Veszélyes a parlagfű fogyasztása

A parlagfüvet egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem „értékes gyógynövénynek” tekintik, és a hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.

parlagfű fogyasztás, parlagfű, gyógynövény, parlagfű | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A parlagfű hosszú távú fogyasztás hatását, kockázatait eddig senki sem vizsgálta, csak most a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, akik eredményeiket a PLoS One tudományos folyóiratban ismertették.

A parlagfű nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé. Gyógyászati alkalmazása elsősorban az utóbbi évek, évtizedek divatja. Az ebben rejlő üzleti lehetőséget felismerve több gyártó parlagfű tartalmú termékekkel is megjelent a piacon.

Ezt felismerve a kutatók tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit egy állatkísérletben. Az agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú emberi fogyasztásának biztonságosságát.

A vizsgálatok azt nem bizonyítják, hogy a parlagfű állatkísérletekben észlelt mérgező hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában hasonlóak.

Ezért a parlagfű emberi fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok ezt nem támasztják alá.

| parlagfű fogyasztás, parlagfű, gyógynövény
2017-05-10 13:14:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop