Egészség indiai módra - Ájurvédikus minikalauz

Az ájurvéda, az indiai egészségtan, a világ legrégibb hagyományokon alapuló gyógymódja. A tradicionális kínai és az ógörög orvoslás egyaránt hatott rá. Alapelvei szerint a masszázs, a melegterápia, az inhalálás, a fürdőzés és a tudatosan vezetett életmód segíti a test megtisztulását és az öngyógyító erők aktiválódását…

ájurvéda, India, egészség | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(9):15-17   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Az ájurvéda a nyugati gyógyászatban nagyszerűen egészíti ki az orvostudományt. Bebizonyosodott, hogy az ellazulást, a kellemes közérzetet és a betegségmegelőzést célzó programjai jótékony hatásúak a krónikus asztma, az arthritis, a magas vérnyomás és a gyomor-bél problémák esetében.

Jó tudni! Az idült bajok prevenciójában és terápiájában az ájurvéda sokak szerint felülmúlhatatlan.

Fejmasszázs

Az ájurvéda változatos masszázstechnikákat alkalmaz. A fejmasszázs javítja a vérkeringést, normalizálja a haj növekedését, és serkenti az agyi funkciókat. A szöveteket erősítő, speciális krémekkel dolgozó arcmasszázs hatásaként a bőr sima, bársonyos lesz.

Abhyanga

Az abhyangamasszázs az egész testre kiterjed, és sajátossága még az is, hogy két masszőr egyszerre végzi, akik kifejezetten a kezelt személy számára összeállított növényi olajat használnak. Az olajok behatolnak a bőrbe, és erősítik a szöveteket. A kötőszövetekben előforduló méreganyagok aktivizálódnak, és kiürülnek. A masszírozás közben végig csend és nyugalom uralkodik; ez a békés hangulat és a reflexzónák élénkítése hozzásegíti az érintettet az ellazuláshoz és belső harmóniájának kialakulásához.

Anima/basti

Az anima vagy basti elnevezésű indiai gyógymód azon alapszik, hogy a páciensnek beöntést adnak olajból, tejből vagy növényi főzetből, hogy regenerálódjon az emésztőrendszere.

KUTI

Srí Lankán igen kedvelt terápiás módszer a kuti, az agyagból és méhviaszból épített szauna, melynek padlóján friss gyógynövényeket helyeznek el. A hőmérsékletet 40-50 °C-ra állítják be.

A beteg fekvő helyzetben belélegzi a növényi hatóanyagokkal telítődött gőzt. Ez a testtartás mélyebb légzést tesz lehetővé, mint az ülőpozíció. Légzésszervi bajokra ez a terápia kitűnően alkalmas.

Nasya

Ebben a kezelésben a gyógyszereket az orron keresztül juttatják be a testbe. Ezáltal az egész fej, beleértve a nyakat és a fület is, megtisztul, és energetikailag, illetve pszichológiailag egyensúlyba kerül. A nasyához hozzátartozik az illóolajos inhaláció, az orrmelléküregek nedves borogatással való melegítése és a nyálkaoldó cseppek alkalmazása. A kezelés befejeztével pihenésre van szükség, továbbá óvakodni kell a légáramlattól!

Nyomáskiegyenlítődéssel kapcsolatos problémánál a fület szabadon kell hagyni! Ezzel a terápiával kitűnő eredményt lehet elérni gyakori nátha, melléküreg-gyulladás, fejfájás és migrén esetén.

Panchakarma

A legfontosabb tisztító és regeneráló módszer az ájurvédában. A kezelés 8-14 napig tart, és a zsírszegény táplálkozás, a salaktalanítás és a pszichoterápia kombinációjából áll.

Pichu

A terapeuta kenőcsökből, krémekből, olajokból vagy növényi nedvekből álló pakolásokat visz fel a problémás testfelületre. A hatóanyagok beszívódnak a bőrbe. A pichukezelés különösen hatékony gerinc-és ízületi problémák megoldására.
Pizzichilli vagy sarwangadara

Két ájurvéda-terapeuta egy órán át egyre melegebb olajjal masszírozza finoman a páciens bőrét.

Ez a módszer egyesíti a masszázs és a melegkezelés előnyeit: a meleg olaj könnyen beszivárog a testbe, és ott fejti ki gyógyerejét. Ezalatt a test alaposan átmelegszik, és megszabadul a méreganyagoktól.

Siro verechana

Reggel végzendő. Egy növényi alapú krémmel bekent törülközővel kell szorosan körbetekerni a fejet, majd két óra hosszáig rajta hagyni. A kezelés eredményeként a fej bőrén át aktivizálódnak az agy funkciói.

Fontos az óvatosság!

Az ájurvédikus módszerek kipróbálása előtt figyelembe kell venni, hogy bizonyos akut panaszoknál elővigyázatosnak kell lenni. Például, ha valaki szívbeteg, a masszázzsal és a melegterápiával legyen óvatos, illetőleg az allergiát az ájurvéda általában nem kezelheti gyógynövényekkel és illóolajokkal…

Fókuszban a megelőzés

Az ájurvéda „az élet tudománya”, mely a test és a lélek egészét figyelembe véve a megelőzést tűzi ki célul, nem pedig a gyógyítást. Olyan egészségtan, mely az egészséges életvezetéssel és a személyiségtípusoknak megfelelő táplálkozással mozgósítja az öngyógyító erőket, és ezzel összefüggésben orvosolja a betegségeket.

Virágfürdő

Megkoronázza az ájurvéda-kúrát. Hozzájárul ahhoz, hogy a bőr pórusai összeszűküljenek, és a test ismét normális hőmérsékletű legyen. A víz hűs, de a páciens fürdőzés közben a szantálfa és a friss virágesszenciák bódító illatát szívhatja be.

Shirodara

Jelentése: homlokra öntés. Alkalmazása során húsz percen át lassan meleg olajsugarat kel locsolni a homlokra. Ez az eljárás segít kikapcsolódni, valamint regenerálja az idegrendszert és a hormonmirigyeket. Főként magas vérnyomás, álmatlanság és krónikus fejfájás ellenszereként ajánlatos alkalmazni.

Svedana

Egyfajta melegkezelés. A legelterjedtebb terápiás változat a gyógynövényes gőzfürdő. A páciens befekszik egy viszonylag magas hőmérsékletű, szarkofágszerű helyre, míg a feje kinn marad. A módszer lényege az, hogy a meleg hatására az erek kitágulnak, és a verejtékmirigyek aktivizálódnak. Ennek köszönhetően a méreganyagok kiürülnek a szövetekből. Tíz perc elteltével a bőrt növényi gyökérből és kéregből készült borogatással át kell dörzsölni, majd ötperces tusolás következik.

Termomasszázs

Egyesíti a melegterápia és a vérkeringést serkentő masszázs elemeit. Ez az eljárás feloldja az ízületekben lerakódott salakot, gyorsítja a csontok és a szövetek megújulását, az izomrostok és az idegek felépülését.

Udvartana

E hámlasztó masszázs során a test megszabadul az elhalt hámsejtektől. A kezelést végző személy árpából és csicseriborsóból előállított liszttel és szezámolajjal dörzsöli be a testet, ennek hatására az anyagcsere felgyorsul. Ez a masszázsfajta mindenekelőtt a túlsúly és a zsíranyagcsere-zavarok esetén sikeres.
Amikor a test és a lélek újjáéled…

A levegőben gyógynövények és virágok illata terjeng, a szemek letakarva, a hallójáratokat ritmikus tengerzúgás hangja mossa át. Meleg, egyenletes olajsugár folyik le a homlokról... Az arcizmok ellazulnak, a máskor gyötrő gondolatok jelentőségüket vesztik. Könnyedség árad szét a testben, a tarkón keresztül eljut a vállakig, majd a háton át lefelé áramlik a lábakig, és bekúszik a lábujjakba is.

Az olajsugár-terápia -a fej olajjal való leöntése -intenzív hatást gyakorol a vegetatív idegrendszerre és az érzékelésre. A fej-és a nyakfájás néhány kezelés után alábbhagy. A homlok leöntése csupán az egyike annak a 15 kezelési módnak, melyekkel hatékonyan kúrálhatók mind a közérzeti panaszok, mind az olyan krónikus betegségek, mint például a szív-és érrendszeri zavarok, a magas vérnyomás, az emésztési bajok és a reuma. Egy óra nyugalom után a fejet törülközővel kötik át, és miután az édes növényi nedvek beszívódnak a fejbőrbe, elérkezik az ájurvéda-művészet csúcspontja: az abhyanga.

A masszőrök a pácienst ráfektetik egy bőrbevonatú fapadra, a feje alá törülközőből hajtogatott támasztékot tesznek, és párhuzamosan, a lábaktól a vállakig gyógyító olajjal dörzsölik be a testét. Egyszerre, lentről felfelé, a nyirokrendszer és a nagyartériák mentén haladnak. Már nem meditatív módon, inkább szinte fájdalmat okozva, stimulálják a szöveteket és a vérkeringést. A has területéve különös gonddal foglalkoznak, óvatosan, ugyanakkor erősen, az ujjperceikkel és a csuklócsontjukkal dörzsölik át ezt a felületet, mely alatt a legtöbb szerv található, azért, hogy élénkítsék a vér áramlását. A négy kézzel végzett gyúrás a karok „kisimításával” fejeződik be.

A kezelés utóhatásaként az érintett felpezsdül, ugyanakkor a mély nyugalom újszerű keveréke tölti be a testét és a lelkét. A kúra további eredményeként a kötőszövetekben található salakanyagok aktivizálódnak, és könnyebben kiürülnek. A gyógyító növényi olaj a bőr pórusain át a szervezetbe jutva fejti ki hatását. A 40 perces hatékony masszázs befejeztével a páciens rendszerint először a toalettre megy.

Az olajos haj és bőr látványa és tapintása eleinte talán kellemetlen érzést kelt, de ha valaki ájurvéda-kezelésre vállalkozik, akkor jobb, ha ehhez hozzászokik, ugyanis ahhoz, hogy az olajok hassanak, legalább két óra kell.

Hidegre meleg

Az indiai logika szerint a hideg után a meleg, a külső után a belső következik. Meleg belső kezelés a svedana, vagyis az izzasztófürdő. A páciens lefekszik egy farostélyra, egy fazék alá, melyben kérgek, virágok és gyökerek főnek. A kezelt személy fölé szarkofágszerű fedelet húznak, melyből csak a feje marad ki, és lehetővé teszi, hogy a gőz kinyissa a pórusokat, és a verejtékmirigyek működésbe jöjjenek. A fej szabadon maradása okán a test hőmérséklete végig egyenletes marad.

A három dosha

Az ájurvéda metafizikai változatának része, különböző elvek kapcsolódnak hozzájuk. A táplálkozás, az olajos és a melegkezelés, a masszázsok, a fürdők, a beöntések, a gyógyszerek és a diéták mind a doshák harmonizálására szolgálnak.

A vatával összefüggő elv a mozgás és a kommunikáció. Tulajdonságai: gyors, hideg, merev, keserű. Szabályozza az idegrendszert, a keringést, a légzést, a mozgásszervrendszert és a kiválasztást.

A pitta az anyagcsereelv Tulajdonságai: éles, forró, világos, folyékony, savanyú. Ellenőrzi az emésztést, a test hő-mérsékletét, az értelmi képességeket, a tapasztalatok feldolgozását.

A kapha alakítja a vázrendszert. Tulajdonságai: biztosítja az energiát, erősíti a kitartás, az ellenállás, a türelem és a megértés képességét. Az egyént a belső béke érzésével ajándékozza meg.

S. Gy
| ájurvéda, India, egészség
2006-09-01 23:44:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop