AIDS-t is gyógyít a nigériai füvesember

Különös illat lengedez a nigériai Baba Chukuri „rendelőjében”: gyógyfüvek, fakérgek és különféle porok ontják. Ő az egyike annak a számtalan gyógyítónak, aki szinte mindenféle betegségre, többek közt az AIDS-re is tud valamilyen szert.

gyógynövény, gyógyfüvek, AIDS | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
– A nagyapám vadász volt – mondja a gyógyító –, vele együtt gyűjtöttem a gyógynövényeket, és tőle tanultam meg a recepteket. És hát azért is bíznak bennem az emberek, mert látják, hogy hatnak a szerek, amiket adok nekik – teszi hozzá.

A gyógyító állításainak nincs tudományos magyarázata, de megemlíti azt is, hogy ő kevesebbet kér a betegektől, mint a helyi kórház, így az embereknek megéri nála gyógyíttatniuk magukat.

Nigéria lakosainak 70 százaléka napi egy dollárnál kevesebből él, ez is az egyik oka annak, hogy sokan veszik igénybe a gyógyítók szolgáltatásait. Mivel a világon Nigéria a második helyen áll AIDS-fertőzöttség szempontjából, nagy üzlet rejlik a gyógyítók munkájában.

Az ország gyógyszerészeti kutatóközpontjában elhatározták, megvizsgálják a gyógynövények hatását. – Ezek a gyógyfüvek és más növényi eredetű szerek elvezethetnek minket az új termékek kifejlesztéséhez – mondja dr. Yemi Kunle, az intézet munkatársa.

2000-ben már kifejlesztettek egy gyógyszert a sarlósejtes anémia ellen, és Nicosan néven már forgalomban is van, csakúgy, mint a diabétesz elleni gyógyszerük.

Jelenleg vizsgálják a tuberkulózis és a malária ellenszerét, valamint immunerősítőket AIDS-betegek számára.

– HIV-fertőzésre mintegy 100 gyógynövényt teszteltünk már, kiderült, hogy közülük 10-12 erős vírusellenes hatással rendelkezik – mondja dr. Uford Inyang, a kutatóintézet igazgatója. – És ha valamelyikből sikeres gyógyszer lesz, az 5 milliárdos globális piaci forgalomból a helyiek is részesülhetnek.

CNN
| gyógynövény, gyógyfüvek, AIDS
2009-02-08 18:03:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop