Önvédelem gyógynövényekkel

A modern stressz alapvetően különbözik a múltbelitől, míg a szervezet reakciója nem változott. A stresszhelyzet erősen serkenti a szimpatikus idegrendszert és a mellékvesét, növeli a légzésszámot, a vérnyomást, a vércukorszintet és a pulzust, ugyanakkor gátolja az emésztést. Akut esetekben a szervezet gyorsan regenerálódik és rövid időn belül visszaáll a normális szintre. Ha a stresszhelyzet hosszabb ideig áll fenn vagy krónikussá válik, akkor kóros állapotokhoz vezethet: az egyensúly felborul és betegségek alakulhatnak ki, mivel a szervezet az állandó készültség fenntartására fordítja energiáit. A hosszú ideig fennálló stresszt álmatlanság, nem megfelelő táplálkozás, környezeti mérgek, rossz lelkiállapot okozhatják.

stressz, stress, ginszeng, gyógynövény, NÖVÉNYPATIKA, vérnyomás, NÖVÉNYPATIKA | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Komsa, I.

NÖVÉNYPATIKA

A stressz sok embernek okoz problémát, mégsem betegségnek, csupán az élet elmaradhatatlan velejárójának tekintik. Őseink folyamatosan vadállatok vagy ellenséges emberek támadásainak voltak kitéve, s az emberi test hormonok elválasztásával válaszolt e fenyegetésekre.

A stresszoldó, az alkalmazkodást megkönnyítő (adaptogén) gyógynövények számos régi gyógyítási rendszerben ismertek, lássunk közülük néhányat.

  • Az ázsiai ginszeng (Panax ginseng) A kínai orvoslásban a Yang csít serkenti, azoknak adják, akiknek testfelépítése, izomzata és hangja gyenge. Az ázsiai ginszeng ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, segíti a munkavégzést s jót tesz a mentális funkcióknak is. Antioxidáns hatása miatt széles körben alkalmazzák főzve, szárítva és frissen is. Bizonyított tény, hogy az ázsiai ginszenget legalább egy éven át fogyasztók esetében kisebb a rák kialakulásának kockázata, mint a nem fogyasztók körében, s az évtizedes használat tovább csökkenti a rizikót. A ginszenget a rák legtöbb fajtája ellen megelőző szernek tartják, hiszen hatásos a száj, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy és a petefészek rákja esetén egyaránt.
  • Az amerikai ginszeng (Panax quinquefolius) A kínai orvoslásban Yin csíserkentő, hatása az előzővel megegyezik.
  • A szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus) Ahogyan azt neve is mutatja, nem igazi ginszeng, csupán hasonló hatású, főleg immunerősítőként alkalmazzák.
  • A brazil ginszeng, a suma (Pfaffia paniculata) A nyugati gyógyászatban meglehetősen új növénynek számít. Japánban hörghurut, magas koleszterinszint, vérszegénység, cukorbetegség, általános gyengeség, valamint stressz kezelésére használják. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a stresszel járó panaszokat, elősegíti a sebgyógyulást, mérsékeli a daganatok növekedését, szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást, a koleszterin- és a hormonszintet is.
  • Az indiai ginszeng, vagy ashwaganda (Withania somnifera) Tonizáló, vértisztító, összehúzó, idegerősítő és idegnyugtató hatású, az ajurvédikus gyógyászatban több mint 2500 éve alkalmazott gyógynövény. Újabb kutatások szerint immunmoduláns hatása is van, javasolható nyugtalanságra és más lelki eredetű panaszokra is.
  • Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra, G. uralensis) Talán az egyetlen olyan gyógynövény, amelyet mind a 12 meridiánproblémára hasznosnak tartanak. Élénkíti a lépet és a védekezőerőt. Szaponinokban és flavonoidokban gazdag, gyulladásellenes hatású, egyik fő hatóanyaga, a glycyrrhizin immunerősítő hatású, ezért hasznos lehet a HIV-betegek kezelésében is. Gyökerének alkalmazása aldoszteronszerű hatása miatt egyes betegeknél magas vérnyomást okozhat!
  • Az orbáncfű (Herba Hyperici) Enyhén antidepresszív és gyulladáscsökkentő hatású. Félelem, ideges nyugtalanság, depressziós kedélyállapotok, pszichovegetatív zavarok esetén ajánlott teájának fogyasztása. Az olajos orbáncfű- készítményeket éles és tompa sérülések kezelésére, utókezelésre javasolják.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| stressz, Stress, ginszeng, gyógynövény, NÖVÉNYPATIKA, vérnyomás
2002-07-25 12:23:26

Web Design & Development Prowebshop