A növények királynője

A trópusi országokban élő fa termését már 2000 éve is használták számos betegség gyógyítására. Afrikában elsősorban hashajtó, általános salaktalanító szerként tartják számon, Indiában főleg vitalizáló, vágyfokozó szerként alkalmazzák, Ausztráliában az asztma, allergia, megfázások legfőbb gyógyíre, Közép-Amerikában pedig gyulladások, fejfájás, reuma és daganatos betegségek kezelése esetén ajánlják. A nonibokor az örökzöldek közé tartozik, s az év minden hónapjában terem gyümölcsöt, így évi 12-14-szer lehet szüretelni.

vitaminok, telítetlen zsírsavak, noni, Morinda citrifolia, telítetlen zsírsavak | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Balaicza, E.
Polinéziában évszázadok óta az egyik legtöbbet használt és legnagyobb becsben tartott növény a vadon élő noni. Gyümölcse valóságos házipatika, ezért is hívják az ott lakók a Morinda citrifoliát a növények királynőjének.

AKTÍV KUTATÁSOK FOLYNAK

A nyugati országok figyelme a 90-es évek elején fordult csak először a noni felé, miután több meghökkentő gyógyulási esetet tapasztaltak a gyümölcs fogyasztását követően. A kutatások során több mint 100 bioaktív hatóanyagot azonosítottak eddig, köztük számos vitamint, aminosavat, enzimet, alkaloidot, flavonoidot, nyomelemet, ásványt és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek együttes aktivitásának köszönhető immunerősítő és sejtregeneráló hatása.

HATÓANYAGAI ÉS HATÁSA

Fő hatóanyagnak az antrakinont, a proxeronint, a poliszacharidokat, az aminocukrokat és a vitaminokat tartják, ám a tonizáló és salaktalanítást segítő másodlagos hatóanyagok ­ scopoletin, alizarin, damnacantal ­ is erősen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez.

Támogatja a normális sejtműködést és regenerációt: ez főleg az aminosavak, vitaminok, ásványok, terpének és a proxeronin hatása.

Aktiválja a sejtek anyagcseréjét: itt főleg az enzimek, az aminosavak, a telítetlen zsírsavak, a vitaminok és ásványok hatása érvényesül, de a proxeronin nevű alkaloida is részt vesz benne, mert xeroninná alaku

lása után megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását.

Csíraölő: a kumarinnak, az antrakinonnak és scopoletinnek köszönhetően.

Fokozza az immunrendszer működését: ma talán erről tudnak a kutatók a legtöbbet:

  • a poliszachar idok és aminocukrok aspecifikus immunválaszt váltanak ki, vagyis elősegítik a gamma-interferon, az interleukinek, a T-limfociták és a makrofágok termelődését, ezáltal pedig a kórokozók felismerését és eltávolítását
  • a flavonoidok erős szabadgyök-fogók
  • a skopoletin fokozza a nitrogén-monoxid termelését, mely gátolja a betolakodók szaporodását, vitaminok, nyomelemek és az enzimek is hozzájárulnak az összhatáshoz

Gyulladáscsökkentő: ebben főleg a béta-szitoszterol, a terpének, a telítetlen zsírsavak, az enzimek és az alkaloidok közül pedig a proxeronin vesznek részt. Csökkentik a gyulladásos tünetek kialakulásáért felelős prosztaglandinok termelését és védenek a szabad gyökök ellen.

Mérsékeli az allergiás tüneteket: magas flavonoidtartalma miatt gátolja az allergiás reakciót kiváltó hisztamin felszabadulását, és csökkenti az ödémaképződést a nyálkahártyákon (orrdugulás, fulladás).

Támogatja a keringést, csökkenti a vérnyomást: a skopoletin tágítja az ereket, a flavonoidok csökkentik az érfalak áteresztőképességét, vagyis az ödémahajlamot, és a telítetlen zsírsavakkal, a vitaminokkal és nyomelemekkel együtt védenek az érelmeszesedés ellen.

Javítja a teljesítőképességet és a hangulatot: a xeronin elősegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötődését, s ezzel kiegyensúlyozottabb alváshoz és nagyobb lelki harmóniához vezet.

Csökkenti a daganatos sejtek szaporodását: a damnacantal gátolja a daganatgének hatásának érvényre jutását, és elősegíti a hibás sejtek mielőbbi lebontását és kitakarítását. Az utóbbi funkciót támogatják az immunrendszer által nagyobb mennyiségben termelt gamma-interferon, a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukinek is. Ez persze nem jelenti, hogy önmagában képes lenne a meglevő daganatok elpusztítására, de hatékonyan hozzájárulhat az állapot javításához.

Mérsékeli a fájdalmat: alkaloidái fokozzák a sejtek ópiát receptorainak érzékenységét, a telítetlen zsírsavak pedig csökkentik a fájdalomkiváltó prosztaglandintermelést.

Serkenti az emésztést: az antrakinonok hatására.

MIKOR JAVASOLT HASZNÁLATA?

A nonit kapszula, por és oldat formájában ma számos országban használják egészségmegőrzésére és a betegségek kezelésének kiegészítésére. Leghatásosabb kétség kívül a friss gyümölcs lenne, ám azok, akik nem valamelyik trópusi országban élnek, kénytelenek beérni a belőle készült termékkel. Sok vita folyik az egyes készítmények hatékonyságáról. Többen az oldat mellett kardoskodnak, mások pedig a fagyasztva szárított por és a belőle készült kapszula stabilitását hangsúlyozzák. Igen nehéz megítélni, hogy kinek is van igaza, hiszen felhasználóként hiteles méréseket nem tudunk végezni. Be kell még kalkulálni a gyógy-szerlobbi hitelrontó hadjáratait is, ezért csak az marad, hogy valamelyiket kipróbáljuk, s a saját tapasztalatainkra hagyatkozzunk.

Ami biztos, a nonit fogyasztók sokkal energikusabbak, aktívabbak, ellenállóbak, a betegségekből pedig hamarabb felgyógyulnak. A szakirodalom és a kutatások alapján a következő esetekben jöhet szóba a noni használata:

  • Erősítés, roborálás, vitalitásfokozás.
  • Kimerültség, lehangoltság, alvászavarok.
  • Visszatérő fertőzések, gyulladások (pl. légúti, kismedencei, ízületi, bőr).
  • Immunrendszeri problémák (allergiás folyamatok, egyes autoimmun betegségek).
  • Magas vérnyomás, érelmeszesedés.
  • Egyes anyagcsere-betegségek, pl. diabétesz. a Daganatos betegségek kiegészítő kezelése: a klinikai kezelések mellékhatásainak enyhítésére, az erőnlét javítására, a szervezet saját védekezőerőinek aktiválására.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| vitaminok, telítetlen zsírsavak, noni, Morinda citrifolia
2002-07-25 17:11:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop