Hatásos-e a ginkgo biloba a memóriazavarok ellen?

A legújabb amerikai kutatások szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a ginkgo bilobát tartalmazó táplálékkiegészítő fogyasztása megelőzné a memóriazavarokat, de további kutatások szükségesek.

gyógynövény, gingko biloba, memória | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 118 idős embert vizsgáltak meg (életkoruk 85 év és afelett volt). Az oregoni egyetem kutatói úgy tapasztalták, hogy a ginkgo biloba nem csökkentette a demens betegek számát.

Dr. David Knopman, a Mayo-klinika kutatója szerint azonban a vizsgálatban résztvevők száma nem volt elegendő. Azt is megállapították, hogy az eredmények eltérőek voltak, ha csak azokat vették számításba, akik rendszeresen szedték, vagy a növény kivonatát vagy a placebót. Akik a hatóanyagot rendszeresen fogyasztották, azok sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteknél, mint akik a placebót szedték szorgalmasan.

Nem lehet azonban azt mondani, hogy az eredmények meggyőzők, de leírni sem lehet a ginkgo bilobát, mint teljesen hatástalant, így az Egyesült Államok alternatív gyógymódokat vizsgáló országos központja egy 3 ezer fős vizsgálatot kezdett négy klinikai központban, amelynek eredményei a közeljövőben várhatók.

Newsweek
| gyógynövény, gingko biloba, memória
2008-02-29 09:56:44

Web Design & Development Prowebshop