Hirdetés
A torma dicsérete
A tormát, jellegzetes erős íze és zamata miatt sokan kedvelik, sokan meg éppen ezért kerülik. Bizonyos ételekhez, zsíros húsokhoz, hidegtálakhoz gyakrabban fogyasztjuk a pikáns zöldséget, de arról nem sokat tudunk, mennyire egészséges ennek a növénynek minden része.
A tormát évszázadok óta ismerik természetes gyógynövényként egy sor betegségre, a fogfájástól az arcüreggyulladáson át a húgyúti fertőzésekig. Kiváló immunerősítő, antioxidáns tartalma miatt még a rákos sejtek ellen is felveszi a harcot. Már id. Plinius, a történetíró is említi, az amerikai indiánok fogtisztítási céllal rágcsálták, a tengerészek pedig a skorbut ellen vitték magukkal hosszú útjaikra. Hurutoldó hatása miatt arcüreggyulladásra, náthára, köhögésre is hatékony.
A növény többi részét is fel lehet használni, levele a homlokra szorítva elűzi a fejfájást, a virágzatból készült tea pedig a nátha tüneteit enyhíti.
A torma C és B-vitamint, káliumot, vasat és kalciumot tartalmaz, ezen kívül hasznos enzimeket, és természetes antibiotikumokat.
Ne féljünk hát a csípős íztől és az orrbavágó illattól, fogyasszunk húsokhoz, szendvicsekre minél több tormát.
Healthnews.com
2009-05-21 08:37:54