Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes ízesítő szerekkel!

gyógynövények, fűszer, fűszer | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A petrezselyem igen gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, és segíti a sebgyógyulást. Egyetlen 30 grammos adag a napi vitaminszükséglet felét fedezi. Kiváló forrása a béta-karotinnak is, amelyből a szervezet A-vitamint állít elő.

A C- és az A-vitamin, valamint a béta-karotin antioxidáns hatású, azaz védik a sejteket a számos betegséget előidéző szabad gyökök okozta károsodástól.

A petrezselyem a fentieken kívül bőségesen tartalmaz polifenolokat is, amelyek még a vitaminoknál is erősebb antioxidánsok.

A vízitorma (zsázsa) csípős ízű, kellemes fűszernövény. Még a narancsnál is gazdagabb C-vitaminban, vas pedig több van benne, mit a spenótban. Kiváló béta-karotin-forrás.

A sötétzöld levelek nagy mennyiségben tartalmaznak ezen kívül luteint és zeaxantint, ezek az ún. fitokemikáliák megóvják a szemet a korral járó sárgafolt-elfajulástól. Egy vizsgálat szerint a zsázsa a DNS-károsodás kivédésével a rák kockázatát is csökkenti.

Az oregano thymolt és carvarcrolt tartalmaz, ezek kiváló gombaölő szerek. Az oreganónak erős antibakteriális hatása is van, különösen jó az E. coli, a szalmonella és a közönséges nátha ellen, valamint antioxidánsokban és K-vitaminban is gazdag.

A rozmaring fenyőtű-szerű levelei a stroke és többek közt az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújthatnak, sőt, egy újabb kutatás szerint az agy öregedési folyamatát is lassíthatja.

Mindezt a bőséges fitokemikália tartalmának köszönheti, amelyek a szabad gyökök ellen védenek. Egy vizsgálat kimutatta, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt megelőzhető vele például az érelmeszesedés és a Crohn-betegség.

A kakukkfű aktív összetevőit már régóta használja a népi gyógyászat különféle mellkasi betegségekre, és újabban tudományos adatok is alátámasztják jótékony hatását. A modern tudomány a kakukkfűben levő thymolra összpontosít, ez az anyag fertőtlenítő és baktériumölő hatású, valamint antioxidáns, védi a sejtmembránban levő zsírokat.

Egy patkánykísérlet során kiderült, hogy a kakukkfű az agy öregedését is késlelteti. A kakukkfű gazdag flavonoidokban, ezáltal csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát.

A fokhagyma allicin-tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást és tágítja az ereket, megóv a szívbetegség kockázatától. Klinikailag bizonyított továbbá, hogy csökkenti a vér koleszterintartalmát, és megvéd a rögképződéstől.

A fokhagyma kiváló antibiotikum, a penicillin felfedezése előtt életeket mentettek vele. Még a kórházakban terjedő szuperbaktériumok ellen is véd. Újabban arra is van bizonyíték, hogy a sok fokhagymát fogyasztók körében ritkább a rák előfordulása.

| gyógynövények, fűszer
2016-08-18 19:55:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop