Ájurvédikus testápolás - Önmagunk karbantartása és az ájurvéda

Az ájurvéda szerint korán kellene felkelni, reggel 4 és 6 között. Az Ég, a Fény, a Levegő, a Föld és a Víz reggel a legtisztábbak. Így igaz!

ájurvéda, bioritmus | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(6):23-23   Celsus Kft. | Popper, P.
Miként az is, hogy a kora reggeli napsugarak pusztítják el leginkább a kórokozókat. Ám a korai kelés csak akkor igazán élvezetes, ha a felkelés előtt úgy 10-12 órája már nem ettünk semmit, vagyis az emésztés teljesen befejeződött.

Baglyok és pacsirták

A modern élettan egyre inkább hangsúlyozza az egyéni bioritmus jelentőségét. Vannak „éjjeli baglyok”, akiknek aktivitása éjszaka tetőzik, akkor tudnak a legjobban dolgozni, akkor jár leggyorsabban az eszük, akkor a legjobb a hangulatuk.

Reggel nehezen ébrednek, morcosak, kedvetlenek, szinte haragszanak a világra. Nappal legszívesebben aludnának. Velük pont ellentétes életvitelűek a „pacsirták”. Mi azt tanácsoljuk, hogy adjunk elsőbbséget a bioritmusnak az ájurvédikus ideállal szemben!

Reggeli teendők

Az ájurvéda szerint reggel kellene vécére menni, székletet, vizeletet üríteni. De ne erőlködjünk! Higiéniai szempontból nem elég a vécépapír használata. Széklet után érdemes a végbéltájékot szappannal megmosni.

Fogat is kell mosni! Sőt nem árt időnként a nyelvünket is megtisztítani puha kefével, speciális nyelvkaparóval. Vigyázat! Az ember nem mindig érzékeli a saját szagát. A büdös szájszag legtöbbször az elhanyagolt fogazat és a rossz emésztés eredménye.

Ugyanakkor a társasági, a családi vagy a szexuális tapintat legtöbbször lehetetlenné teszi, hogy figyelmeztessék az embert: valamit tennie kellene ebben az ügyben! Sok kapcsolat felbomlása, szexuális nyomorúsága mögött ez az egyszerű ok áll.

Mellesleg: még ápolt lehelet esetén is kellemetlen partner, aki belehajol az emberek arcába, megérinti a ruhájukat - gallért, gombot -, és tele szájjal az arcukba hahotázik. Az arcunkat, a szemünket hideg vagy langyos vízzel a legjobb tisztítani, gyulladás esetén híg kamillateával. Naponta pedig meg kell fürdeni.

Ál-macsók

Érdemes eldönteni, hogy valaki szakállas-e vagy borotvált. A borostás arc ál-macsóságra utal, tehát arra, hogy az illetőnek valószínűleg férfiasságával összefüggő komplexusai vannak. Feltehetően nem véletlenül...

Szabadon lélegezni

Aki nem jógázik, hagyja az orrát, hangját békében! A jógagyakorlatokban ugyanis ott vannak a tisztító légzések.

Fehérneműt naponta kell váltani, éjszakai hálóruhát legalább háromnaponta. Nappali és éjszakai öltözéknél egyaránt fontos, hogy ne szorítsuk el túlságosan a derekunkat, ne akadályozzuk a szabad hasi légzést!

A nappali öltözék tegye lehetővé a test szellőzését! Éjszaka sem jó a fojtó, nehéz takarók, dunyhák használata. A legjobb két lepedő között feküdni, felül egy könnyű takaróval, pléddel.

Örökké fiatalon?

Végül a legkínosabb: az ember nem marad örökké fiatal. Öregszik. Az öregedés ellen csak mérsékelten szabad küzdeni. Legharmonikusabb, ha az ember öltözködésében, viselkedésében, stílusában alkalmazkodik az életkorához.

Szánalmat kelt és nevetséges a fiús megjelenést erőltető, idősödő férfi, a bakfist játszó, élemedett hölgy, még akkor is, ha már gumibabaszerűen mindene fel van varrva és töltve. Naivitás azt gondolni, hogy a plasztikai sebészi beavatkozás messziről nem hívja fel magára a figyelmet, akárcsak a paróka.

De nem is ez a lényeg, hanem az a kisstílű lelki beállítottság, ami minden életbölcsesség híján, reklámszövegeket követve, egyedül a test fiatalságának megtartásában látja a legfőbb - ámbár elérhetetlen - célt. Előre mondom: erre nem jó az Ájurvéda.

Prof. Dr. Popper Péter
| ájurvéda, bioritmus
2006-06-23 06:49:48
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop