Szépítő ájurvéda

Nyugaton még csak néhány éve divatos, Keleten már évezredek óta alkalmazzák: az ájurvéda - a kiegyensúlyozott élet indiai tudománya - az egyik legrégebben ismert orvoslási rendszer, mely a gyógyítás mellett szépségünknek is szolgálatába állhat!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):24-25   Celsus Kft. | Dénes, V.
Az ájurvéda egyenlő az egészséges élettel: az állandó, de csöndes mozgással, a megállás nélküli materiális léttel és a folyamatos anyagcserével. Ez egyformán igaz a növényekre, az állatokra és az emberekre. Ráadásul nem csak fiziológiai, fizikai létükre vonatkozik, hanem szellemi valójukra is.

PARADICSOMI ÁLLAPOTOK HÍJÁN...

Ha a természetes létezésben vagy a létezés természetességében zavarok keletkeznek, betegségek támadnak. Miért pont ez vagy az a kórság uralkodik el szervezetünkön? Az ájurvéda - minden esetben - egyszerű, tiszta választ ad kérdésünkre, gyógymódjai pedig természetesek, így könnyen beiktathatók hétköznapi életünkbe.

EGYENSÚLYHOZÓ GYÓGYFÜVEK, ILLATSZEREK

  • VATA: az édes és savanykás ízek, illatok harmonizálják, pl.: a bazsalikom, geránium, narancs és szegfű.
  • PITTA: egyensúlyát friss, édeskés aromák keveréke dúsítja vissza, pl.: a levendula, jázmin, mentol, rózsa, szantálfa.
  • KAPA: a pikáns keverékek harmonizálják, pl.: a boróka, fahéj, rozmaring, majoránna, szegfűszeg.

MEGTÉRÉS A SZÉPSÉGHEZ...

A bennünket érő stressz egyre több negatív energiát kelt bennünk, környezetünkben és társadalmunkban, ahol élünk. Ez a körülmény módfelett megnehezíti, hogy természetesen, spontán módon éljünk. Így sokszor a civilizáció zajától nem halljuk belső hangunkat. Életmódunk elnyomja ösztöneinket, intuíciónkat, megérzéseinket. Ha a védákhoz fordulnunk - ahol csönd és rend uralkodik -, magunkba nézhetünk, és a meditáció útján új tapasztalatokat szerezhetünk. A védák segítségével lépésről lépésre visszatalálhatunk az igazi egészséghez, szépséghez, vitalitáshoz, boldogsághoz.

JÓ TUDNI! Első lépésként tudomásul kell vennünk: minden, ami hat ránk, lehet pozitív vagy negatív, ám tőlünk függ, milyennek ítéljük.

ÁJURVÉDA-TIPPEK

  • Reggel éhgyomorra igyunk meleg vizet! Ehhez legalább öt-tíz percig forraljuk a vizet, majd hűtsük addig, amíg ihatóvá válik! Észre fogjuk venni, hogy finomabb a minősége, a hevítésnek köszönhetően pedig serkenti „emésztőtüzünket".
  • Evés közben mindig igyunk, de csak keveset és sose hideget! Utána viszont fél óráig egyáltalán ne fogyasszunk semmilyen italt, mert az hígítja az emésztést elősegítő nedveket, gyomorsavat, s ezáltal gátolja az egészséges emésztést!

KÚRA KINT, KÚRA BENT...

A legtöbb ájurvédikus kozmetikum külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, s a pozitív tulajdonságokat erősíti. Az ájurvédikus szépség célja nem a dekor-kozmetikumok alkalmazása, hanem bőrünk, kötőszövetünk egészségének, optimális struktúrájának helyreállítása, megtartása, ugyanakkor a zavarok - vagyis a negatív hatások - elűzése, orvosolása. Az a tény, hogy az ájurvéda „szépítészi" termékei és módszerei még ápoló hatást is kifejtenek bőrünkre, örvendetes mellékhatás.

TUDTA-E? Ájurvédikus szempontból a kozmetikázás, a testápolás és szellemünk karbantartása nem elválasztható, főleg nem úgy, ahogy azt manapság teszik...

TÍPUSNAK MEGFELELŐ KEZELÉS

Az ájurvéda szerinti egészségmegőrzésünket, szépségápolásunkat alapvetően szervezetünk típusa - vata, pitta avagy kapa vagyunk-e - határozza meg. Ha megállapítottuk, melyik "kaszthoz" tartozunk, szépségünk megőrzése érdekében kétféle módszert is alkalmazhatunk:

  • Figyeljük típustulajdonságainkat bőrünkön, és ha ebben valamilyen zavart tapasztalunk, akkor azt hárítsuk el!
  • Fejlesszünk ki szépítő rászájánákat, azaz ájurvéda alapú kompozíciókat, amelyek ugyan függetlenek problémánk okától, de szerveink segítségével optimalizálják bőrünk funkcióit, így szépítenek!

A rászájánák regenerálnak, és bőrünk „saját életét" mozgásban tartják. (Egyébként szó szerinti jelentése: a folyást fenntartani.) E két módszer közötti különbség lényege, hogy amikor az ember a vata-, a pitta- avagy a kapa-zavarokra keres kozmetikumot, praktikusan konkrét problémát, zavart hárít el. Ezzel ellentétben a rászájána-kozmetikumokkal úgy optimalizáljuk a bőr funkcióit, hogy az egész szervezetet kezeljük.

Tehát az első metódus a kis hibán keresztül állítja helyre az egész harmóniáját, míg a másik az egész harmonizálásával szünteti meg az apró gondot. Utóbbi előnye, hogy a hiba mindenképpen elhárul, míg előbbinél félrediagnosztizálhatjuk a bajt, és esetleg félre is kezelhetjük magunkat.

VATA, PITTA VAGY KAPA?

Az ájurvéda mindig a test és a lélek egységéből indul ki. Ha lelkünkben harmónia uralkodik, akkor az szerveinken keresztül átsugárzik megjelenésünkre is. Testi-lelki rendszerünk alapján az ájurvéda három különböző típust különböztet meg:

  • Vata: mozgékony, gyors, könnyű, hideg, füstös, száraz, mások által ellenőrzött.
  • Pitta: forró, csípős, könnyű, savanyú, olajos, átvonuló tulajdonságokkal ruház fel.
  • Kapa: nehéz, olajos, lassú, hideg, stabil, feszes, sima és hordozható. A tiszta vata, pitta vagy kapa típusok nagyon ritkák; inkább összemosódó tulajdonságcsoportokat figyelhetünk meg, valamilyen dominanciával.

ILLÚZIÓK NÉLKÜL...

Külsőleg ájurvédikus, gyógynövényes olajokkal kényeztethetjük bőrünket. Ezeket használhatjuk masszázshoz, fürdéshez vagy tusoláshoz.

Arra azonban ügyelnünk kell, hogy az ájurvédikus szerek kivonatok, esszenciák, túladagolásuk káros is lehet! Persze annál többet az ájurvéda segítségével sem érhetünk el, mint amire genetikai adottságaink determinálnak bennünket. (Így például vékony hajszálaink nem fognak duplájukra megvastagodni. Ám egészségessé és dússá válhatnak. A már meglévő időskori foltjainkat sem fogja egy rászájána-kozmetikum eltüntetni, de a folttól eltekintve fiatalossá, széppé és életerőssé varázsolhatja bőrünket.)

Végül még egy lényeges dolog! Az ájurvédikus szépség-rászájánáknak nem kell egzotikusnak lenniük, hiszen, ahogy korábban már említettük, az ősi környezet helyreállítása a cél. Így itt, Magyarországon nem kombucha-gomba-, vagy csillagánizs-, hanem sokkal inkább körömvirág-, kamilla-, vagy mentaalapú készítményekre van szükségünk.

Tehát: önmagunkkal és eredeti természeti környezetünkkel kell összhangban élnünk!

VISSZA A TERMÉSZETESSÉGHEZ!

A természet törvényei rajtunk kívül és bennünk ugyanúgy működnek. Így a cél - akár gyógyító, akár szépítő szándékkal fordulunk az ájurvédához -, hogy minden az eredeti funkciójának megfelelően működjön bennünk és velünk kapcsolatban.

D. V.

|
2005-07-28 09:44:29
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop