Gyógynövények és gyógyszerek: nem minden veszélytelen, ami természetes

A legtöbben azt hiszik, hogy a gyógynövények, mivel természetes anyagokat tartalmaznak, teljesen biztonságosan alkalmazhatók. Ez azonban nem igaz.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Honnan tudhatjuk hát, hogy melyik gyógynövény jó nekünk, melyik nem, és melyik az, amelyik más, szintetikus gyógyszerekkel együtt alkalmazva károsíthatja egészségünket?

Sajnos, erre nem egyszerű a válasz. A betegek beszéljenek gyógyszerészükkel és orvosukkal, de nagyon sok mindent még nem tudunk a gyógyfüvekről.

Van némi bizonyíték arra, hogy a ginkgo segít az Alzheimer-kórral és más demenciával összefüggő memóriazavarral küszködőknek. Megelőzésre azonban nem ajánlják, mert ez a hatása még nem bizonyított. Ha valaki elfelejti, hova tette a slusszkulcsát, még nem memóriazavar. Viszont biztos, hogy a ginkgo befolyásolja a véralvadást, így ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor nem ajánlatos az alkalmazása.

A fokhagyma viszonylag biztonságos gyógynövény, de a ginkgónál elmondottak itt is érvényesek, mert a fokhagyma szintén hatással van a véralvadásra. Ha például műtétre vár valaki, ajánlatos a kijelölt időpont előtt egy héttel abbahagyni a fokhagyma szedését.

Az orbáncfű hatásosnak bizonyult a depresszió enyhe formájánál, de a súlyos depresszió esetében erre nincs bizonyíték. Ugyanakkor azonban hasonló mellékhatásai lehetnek, mint a hagyományos antidepresszánsoknak, és egy sor gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba. A fogamzásátló lebomlását például gyorsítja, előfordult már, hogy valaki teherbe esett, mert együtt szedte az orbáncfüvet a tablettával.

Az efedrinnél az adagolás a probléma, mert az emberek általában túl sokat szednek belőle, ami megemelheti a vérnyomást, és szívritmuszavarokat okozhat. Ezzel kapcsolatban előfordult már néhány haláleset is, így Kanadában például erre a tabletta csomagolásán is felhívják a figyelmet.

| gyógynövény, gyógyszer, kölcsönhatás
2022-07-10 13:10:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop