Hirdetés

A tea csökkenti a vérnyomást, de hogyan?

A tea fogyasztásának számos, az egészségre kedvező hatása ismert, többek között ilyen a vérnyomást csökkentő tulajdonsága is.

tea, vérnomáscsökkentés, katechinek, ipncsatorna |

InforMed Hírek20   InforMed | Lippai, Z.

Körülbelül 4000 éve fogyaszt az emberiség teát. Jelenleg is a második legnépszerűbb innivaló a víz után. 

Számos tanulmány igazolta már a zöld tea hatásosságát a vérnyomás csökkentésében, a daganatos- illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ami azonban eddig hiányzott, az a vérnyomást csökkentő hatás hátterében álló pontos molekuláris mechanizmus ismerete volt.

A Kaliforniai és a Koppenhágai Egyetemek kutatói azt állapították meg, hogy a teákban található antioxidánsok egy csoportja az erek falában található simaizmok ellazulásához vezet a sejtekben található kálium csatornák megnyitása által.

A felfedezésnek köszönhetően akár új vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztése is megkezdődhet. A magas vérnyomás betegségben szenvedő betegeknél elengedhetetlen a megfelelő vérnyomás kontroll, hisz ennek hiányában számos komoly szövődménnyel, mint vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus, demencia számolhatunk.

Az Amerikai Egyesült Államokban majdnem minden második felnőtt küzd magas vérnyomással, Magyarországon ez a szám kb. 3 millióra tehető. A WHO szerint világszerte közel 1 milliárd ember él magas vérnyomással. 

Az új tanulmány elsőként mutat rá a teában található két antioxidánsra (a katechinekre), melyek az erek falában található simaizmok ioncsatornáinak működését módosítják. A hatás következtében a sejtekben található kálium ionok el tudják hagyni a sejtet, így csökken a sejtek kálium tartalma.

Ejtsünk egy-két szót általánosságban ezekről az ioncsatornákról. Ezek felelősek az idegsejtek és izomsejtek elektromos feszültségi állapotának változásáért. Maguk az ioncsatornák feszültségfüggőek, tehát a sejtmembrán két oldalán kialakuló feszültség változás hatására nyílnak ki és zárulnak be. Nyitott állapotban az ioncsatornára jellemző, pozitív vagy negatív töltésű ion mozgása lehetségessé válik a sejtből kifelé vagy a sejtbe befelé. 

A kutatók azt vették észre, hogy a teákban található katechinek aktiválnak egy bizonyos kálium-csatorna típust (KCNQ5). A katechinek a kálium-csatorna feszültségérzékelő részéhez kapcsolódnak és a csatorna könnyebb aktiválhatóságához vezetnek, így a simaizomsejtből kálium ionok lépnek ki. Ez azt eredményezi, hogy a simaizomsejt sokkal könnyebben ellazul és ritkább lesz az összehúzódás, mely végső soron az erek összehúzódását (vasokonstrikció) gátolja. 

A kutatók azt is kimutatták, hogy a szobahőmérsékletnél melegebb, kb. 35 °C-os tea még jelentősebben aktiválja az előbb említett kálium csatornákat. Jó hír, hogy a jeges tea kedvelőknek sem kell elkeseredniük, ugyanis a hideg tea a gyomorba jutva már felveszi testünk hőmérsékletét (36,5 °C), így a jelentősebb vérnyomáscsökkentő hatás érvényesül ebben az esetben is.

tea, vérnomáscsökkentés, katechinek, ipncsatorna

2022-01-19 12:09:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop