Homeopátiás túladagolással kampányolnak a szkeptikusok

Magyarország is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kampányhoz, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a "homeopátiás szerek hiteltelenségére és alkalmazásuk értelmetlenségére": a résztvevők egy-egy teljes fiola homeopátiás szert nyelnek le a hatástalanság bizonyítására.

homeopátia | MTI Hírek 2011 ;8
Világszerte 25 ország 52 városában szombaton 10 óra 23 perckor egy-egy teljes doboz szert fogyasztanak el a kampány szimpatizánsai. A megmozdulásban többek között Belgium, Brazília, Hollandia, Németország, Svájc, Izrael és Ausztrália is részt vesz.

A 10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi elnevezésű kampányt egy brit nonprofit szervezet, a Merseyside Szkeptikus Társaság indította útjára 2010-ben, Magyarország idén csatlakozik először.

A kampány elnevezésében és az akciók időpontjában szereplő 10:23-as számpár az Avogadro-állandóra utal. Eszerint egy anyag az 1:10 a huszonharmadikon arányban történő hígítást követően a kiindulási szubsztancia egyetlen molekuláját sem tartalmazza már.

"Egy tipikus homeopátiás szer esetében a hígítás 1:10 a hatvanadikon arányban történik. Ezért nem csoda, hogy ezek a szerek a tudományos kutatásokban csak placebóhatást képesek felmutatni, gyakorlatilag tiszta cukorból állnak" - fejtette ki véleményét Ulrich Berger matematikus, a paratudományok vizsgálatával foglalkozó társaság vezetőségi tagja a der Standard című lap online kiadásában.

Berger az osztrák orvoslás szégyenének nevezte azt, hogy az orvosi kamara homeopata diplomát is ad és hogy homeopaták akár egyetemen is taníthatnak. A matematikus szerint ennek elsősorban kereskedelmi okai vannak.

Berger szemét szúrja az az európai uniós irányelv is, amely szerint adott homeopátiás szer engedélyeztetéséhez nincs feltétlenül szükség a hatás bizonyítására.

A 10:23 kampány célja elsősorban, hogy követeljék a szabályozás európai szintű újragondolását és hogy felvilágosítsák a közvéleményt.

A kampány magyarországi helyszínein - Budapesten, Székesfehérváron és Szegeden - a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület szervezi az akciókat, ezekhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni a kampány honlapján (www.1023.hu) is lehet, ahol részletes információk olvashatóak többek között a homeopátiáról és a szkeptikusok véleményéről.
| homeopátia
2011-02-03 22:05:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop