A gyermekek gyakran kapnak természetgyógyászati gyógykezelést

Egy floridai vizsgálat adatai szerint sok gyermek és fiatal felnőtt kap természetgyógyászati, különösen a rákos betegek, de általában a hagyományos kezelés kiegészítéseként. A 21 év alatti népességet vizsgáló felmérésből az derült ki, hogy 81 rákos beteg 65 százaléka kapott valamilyen természetgyógyászati kezelést, míg az enyhébb betegségekben szenvedő 80 betegnek csak 51 százaléka. A rákos betegek mindegyike a hagyományos kezelés - sugárkezelés, kemoterápia - mellett részesült ilyen gyógykezelésben, olvasható a Pediatrics című szaklap decemberi online kiadásában.

Az alternatív módszerek közül a legnépszerűbb az imádság, ehhez a rákos betegek 64 százaléka fordult (40 százalék a másik csoportban), jelentették a kutatók. A csoport vezetője Tracey Frideman, a gainesville-i Florida Egyetem gyermekgyógyásza. A relaxáció, a gyógyító hatású tárgyak, a masszázskezelés, a gyógyfüvek, a torna és az bioenergetikai módszerek szintén népszerűek. A cikk szerint az amerikaiak évente több mint 10 milliárd dollárt költenek bizonytalan hatású rákterápiákra.

Az alternatív jelző használata azonban ellentmondó, mert sok eljárás a hagyományos orvosi kezelés része, jegyezték meg a kutatók. A gyermekkori daganatos betegségek specialistái például a fájdalom csillapítása végett gyakran jártasak a relaxációs technikákban vagy az önhipnózisban, tették hozzá.

Tekintettel az alternatív gyógymódok gyakori használatára, a kutatók javasolják, hogy a kezelőorvosok tájékozódjanak, hogy betegeik kapnak-e a hagyományostól eltérő kezelést. A felmérés szerint a rákos betegek 53 százalékánál tájékoztatták a szülők az orvost a kiegészítő kezelésről, míg a másik csoportban csak 22 százalékuk.

Korábbi vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a betegek általában félnek erről beszélni az orvosukkal, de jó orvos-beteg viszony nélkül nehezen tudja meg a beteg, hogy melyik alternatív módszer lenne számára a megfelelő, jelentették ki a floridai kutatók.

A North Carolina Egyetem onkológus adjunktusa, Barrie R. Cassileth szerint meg kell különböztetnünk az alternatív gyógyászatot a kiegészítő gyógyászattól.

"Ezek a betegek nem alternatív terápiában, hanem kiegészítő terápiában részesültek," mondta Cassileth, akinek nemsokára megjelenik a The Alternative Medicine Handbook: The Complete Reference Guide to Alternative and Complementary Therapies című könyve.

Az alternatív azt jelenti, hogy ezeket a módszereket a hagyományos kezelés helyett, és nem mellette használják, mondta Cassieth.

Az imádság, a torna, a lelkigyakorlatok vagy a relaxálás bizonyítottan jótékony hatású - legalábbis ami a beteg hangulatát, életminőségét illeti, tette hozzá. Az ennél ellentmondásosabb eljárásokat, pl. gyógynövénykúrákat vagy akupunktúrát használók aránya sokkal alacsonyabb volt.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| alternatív, gyermekek, kezelés, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rákbetegek, természetgyógyászat, komplementer
2002-07-31 19:06:16

Web Design & Development Prowebshop