Hirdetés

Shii-take

Számos, hazánkban is termő és termeszthető gombafaj rendelkezik kiváló gyógyhatással. A természetes gyógymódok között is eredményesen alkalmazható a gombagyógyászat, melyet Jan Lelley szakértő a fitoterápia mintájára mikoterápiának nevezett el. Gombákkal, gombákból készített anyagokkal gyógyítani ugyanolyan eredményes lehet, mint gyógynövényekkel, azonban a gombákat nem vehetjük egy kalap alá azokkal, hiszen nem növények, hanem a növényvilágon és állatvilágon kívül létező élőlények egy csoportját képezik.

shii-take, gomba |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Szepesi, D.

A gombák gyógyerejét már nagyon régen ismerik. Amióta pedig 1929-ben Alexander Fleming felfedezte a penicillint, egy bizonyos penészgomba lett az emberiség áldása, amely milliók életét mentette meg a második világháború során. De gomba a rozs parazitája is, az anyarozsé, amely méreg ugyan, de a belőle készített gyógyszer a szülészetben nélkülözhetetlen görcsoldó. A Német Homeopátiás Unió 1976-ban megjelent évkönyvében is szerepel alapanyagként az anyarozs, valamint az óriás pöfeteg és a légyölő galóca.

ŐSRÉGI GYÓGYMÓD A MIKOTERÁPIA

A minőségi változás 1974-ben Tokióban következett be, amikor egy nemzetközi konferencián nyugati szakemberek rádöbbentek a távol-keleti gyógygombatudomány és kutatás meglepő fejlettségére. A japán szakemberek ekkor állították az érdeklődés középpontjába az egyes magasabb rendű gombák gyógyító hatásával kapcsolatos kutatásaik szenzációs eredményeit. Az információk áradata azóta sem szűnt meg. Számos újabb tény került nyilvánosságra a mikoterápia lehetőségeiről, amely ősrégi távol-keleti tradíción alapul, Kínában ugyanis a gyógygombák alkalmazása ősidők óta a hagyományos gyógykezelések közé tartozik.

A gombák a szárazföldi növényekkel együtt a Devon földtörténeti korszakban alakultak ki, mintegy 400 millió évvel ezelőtt. A római korban "Istenek ételének" nevezték a gombákat. Plinius Historia mundi naturalis című művében kitér az egyes gombák étkezési értékeire, különösen kiemeli a vargányát, a szarvasgombát, valamint a császár-gombát, mint kitűnő csemegét. A római patríciusok saját kezűleg, ezüstedényben, borostyáneszközökkel készítették a gombaételeket, a műveletet nem bízták alkalmazottaikra. Az elkészítés valóságos rituálénak számított. "Az aranyat, az ezüstöt, a kabátot és a tógát könnyen el lehet ajándékozni, de nehéz lemondani a gombáról." Így vélekedett Martial római költő és klasszikus a Krisztus előtti első évszázadban. Akkoriban még nem sejtették, hogy a gombáknak kitűnő zamatukon kívül gyógyhatásuk is van.

SHII-TAKE - AZ ÉLETELIXÍR

A shii-take-gomba (Lentinula edodes) Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája és egészségvédő hatása van, ezért a kínai népi gyógyászatban a testet és a lelket felfrissítő életelixírnek tartják. A shii-take világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 ezer tonnát állítanak elő, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába.

A shii-take-gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. Számos kórházban alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg a shii-take-kivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.

A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat.

HOGYAN HASZNÁLJUK?

Öngyógyításra alkalmas az egész szárított termőtest vagy szárított és porított testből készült tea. Készülhet belőle leves vagy étel is, de a legkényelmesebben kapszulázott formában adagolható, napi 3x3 kapszula fogyasztása javasolt.

Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink található, amely aktivizálja az immunrendszert. Ideális élelmiszer, rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, emellett sokféle enzim és vitamin van benne, legjelentősebb a B-vitaminja.

MIKOR AJÁNLJUK?

Hazai tapasztalatok alapján a gombapor fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget biztosít egyes vírusokkal szemben.

Használják még a gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére. A shii-takéból készült kivonat újabban a kozmetikai ipart is meghódította, krémekbe keverve pattanásos, gyulladt bőr kezelésére alkalmas, továbbá lassítja az öregedési folyamatot.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
shii-take, gomba

2002-07-25 12:22:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop