Hirdetés

Az echinacea mellékhatásai

Az echinacea (vörös kúpvirág) népszerű gyógynövény, melyről újabban kimutatták, hogy felboríthatja a bélbaktériumok egyensúlyát.

echinacea |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Még nem mondható ki egyértelműen, hogy ez a jelenség káros-e vagy hasznos. Az egyik baktérium, amely szaporodni látszik, a bacteroides, más kutatások szerint a hasmenéssel, a gyulladásos bélbetegséggel, és a vastagbélrákkal hozható összefüggésbe. Közvetlen bizonyíték azonban nincs arra, hogy az echinacea okozná vagy súlyosbítaná ezeket a betegségeket.

– Nem állítjuk, mivel nem tudjuk biztosan, hogy az echinaceának ilyen mellékhatásai lennének. De jobb, ha elővigyázatos, aki szedi, és volt már gyomor- és bélrendszeri betegsége, – mondja dr. Jerald Foote arkansas-i kutató, a vizsgálat vezetője.

Más kutatók kis létszámúnak tartják a vizsgálatot, és a kontrollcsoport hiányára hivatkoznak, mondván, hogy az eredmények jóindulattal is csupán spekulatívnak mondhatók.

Ha valaki rövid ideig szedi az echinaceát, és egyébként egészséges a gyomor-bélrendszere, nincs semmi kockázat. A mellékhatásokra akkor kell odafigyelni, ha a gyógynövényt más gyógyszerrel együtt szedik. Általában nagyon fontos, hogy aki gyógynövény készítményeket használ, fokozottan figyeljen az esetleges mellékhatásokra.

WebMD
echinacea

2006-12-22 11:10:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop