Hirdetés
Hirdetés

Narancsbőr elleni stratégiák

A cellulit először leginkább a combot támadja meg, s kezdetben csak akkor látszik, ha összenyomjuk a bőrt. Később a csípőre és a fenékre is kiterjed, ám ilyenkor már állva is szemmel láthatóvá válnak a domborulatok és hullámok. Ez az elváltozás leginkább a nőket fenyegeti, s megjelenésére már a fiatalok is számíthatnak. De vajon mit lehet vele kezdeni, és meg lehet-e előzni?

| Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Balaicza, E.
Fókuszpontban: a cellulit

A cellulit a bőr alatti szövetek struktúrájának megváltozása miatt jön létre; a zsír felhalmozódik a bőr alatti kötőszövetekben és zsírdepókban, a kötőszövetek rugalmassága csökken, és "narancsbőr" alakul ki. Megváltozik a vér- és nyirokkeringés is, a hajszálerek fala fokozottan áteresztővé válik, ezért több folyadék jut ki a sejt közötti térbe. Mivel az elszállítás viszont lelassult, a szövetek ödémássá válnak. A cellulit létrejöttének fő oka az érrendszer funkcionális zavara, amit egyéb faktorok tovább ronthatnak (ld. a táblázatot). Ha rossz a keringés a sejtek belsejéből folyadék áramlik ki, és mivel nem megfelelő a nyirokáramlás sem, "holtágak" keletkeznek. A sejtek tápanyagellátása akadozik, és csökken a méreganyagok továbbvitele is. A tápanyagokkal gyéren ellátott és salakokkal teli bőr pedig könnyebben károsodik és hamarabb öregszik... Mivel a zsírsejtek száma serdülőkorban dől el, fontos a korai, tudatosan egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás.

KIKNÉL FORDUL ELŐ LEGINKÁBB?

Sajnos bárkinél. A testsúly nem feltétlenül játszik meghatározó szerepet. Sok fiatal lány szenved tőle, még ha vékony is. A hormonok, a nikotin, az öröklött hajlam és az életmód fontos tényezők a narancsbőr kialakulásánál. Leginkább azonban a mokány és a nőiesen teltkarcsú hölgyek veszélyeztetettek. A nőiességért ugyanis az ösztrogén nevű hormon a felelős, az pedig fellazítja a kötőszövetet. A terhesség az ilyen nőknél a cellulitképződés kezdetét jelentheti. Minél csontosabb, magasabb, férfiasabb tehát egy nő, annál nagyobb biztonságban érezheti magát. A táplálkozás is fontos a cellulit mérsékléséhez, mert vitaminhiány esetén a kötőszövet elveszti rugalmasságát. Aki keveset mozog és állandó ülő foglalkozást folytat, az különösen veszélyeztetett. Ugyanez elmondható a sokat idegeskedő, sokat kávézó, dohányzó, és rendszeresen alkoholt fogyasztó nőkről is. Kivédeni a narancsbőr támadását csakis rendszeres, napi mozgással, masszázzsal és egészséges táplálkozással lehet.

A kötőszöveti gyengeség örökölhető. Aki hajlamos az érmegpattanásra, aki fiatalon is pattanásos volt, vagy visszeresek a lábai, az aligha kerülheti el a cellulitt. A fogamzásgátló tabletta és más hormonok, sőt egyes gyógyszerek is rontják a kötőszövet állapotát. Ha gyengébb, lustább a keringés, a vér- és nyirokkeringés lelassul, a sejtek "éhesek" maradnak, és a méreganyagok sem ürülnek ki. A renyhe emésztés is segíti a cellulit kialakulását: a méreganyagok ilyenkor ugyanis sokáig tartózkodnak a belekben, és mérgezik a sejteket. Az állandó súlyveszteség és súlygyarapodás szintén gyengíti a kötőszövetet, hiszen az képtelen ilyen gyorsan követni a változásokat. A comb külső részén találhatók a legfogékonyabb zsírreceptorok, tehát ide tudunk a hasunk után a leggyorsabban felszedni felesleges kilókat, és ezért innen nehéz lefogyni is. Leggyakrabban érintett cellulites részek a belső comb, a fartájék, a csípő, a derék, a has, a felkar belső része, a hát, a térd és a vádli.

A cellulit ma az egyes számú kozmetikai közellenség. Az orvosok a vállukat vonogatják, nem tudják kezelni. Régen a molett, nőiesen párnázott nő volt az ideál, ma a sportos, feszes bőrű nő. Ezért mindenki meg akar szabadulni az egyébként természetes zsírpárnáktól. A nők hajlamosabbak a narancsbőr kialakulására, mert kötőszövetük gyengébb, mint a férfiaké. A bőr alatti női kötőszövet párhuzamos rostokból áll, melyek nagy tágulóképességgel rendelkeznek a várható terhesség miatt. A férfiak rostjai erősek, keresztszálasak, zsírszöveteik mélyen helyezkednek el. A női zsírszövetek közvetlenül a bőr alatt találhatók, a zsírsejtek a laza szövésű kötőszövetbe ágyazódva nagy tágulási szabadsággal rendelkeznek ­ akkorára fel tudnak fúvódni, mint egy babszem. A hegyeket mintázó zsírpárnák azonnal meglátszanak a bőrfelületen.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy van-e már cellulitunk? Helyezzük két kezünk összeérintett ujjait tenyérrel lefelé a comb bőrére, és hüvelykujjával gyűrjük meg a bőrt az ujjak irányában. Ha továbbra is sima a bőr, nincs cellulitünk. Ha a bőr hegyeket és völgyeket mintáz, van. Ez a matracteszt.

A CELLULIT STÁDIUMAI

0. stádium: A "matracfenomén" a bőr ráncolásával még nem váltható ki; álló és fekvő testhelyzetben a comb és a far bőre sima. Ez az állapot csak karcsúbb nőknél és sportolóknál figyelhető meg.

1. stádium: A bőrfelszín álló és ülő testhelyzetben ugyan sima, de széthúzva már látható a "matracjelenség". Ez normálisan a nőies típus jellemzője, férfiaknál az androgénszint (férfi nemi hormon) csökkenésekor látható.

2. stádium: A bőr fekve még sima, de állva látható rajta a "matracjelenség". Súlyfelesleggel küszködő nőknél és androgéndeficites férfiaknál tapasztaljuk.

3. stádium: A "matracfenomén" állva és ülve is látható, eltorzítja a végtagok kontúrját. Elhízás esetén és a bőr előrehaladott öregedésekor fordul elő.

 • Visszérkárosodásra utalnak az alábbi kísérőjelek:
 • hideg kezek, lábak
 • a cellulites terület hűvös tapintatú
 • áttetsző, seprűszerű, márványozott bőr ­ a vénás pangás következménye
 • megnagyobbodott, tág pórusok.

MIT TEHETÜNK A NARANCSBŐR ELLEN?

A kezelés nem egyszerű, hiszen az erek tónusát, vegetatív beidegzését kell helyreállítani. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a cellulit elsősorban nőknél, ill. androgénhiányos férfiaknál fordul elő, ami a kórfolyamat hormonális hátterére utal. A kiváltó és az elváltozást fokozó faktorokat áttekintve kirajzolódik a kezelési stratégia.

LEGFONTOSABB A SZERVEZET MÉREGTELENÍTÉSE

Erre legalkalmasabbak a méregtelenítő és regeneráló léböjtkúrák. Ez alatt 3-4 liter folyadékot célszerű fogyasztani: elsősorban gyógyteákat ­ nyírfalevél, gyermekláncfű, csalán, zsurló ­, ásványvizet és sok frissen préselt vagy hígított gyümölcslevet. A böjtkúra tartama teljesen egyénre szabott. Orvosi felügyelet nélkül egészséges ember 3-5 napnál többet semmiképp se böjtöljön. Ha bármilyen panasza van, vagy gyógyszert is szed, okvetlen keressen fel a módszerben jár tas orvost. Hetente 1 léböjt- napot elegendő folyadékfogyasztás mellett bárki végezhet. Rendkívül sok nőnek okoz panaszt a székrekedés, ezért az emésztés és a székletrendezés nélkülözhetetlen.

Fogyasszon minden nap legalább 1-1 kg gyümölcsöt és friss salátákat. Kezdje a reggelt müzlivel. Mindennap mozogjon fél órát, és legalább 2 liternyi folyadékot igyon meg. Ha mindez nem elég, használjon aszalt gyümölcsöket, gyógynövény alapanyagú termékeket, igyon Kombucha-gombás italokat, az érzékeny gyomrúak pedig szedjék a belőle készült kapszulát kúraszerűen. Amennyiben ez sem segít, takaríttassa ki a bélrendszert magas bélmosás során (kolon-hidroterápiával). Ilyenkor nemcsak a felhalmozott bélsár ürül ki, hanem a hideg és meleg váltott használatával a bél izmai is megerősödnek, a hasi keringés pedig sokat javul.

NAGYON JÓ HATÁSÚ AZ AROMATERÁPIA

Az illóolajok és a meleg hatására kisimul a bőr. A tekercselést általában masszázs előzi meg, amely során a bőrbe hatoló hárs-, fahéj-, babér-, menta- és rozmaringolaj stimulálja az idegrendszert is. Ettől a hormontermelés és az anyagcsere beindul. Ezután a pácienst átlátszó fóliába tekerik, lefektetik és betakarják. Ekkor a mélyebb területekre is eljutnak az olajok. Egy óra leteltével örvendezve szállhatunk le az ágyról, mert annyit csökkent a combok kerülete. Érdemes hetente egyszer otthon is illóolajban fürdeni, s partnerünkkel megmasszírozhatjuk egymást. A masszázs nemcsak az anyagcserére, hanem a libidóra is jótékonyan hat...

KITÛNŐEN HAT A SZÍVÓMASSZÁZS IS

A köpölyözést már elődeink is ismerték. A vákuumhatást a cellulit eltüntetésére is használhatjuk. A műszer olyan, mint egy pohárban végződő pisztoly. A poharat ráhelyezik a bőrfelületre, kiszívják alóla a levegőt, és ide-oda húzzák a bőrön. A zsírsejtekben a vákuum hatására feszültség keletkezik. Sok sejt burka szétpattan, a zsír szétfolyik, s a nyirokkeringéssel távozik. A cellulites részeken rosszabb a nyirokkeringés, ennek stimulációja is szükséges. A köpölyözést fél óránál tovább ne csináljuk, és bízzuk szakemberre. Túl erős hatás esetén izomgörcs léphet fel. A módszer a cellulit felszámolásában nagyon hatásos.

A sejtek ugyanakkor oxigénhez jutnak, újabb rostokat képeznek, a bőr megszépül ­ sőt: még a szétpattant erecskék is eltűnnek.

LEGELTERJEDTEBB A TEKERCSELÉS

A kezelés előtt a páciens szaunában izzad, majd szorosan betekerik gyógyfüves kötéssel. Betekerve visszamegy a szaunába, ahol a hő és a szoros tekercselés miatt kipréselődik a zsír a sejtekből. A bandázs levétele után hideg zuhany, majd krémes bedörzsölés következik. A módszer otthon is alkalmazható infravörös lámpával. Kiegészítésként ajánlott a gyógytea-, vitaminkúra és mozgásterápia. A módszer megterheli a szívet, ezért kérjük a kezelőorvos véleményét. Egy hét alatt 4 kg-ot is fogyhatunk.

NAGYON HATÁSOS A HIDEG-MELEG VÁLTOTT HŐHATÁS

Hőmandzsetták segítségével a cellulit "elpárolog", miközben szaunához hasonlóan a lelkünket is kiizzadjuk. A testet fűthető, rugalmas anyaggal burkolják be térdtől derékig. A hő 40 fokos és 30 mm-re a bőr alá hatol. Itt a hő a szervezet reakciója miatt eléri a 42 fokot. A páciens inkább centiméterekben mérhetően fogy, nem súlyban. Fogyókúrát, méregtelenítő léböjtöt és masszázst ajánlanak a módszer kiegészítéseként. A kezelés csak kétnaponta ajánlott, tíz alkalom után elérhető a legeredményesebb fogyás. A módszer jótékonyan hat a vérkeringésre és az emésztésre is. Terheseknek, keringési vagy vesebetegségben szenvedőknek tiltott. Ha a módszer az önszámára nem elérhető, járjon rendszeresen szaunába, és végezzen mindennap hideg-meleg váltott zuhanyt. Ezek hatására is sokkal ruganyosabb lesz a bőre.

ISMERI AZ ULTRAHANGOS ZSÍROLDÁST?

Az új, amerikai módszer ultrahanggal tünteti el a cellulitt. A cellulit túl közel helyezkedik el a bőrfelülethez, ezért zsírleszívással nem lehet segíteni. A leszívástól még inkább hullámossá válna a bőr. Ezért a pácienst elaltatva komputerrel összekötött 2-3 mm-es titánszondákat tolnak a bőr alá. Az ultrahang megrázkódtatja a kötőszövetet, a zsírszövet egyenletesen szétterül, a bőr kisimul. Az ultrahang hatására sok zsírszövetburok szétpattan, a zsír elfolyik, az üres sejtburok pedig hatásosabban megtámasztja a laza kötőszövetet. A kezelés alatt az erek és idegek szerencsére nem sérülnek. A kezelés 24 órát vesz igénybe és csak specialisták végezhetik. Az ára rendkívül borsos.

PRÓBÁLJA KI A FÉNYTERÁPIÁT!

Sok nő gondolkodik azon, vajon elpárologtatható-e lézerrel a cellulit. Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen a lézer koncentrált, magas energiájú fénynyaláb. A kozmetikában csak lágylézer használható. Ez nem sérti a bőrt, infravörös tartományban működik, és vérbőséget okoz, miközben aktivál bizonyos enzimeket. A lágylézer hosszú hullámtartományban dolgozik, mélyen behatol a bőr alá. A cellulitt a speciális műszer csipogással jelzi. A kezelés fájdalommentes, fél óráig tart és jótékony hatású. A kezeléstől javul az általános közérzet is, a bőr pedig kellemesen kipirul.

ÚJ LEHETŐSÉG A SZÍNTERÁPIA

A színes fény nemcsak a lélekre hat balzsamként, hanem a cellulitt is eltávolítja. A színek aktiválják az öngyógyító erőket. Lanyha emésztésünk és anyagcserénk aktiválódik hatására. A páciens ellazul és végigdől az ágyon. A színeket vagy gyors egymásutánban futtatják végig egész testén, vagy a színpszichológia elvei szerint egy pontra koncentrálják. A zöld szín ellazít. A lila beindítja a nyirokkeringést, a kék és sárga serkenti a méregtelenítést. A módszer tiszta, "hideg" színeket használ. A speciális kvarclámpapiramisra filtert helyeznek, így akupunktúrás pontok is stimulálhatók. A beavatkozás közben a meginduló testi folyamatok miatt finom meleg érezhető. A kezelés olcsó, de nem hoz túl gyors eredményt.

IGEN JÓ AZ ELEKTROTERÁPIA

Az elektromosságot a kozmetikusok főleg iontoforézisre és termoforézisre használják. Hatására a bőr megnyílik és a krémek jobban felszívódnak. Az izmok megmozgatására a váltakozóáram a legtökéletesebb. A cellulites helyeken elektródákat helyeznek a bőrre. Az áram erősségét a páciens szabályozza. A lüktető áram hol elernyeszti, hol öszszehúzza az izmokat. Javul az anyagcsere és a vérellátás, erősödnek az izmok. A megerősödött izomrostok átveszik a zsírszövet helyét. Aki spirált használ vagy terhes, nem használhatja a gépet.

ALAKFORMÁLÓ KRÉMEK

A kozmetikai ipar évről évre számos újfajta krémet hoz forgalomba a narancsbőr kezelésére. Az alakformázás rendkívül hatékony, mikrokapszulás szépségápoló szere a "Narancsbőr" ­ cellulit elleni alakformáló krém. Segít csökkenteni a nem kívánt zsírlerakódásokat, kisimítja az egyenetlenségeket a test különböző területein. A különleges formula összetevői gyógynövények kivonatából, AHA gyümölcssavból, kollagénből, koffeinből, A-, E- vitaminokból állnak, és a bőrnek fiatalos kinézetet, bársonyos tapintást biztosítanak.

TELJESEN VESZÉLYTELEN A CELLULOLIPOLÍZIS

A francia orvosok árammal kezelik a cellulites sejteket. Az eljárás nem fájdalmas, csak a 15 cm hosszú tű beszúrása érezhető. Két steril, vékony tűt párhuzamosan, egymás mellett a krízisterületbe szúrnak, majd gyengeáramot vezetnek beléjük. Két-két tű elektromos mezőt hoz létre, mely ingerli a zsírsejtet. A zsírsejt a védekezéssel felhasználja energiáját és kiürül, nem képződik újra, viszont egyetlen kezelés nem hoz eredményt. Az áramerősséget a páciens állítja be. Az érzés kellemes, bizsergető az egy órás kezelések során. A veszélytelen módszer 5 cm kerületcsökkenést garantál a combon. Magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott.

HOGY KEZELJÜK MAGUNKAT

 • Rendszeresen böjtöljünk, tartsunk gyümölcsnapokat, igyunk sokat, és hetente járjunk szaunába.
 • Mindennap rendszeresen sportoljunk legalább fél-egy órát. Ettől az izmok kipréselik a szövetekben pangó vért és nyirkot, a mozgáshoz szükséges kalóriákat pedig a feleslegesen felhalmozott zsírsejtek elégetésével fedezi a szervezet.
 • A gumiharisnya ­ nemcsak visszeres lábnak jó támaszték. Amellett, hogy kevésbé szakad, a jó minőségű gumis harisnya minden lépésnél masszírozza a lábat. A csípőrészen szorosabb, így javítja az alak kontúrját. Ha cellulitellenes krémet is alákenünk, 3 kg-t fogyhatunk egy hónap alatt, ráadásul nem fárad el a lábunk.
 • A körbetekerést otthon is elvégezhetjük. A lényeg: a meleg, a szorítás és az illóolajok. A tekercselést egészítsük ki tornával, sok gyógyteával és diétával.
 • A zsírsejtek nem szeretik az algákat. A zöld- és vörösalgát sokféle módon alkalmazzák a kozmetikaiparban. Egy adag alga több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint egy kilogramm narancs! Centrifugált és ultrahanggal kezelt állapotban tökéletesen megőrzi vitamintartalmát. A benne lévő cink, réz, kalcium, nátrium, kálium és kén lebontja a cellulitt. Az algák hatására kisimul a bőr és megerősödik az immunrendszer. A problémás helyeket algás testápolóval kell bedörzsölni. A módszer nem olcsó, de megéri. A nagyon hatásos algatea íze rossz, de használata sikeres...

MI OKOZZA?

A cellulitot előidézheti

 • kalória- és zsírdús táplálkozás
 • renyhe bélműködés
 • alkohol- és nikotinfüggőség
 • anyagcserezavar: elhízás, magas vérzsírok, cukorbetegség, köszvény, magas vérnyomás
 • nyirokkeringési zavar például az adott területet érő állandó nyomás miatt
 • stressz
 • a gerincoszlop statikai eltérése
 • a lábboltozat megváltozása
 • különféle gyógyszerek, pl. fogamzásgátlók, egyéb hormonkészítmények
 • mozgáshiány.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| narancsbőr, bőr, kezelés
2002-07-25 13:41:41
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop