóolajok, amelyek több olyan gyógyhatással is bírnak, amelyekre a gyógyulásunkhoz feltétlenül szükségünk van. így például:

  • fertőtlenítenek
  • antimikrobiális hatásúak
  • hurutoldók, köptetők
  • hörgők görcsét oldok, köhögéscsillapítók
  • nyugtatok
  • immunstimulánsok
  • szagtalanítók.

Az illóolajok egy része a tüdőn keresztül választódik ki, így segíti elő a letapadt kóros váladék elfolyósítását, majd a hígabb váladék felköhögését és kiürítését a hörgőcskékből, a hörgőkből, illetve a légcsőből. Ilyen hatású például az ánizs-, az édeskömény-, az eukaliptusz-, a kajeput-, a niaouliolaj, vagy a fenyőolajok többsége.

ENYHET HOZÓ LÉLEGZET

Az illóolajok kedvező gyógyhatásért felelős alkotórészei a szoba levegőjéből, a fürdővíz gőzéből belélegezve vagy inhalálás során juthatnak be a légutakba. Az illóolajokat e célból cseppenthetjük zsebkendőre - 2-3 csepp -, az aromalámpák vizébe - a helyiség méretétől függően 5-20 cseppet-, avagy az általunk készített légfertőtlenítő permettel juttathatjuk a lakószobák és a munkahelyek adott helyiségeinek légterébe. Ez utóbbi elkészítéséhez 100 ml vízhez 100 csepp illóolajat tegyünk!

NE FELEDJÜK! Használat előtt alaposan rázzuk fel, hogy az illóolajcseppek jól eloszoljanak a vízben! Az illóolajok ugyancsak jól ismert alkalmazásmódja az inhalálás. Ebben az esetben 10-1 5 csepp illóolajat vagy illóolaj-keveréket kell hozzáadni 1-1,5 I forró vízhez vagy - mondjuk- kamillateához. Aromafürdő készítésekor 1 kádnyi vízhez 10-15 csepp illóolaj adható, amit előzőleg tejben, tejszínben vagy habfürdőben kell feloldani.

FONTOS! Ha szaunában szeretnénk illóolajat használni, az illóolajok mennyiségét a szauna légterének nagyságához kell igazítani. De azt se hagyjuk figyelemén kívül, hogy az illóolajok gyúlékony anyagok!

„DUNSZTOLT" BETEG

A felsorolt alkalmazásoknál az illóolajok gyógyhatásai a vízgőz kedvező hatásaival egészülhetnek ki. Ilyen a légutak szárazságát enyhítő hatás, illetve a kóros váladék elfolyósítása.

A légutak szabaddá tételét segíthetjük elő akkor is, ha egy evőkanálnyi zsíros olajba (pl. mandula-, földimogyoró-, sárgabarackmag- vagy szőlőmagolaj) elkeverünk 5-6 csepp illóolajat (niaoulint, borsosmentát vagy citromolajat), és ezzel kenjük be az orrszárnyak alsó részét.

Az illóolajok jó zsíroldékonyságuknak köszönhetően a bőrön keresztül felszívódva is kifejtik gyógyhatásúkat, emiatt gyakran használják őket különböző összetételű légzéskönnyítő mellkasi krémek és olajok formájában. Elsősorban az eukaliptuszt, a niaoulint, a kakukkfüvet, a borsosmentát, a fenyő- és a rozmaring-illóolajokat. Többnyire 1-5%-os koncentrációban alkalmazzák őket. Aki légzéskönnyítő olajat szeretne készíteni, 100 ml zsíros olajhoz 1-5 ml illóolaj-keveréket adjon! A légzéskönnyítő olajokkal egyébként a mellkast és a hátat kell bekenni, majd fóliával le kell takarni, végül pedig törülközőt rátenni. Ezt követően a mellkast és a hátat melegen kell tartani, hogy a „dunsztolódás" folyamán az illóolajok tökéletesen kifejthessék gyógyhatásúkat.

LÁZÛZÉS...

A légúti megbetegedéseket kísérő láz mérséklésére illóolajos borogatás is használható, melyet úgy készíthetünk el, hogy 1 dl-nyi vízbe 1-1 5 csepp borsosmenta-illóolajat cseppentünk, majd nagyon alaposan összerázzuk. Ezután fél liternyi állott vízbe beleöntjük, és jól elkeverjük. Ezt követően pelenkát vagy valamilyen más puha anyagot belemártunk az aromás vízbe, azzal jól átitatjuk, kicsavarjuk, majd az aromavizes anyaggal a csuklót és a bokát betekerjük. A borogatást átmelegedés után napjában többször is cseréljük!

NE FELEDJÜK! Az aromás vizet az illóolajcseppek egyenletes eloszlatása érdekében minden alkalmazás előtt alaposan össze kell keverni!

KINCSESTÁR

A különféle formában használt illóolajok az enyhébb lefolyású légúti megbetegedések megelőzésében, illetve kezelésében sokszor önmagukban is elegendőek, és megbízható segítséget nyújthatnak a panaszok leküzdésében, más esetekben pedig hatékony kiegészítői lehetnek a gyógyszeres és egyéb kezeléseknek. Hozzájárulnak a kórfolyamat lefolyásának meggyorsításához és a panaszok mielőbbi megszűnéséhez.

„SZAGOS" PATIKA

  • FERTŐTLENÍTŐ, VÍRUS-ÉS BAKTÉRIUMELLENES ILLÓOLAJ: a citrom-, a grépfrút-, a limett-, a különféle fenyőolajok, a kakukkfű-, a szegfűszeg-, a fahéj-, a teafa-, a citromosteafa-illóolajok.
  • KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ: a kakukkfű- és a szurokfű-illóolajok.
  • A hörgők görcsét oldja a kakukkfű-illóolaj.
  • Szagtalanít és a légutak szabaddá tételében segít a grépf-rút- és a borsosmenta-illóolaj.
  • Ha a légúti megbetegedés köhögéssel is együtt jár, hasznos lehet a fertőtlenítő hatású illóolajokkal együtt olyan ILLÓOLAJOK PÁROLOGTATÁSA is, amelyek a fertőtlenítő hatás mellett nyugtató hatásúak is. Ilyen például a citromfű-, a narancsvirág-, a levendula-és a koriander-illóolaj.

dr. Babulka Péter

2006-01-14 10:56:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop