Hirdetés

Keleti salaktalanítás - Tavaszi ájurvédikus méregtelenítő kúra

Az ájurvéda minden évszakváltáskor javasolja a méregtelenítést, de talán leghatékonyabbnak a tavaszi kúrát tartja, mert ez az évszak egyben a természet újjászületésének is az ideje. Nem minden méregtelenítő kúra végezhető egyedül, vannak szakértő figyelmet igénylő eljárások!

salaktalanítás, regenerálódás, ájurvéda |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(3):25-27   Celsus Kft. | Dienes-Nagy, E

A most következő könnyű méregtelenítés azonban otthon is biztonságosan alkalmazható, akár 15 napig is.

Ki az amával!

A télen felhalmozott méreganyagok kiürítésére az ájurvéda javasolja, hogy kerüljük az amatermelő ételeket, azaz a maradékokat, a halott ennivalókat, vagyis az előre elkészített, csomagolt, konzervált vagy fagyasztott étkeket, illetve a nem biológiai termesztésből, permetezéssel, trágyázással termesztett zöldségféléket és az adalékanyagokat tartalmazó ételeket!

Jó tudni! Az ama a rossz emésztés következtében visszamaradt tisztátalan lerakódás a sejtekben. Felhalmozódásával hosszú távon betegségek, testi rendellenességek alakulnak ki.

Fogyasszunk amacsökkentő ételeket!

Ilyenek például a könnyű, főtt, meleg és jól emészthető vegetárius ételek. Ebben a néhány napban ne vegyünk magunkhoz nehéz tejtermékeket, mint amilyen a sajt, a joghurt; olajban sülteket, ill. a nyers étel minden formáját kerüljük el! A nehéz édességek s a finomított cukorral, mézzel készített étkek sem ajánlottak, ugyanis ezeket nehezebb emészteni, megemésztetlenül pedig amát termelnek a szervezetben. Az élesztővel készült kenyeret, a kétszersülteket, ropogtatnivalókat is hagyjuk ki étrendünkből!

Ugyanakkor a frissen sütött, élesztő nélkül készülő kenyerek, mint amilyen a csapati, kiválóak, akárcsak a frissen főtt levesek, főzelékfélék, fűszeres főtt biozöldségek és frissen készített gabonaételek. A méregtelenítés ideje alatt az ájurvéda azt javasolja, hogy részesítsük előnyben a kifejezetten tisztító hatású gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket!

Gyümölcsök: főtt szilva, alma, körte, ananász és papaya.
Zöldségek: főtt zöldleveles, főtt zöldségek, kelbimbó és káposzta.
Gabonafélék: árpa, amarant, rizs, kandzsi (rizs-víz).
Fűszerek: gyömbér, kurkuma, koriander, édeskömény és görögszéna.

E fűszerek megnyitják a test csatornáit, és segítik a méreganyagok bőrből, kiválasztó-rendszerből, vastagbélből és májból való távozását.

Forralt víz

Kortyolgassunk termoszból forralt vizet a nap folyamán, mert ez a kiválasztó-rendszeren keresztül kimossa a szervezetből a méreganyagokat! A vizet legalább 10 percen át forraljuk, és lehetőleg eleve tiszta, forrás- vagy ásványvízből készítsük!

Kövessük a testtípusunknak megfelelő étrendet!

Testtípusunknak megfelelő, vagy egyensúlyzavarunkat helyreállító étrendet kövessünk! Ez segít az agni, avagy az emésztő tűz helyreállításában. A dósakról, a testtípus megállapításáról és a megfelelő étrendről korábbi számunkban és a www.ideal.hu honlapon megjelent cikkekben olvashatnak bővebben.

Hogyan étkezzünk?

Nem csak az étel minősége fontos, de elfogyasztásának módja is. A legalapvetőbb ájurvédikus étkezési szabályok a következők:

  • Ne hagyjunk ki étkezést a méregtelenítés alatt!
  • Mindennap ugyanabban az időben együnk, hogy az agni - emésztő tűz - ne lobbanhasson túlzott lángra, s ne gerjesszen túlevést!
  • Délben fogyasszuk a legnagyobb mennyiségű ételt, a reggelink és a vacsoránk azonban legyen könnyű!
  • Nyugodtan ülve, kellemes környezetben étkezzünk, s figyeljünk az ételre, amit eszünk, közben ne telefonáljunk, ne nézzünk tévét, ne olvassunk újságot stb.!
  • Kizárólag kellemes témáról beszélgessünk evés közben, se üzleti ügyeket, se érzelmi gondokat ne tárgyaljunk meg ilyenkor!
  • Csak akkor együnk, amikor az előző ételt már megemésztettük, azaz ne nassoljunk étkezések között, mert ez teljesen felborítja az emésztést!
  • Csak akkor együnk, ha újra megéheztünk!
  • Az evés megkezdése előtt üljünk csendben egy percig, nyugodjunk le - esetleg köszönetet mondhatunk az ételért asztali áldás keretében -, s étkezés után is maradjunk még csendben ülve 5 percig!

Fontos! Az ájurvéda azt javasolja, hogy csak % részben töltsük meg gyomrunkat, főleg, amikor tisztító kúrát végzünk. Nem jó túlenni magunkat akkor, amikor éppen tisztítjuk a szervezetünket!

Ne essünk túlzásokba!

Az ájurvéda úgy tartja, hogy a méregtelenítés kulcsa az egyensúly. A méregtelenítés idején egyensúlyzavart okoz minden túlzás, azaz, ha például egyetlen szerv tisztítása túl nagy figyelmet kap, ha túl sok erőfeszítést igényel a kúra, ha túl sok hőt termel, vagy ha nem hozza összhangba a különböző szerveket.

Napirend a méregtelenítés idejére

Első és legfontosabb szabály: pihenjünk eleget!

A méregtelenítés ideje alatt több pihenést igényelhet a szervezet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy legalább most figyeljünk oda a korai lefekvésre - még 10 előtt - és a korai felkelésre- reggel 6 előtt-, hiszen a késői lefekvés, korai felkelés egyaránt méreganyagokkal telítheti a szervezetet. A pihenést szolgálja még a napi rendszeres meditáció is.

Mozogjunk mindennap!

Az enyhe testmozgás - a jógaászanák vagy a könnyű séta - az emésztés javításával, az ürítés serkentésével és a méreganyagok eltávolításával egyaránt segíti a méregtelenítés folyamatát. A napi félórás séta a legtökéletesebb mozgásfajta, hiszen lehetőséget ad a mélylégzésre, így megtisztítja a légző-rendszert, s a sejteket is tisztító pránával tölti fel. A testben felhalmozódott méreganyagok eltávolítására különösen a kora reggeli séta alkalmas. A méregtelenítés alatt kerüljük a megerőltető, erős testmozgást, hiszen a szervek serkentésére, az emésztés és az ürítés elősegítésére éppen elegendőek a könnyen elvégezhető jógaászanák is!

Végezzünk naponta masszázst!

Az ájurvéda egyik legerőteljesebb tisztító eljárása a melegolajos masszázs, az abhjan-ga, melyet saját magunkon is elvégezhetünk. A szezámolajos masszázs elősegíti a sejtekben, szövetekben felhalmozódott méreganyagok emésztőrendszeren keresztüli távozását, melegen tartja az izmokat, és ellazít. A masszázst lehetőleg mindig meleg fürdővel fejezzük be!

A méregtelenítés után

A kúra befejeztével általában sokkal könnyebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat, s több az energiánk, ráadásul még néhány nem kívánt kilótól is megszabadulhatunk. A megszokott kerékvágásba való visszatéréskor azonban hagyjunk időt szervezetünknek a folyamatos átállásra! Ezért fokozatosan néhány nehezebb ételt is adhatunk a menünkhöz, de a pihenést még néhány napig ne vonjuk meg szervezetünktől!

Megtalálni az ideálist

A méregtelenítőprogramok megítélésében a következő szempontok segíthetnek: a jó program sohasem billentheti ki a dósakat az egyensúlyukból. Ha egy méregtelenítő kúra kiszárítja bőrünket, kifáraszt, vagy betegségek tüneteit eredményezi, akkor az nem biztonságos és nem kiegyensúlyozott.

Ezért érdemes felhagyni vele, és megkeresni a számunkra legmegfelelőbbet!

Dienes-Nagy Erika

salaktalanítás, regenerálódás, ájurvéda

2007-03-24 15:26:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop