A fokhagyma elpusztítja a baktériumokat

A fokhagyma csaknem csodaszer, a népi bölcsesség régóta használja minden nyavalya ellen és ördögűzésre. A koppenhágai egyetem egyik fiatal kutatója a fokhagyma baktériumellenes hatásáról közölt tanulmányt.

gyógynövény, természetgyógyászat, kerti sarkantyúka, kerti sarkantyúka | InforMed Hírek12   InforMed | Glanz, J.

Az agresszív, sok antibiotikumnak ellenálló fertőzések az egész világon egyre növekvő gondot jelentenek. Egyre több olyan új gyógyszer kifejlesztése szükséges, amely még hatásos ellenük.

Ismeretes, hogy a fokhagyma egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amely semlegesíti a rezisztens baktériumokat, kommunikációs rendszerük blokkolása révén. Ez a kémiai anyag az ajoen, mely megakadályozza a rhamnolipid nevű toxin kiválasztását, amely viszont elpusztítja az immunrendszer számára nélkülözhetetlen fehérvérsejteket.

A baktériumok összecsapódva biofilm burkot alkotnak, így válnak rezisztenssé. A kutató főleg a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium viselkedését tanulmányozta, mely például az idült lábszárfekélyből és számos műtét utáni sebfertőzésből tenyészthető ki, de például tüdőgyulladást is okoz.

Az ajoen hozzájárult a szokásos antibiotikum kezelés eredményességéhez, de önmagában kevésnek bizonyult. Különben pedig olyan csekély mennyiségű ajoene található a fokhagymában, hogy naponta 50 fokhagymát kellene megenni a hatás eléréséhez. Az ajoene és antibiotikum együttes alkalmazása azonban laboratóriumi körülmények között, egérkísérletben a baktériumok 90%-át elpusztította.

Számos természetes anyag gyógyszerként hatásosnak bizonyult, a taxol például az emlőrák kezelésében, egy faféreg fajtából kivont anyag, az artemisin pedig a malária ellen.

A természet igen jó kiinduló pont a gyógyszerek kifejlesztésében, az új gyógyszerek kétharmada természetes anyagokon alapul.

Forrás: University of Copenhagen

Kapcsolódó rovat:
Fertőzésekről általában, láz


| gyógynövény, természetgyógyászat, kerti sarkantyúka
2014-02-24 11:16:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop