Hirdetés

A torma dicsérete

A tormát, jellegzetes erős íze és zamata miatt sokan kedvelik, sokan meg éppen ezért kerülik. Bizonyos ételekhez, zsíros húsokhoz, hidegtálakhoz gyakrabban fogyasztjuk a pikáns zöldséget, de arról nem sokat tudunk, mennyire egészséges ennek a növénynek minden része.

gyógynövény, torma |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

Amit általában tormának ismerünk, az már a növény gyökerének reszelt és ecettel kezelt formája. Ecetet azért kell a reszelt tormához adni, mert egyébként enzimek szabadulnak fel belőle, és a sejtek lebomlásakor maró, könnyfacsaró lesz az íze és az illata. Ha nem adunk hozzá ecetet, a reszelt torma megbarnul és keserű, fogyaszthatatlan lesz.

A tormát évszázadok óta ismerik természetes gyógynövényként egy sor betegségre, a fogfájástól az arcüreggyulladáson át a húgyúti fertőzésekig. Kiváló immunerősítő, antioxidáns tartalma miatt még a rákos sejtek ellen is felveszi a harcot. Már id. Plinius, a történetíró is említi, az amerikai indiánok fogtisztítási céllal rágcsálták, a tengerészek pedig a skorbut ellen vitték magukkal hosszú útjaikra. Hurutoldó hatása miatt arcüreggyulladásra, náthára, köhögésre is hatékony.

A növény többi részét is fel lehet használni, levele a homlokra szorítva elűzi a fejfájást, a virágzatból készült tea pedig a nátha tüneteit enyhíti.

A torma C és B-vitamint, káliumot, vasat és kalciumot tartalmaz, ezen kívül hasznos enzimeket, és természetes antibiotikumokat.

Ne féljünk hát a csípős íztől és az orrbavágó illattól, fogyasszunk húsokhoz, szendvicsekre minél több tormát.

Healthnews.com
gyógynövény, torma

2009-05-21 08:37:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop