Immunerősítés gyógynövényekkel

Szervezetünkben folyamatosan zajlanak betegségelhárító reakciók. Ezt javarészt immunrendszerünk végzi, mely csodálatosan kifinomult, összehangolt rendszer. Az alábbiakban áttekintjük, hogyan tudjuk erősíteni, befolyásolni természetes módon immunrendszerünk aktivitását...

gyógynövény, fitoterápia, immunrendszer | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(10):35-35   Celsus Kft. | Gálik, Á.
A szervezet védekezését sokféle szabályozórendszer befolyásolja: az ásványianyag-csere, a vízháztartás, a szervezet sav-bázis háztartása. Ezek egymással szoros kapcsolatban állnak, és csak az egész rendszer finoman összehangolt együttműködése teszi lehetővé a szervezet egészséges működését. Az ellenálló képességre hatnak még a környezeti tényezők és különböző élvezeti szerek fogyasztása is. Nemcsak a drogok, hanem a feketekávé, az édesség, a cigaretta és az alkohol is gyengíti ellenállásunkat.

Immunrendszerünket támogathatjuk olyan gyógynövényekkel, amelyek hatóanyagai serkentik a szervezetünket védő sejtek működését. A növényi hatóanyagok közül ebből a szempontból a flavonoidok, a kumarin és a poliszacharidok a legjelentősebbek.

Kasvirág- az immunrendszer őre

Az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény az Észak-Amerikából származó bíborkasvirág (Echinacea purpurea). Európában vadon nem terem, ezért sok kertben szép és mutatós dísznövényként nevelik. Virágai hosszú hónapokig díszlenek. Gyógyászati célokra a gyökerét vagy az egész növényt felhasználják, ezekből alkoholos kivonatot, tinktúrát készítenek. Hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát, mely a vírusok, baktériumok, rákos sejtek felszínére kötődik és oda vonzza a fehérvérsejteket. Terápiás alkalmazása során ezáltal sikerül a betegségek kialakulását megakadályozni, vagy a már kialakult baj időtartamát lecsökkenteni.

Ha a betegség első tünetei jelentkeznek, vegyünk be egyszerre 50 cseppet, majd óránként 10-20 cseppet 3-4 napon keresztül.

Ha utazás vagy többletmunka áll előttünk, segít, ha 30-40 cseppet teába vagy ásványvízbe csepegtetve megiszunk.

Ginszeng- az életerő gyökere

A ginszeng, amit az élet gyökerének is neveznek, szintén fokozza immunrendszerünk erejét. Tartalmaz B1-, B2-, C-, E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot.

Kínában a ginszeng emberi formákhoz képzelt hasonlósága vezetett ahhoz a hithez, hogy a test minden részét erősíti, felpezsdíti. Széles körben használják pl. öregkori gyengeség, impotencia, ízületi gyulladás, szenilitás, változókori panaszok és szexuális érdeklődés elvesztése ellen. A kínaiak, a koreaiak és a japánok a ginszenget még ma is a legjobb egészségmegőrzőnek tartják.

Azonkívül, hogy az általános állóképességet növeli, elhárítja a fizikai és érzelmi stressz által okozott károkat. Fokozza a stresszel szembeni ellenálló képességet nyújtó hormonok ürítését, növeli az emlékezőképességet is. Csökkenti a koleszterin- és a cukorszintet is. Megvédi a májat a gyógyszerek, az alkohol és más méreganyagok káros hatásaitól.

TIPP: a belőle készített tinktúrából vegyünk be naponta háromszor 12-50 cseppet 1/4 pohár vízzel. Szárított és porított gyökérből főzetet is készíthetünk. Fél kanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk állni10 percig. Naponta legfeljebb kétpohárnyit igyunk.

A homoktövis

Ezüstös színű, lándzsa alakú levelei között kicsiny füzérben nyílnak jelentéktelen virágai. Ha a kétlaki növényből termő és porzó fajtát is ültetnek, hamarosan láthatóvá válnak a hosszúkás, élénksárga bogyók, melyekben harmincszor(!) több C-vitamin van, mint a citromban. Ezeket ősszel lehet szüretelni, de a tövises ágairól nem könnyű feladat leszedni a gyümölcsöt. A savanyú terméshúsból cukor hozzáadásával lehet lekvárt főzni, ivólevet, likőrt, zselét is készíteni. Olajtermék is előállítható belőle, melyet gyógyszeralapanyagként hasznosítanak.

A belőle készült készítmények hatóanyagai (karotinoidok, C-, B-, E-vitaminok, mikroelemek, aminosavak, olajak stb.):

 erősítik az immunrendszert

 javítják a szívműködést

 gátolják a kezdődő hajhullást, a korai ráncokat

 gátolják bizonyos tumorok növekedését, enyhítik a rákos betegek sugárterápia kiváltotta károsodásait

 zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti az optimális testsúly megtartását

 gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyeket, az égési, fagyási sebeket, bőrfertőzéseket, fogínygyulladást. dr. Gálik Ágnes

Kezdje el időben!

A hónap gyógyteája

Az immunrendszer erősítésére használható még a legyezőfű, bazsalikom, sédkender, körömvirág, hársfavirág 1:1 arányú keveréke, melyből1 evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízzel leforrázunk. 10 percnyi állás után szűrjük. Naponta 3-szor ismételjük négy-hat héten keresztül!

Természetesen még számtalan lehetőség van az ellenálló képesség növelésére. Amennyiben nem boldogul egyedül, forduljon fitoterápiában jártas szakemberhez!

| gyógynövény, fitoterápia, immunrendszer
2003-10-01 17:37:55


Gyógynövények és a gyógyszerek

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Gyógyfüvek és az influenza

Az alább felsorolt néhány gyógynövény erősíti az immunrendszert, és segít leküzdeni a betegséget a téli hónapokban. Tea, vagy táplálékkiegészítő formájában is...


Gyógynövények nőknek

A természetes női ritmus, a havi vérzés és később a menopauza - gyakran pszichikai és fizikai panaszokkal - befolyásolják a nők mindennapjait. Íme néhány speciális n...


Több mint 28 ezer növényfajnak van gyógyhatása a világon

A világon 28 187 növényfajt használnak gyógyításra, ám a hiányos dokumentáció miatt csak töredékük szerepel orvosi kutatásokban - derült ki a világhírű londoni K...


Veszélyes a parlagfű fogyasztása

A parlagfüvet egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem „értékes gyógynövénynek” tekintik, és a hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére...