Hirdetés

Színek, fények, illatok...

... avagy erő a testnek, szellemnek, léleknek. Hogyan töltsük fel magunkat új életerővel szemünk, orrunk, bőrünk segítségével?

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(2):14-17   Celsus Kft. | Kovács, R.

Lehet, hogy meglepő, de tény, hogy a napfény szervezetünk belső óráját szabályozza, hi szen ez az óra eredendően „rosszul jár”. Agyunk legfontosabb életfunkcióinkat 25 órás ritmusban szabályozza, azaz belső óránk naponta egy órát „késik”.

A napfény hivatott ezt az „apró” eltérést a 24 órás ritmushoz igazítani. Amikor kevés a fény, a természetes nappali-éjszakai ritmus eltolódik. Esténként nehezen alszunk el, reggelente túl későn vagy kialvatlanul ébredünk. Ilyen esetben segítséget jelenthet a fényterápia, mely belső óránkat ismét a megfelelő ritmusba állítja.

TÉLI DEPI

A napfény szabályozza szervezetünkben a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését, így befolyásolja hangulatunkat. A fényhiányos hónapokban a „téli depresszió” a lakosság mintegy tizedét érinti.

FÉNYTERÁPIA TÉLI MELANKÓLIA ELLEN

Legfontosabb szabály: használjunk ki minden lehetőséget arra, hogy a lehető leggyakrabban és leghosszabb ideig tartózkodjunk télen is a szabadban!

Ha elkezd sötétedni, kapcsoljuk fel a mennyezetvilágítást ahelyett, hogy az íróasztallámpa kicsiny fénykörében ténykednénk! A fényterápia lényege, hogy a pácienseket két órán keresztül speciális lámpákkal megvilágítják. Ezek a lámpák a napfénynek megfelelő fényt bocsátanak ki, ultraibolya sugárzás nélkül. Összehasonlítva ezt egy átlagos íróasztallámpával, a kisugárzott fénymennyiség ilyenkor annak mintegy százszorosa. A fénykezelés hatására jókedvünk hamarosan és garantáltan visszatér.

VIGYÜNK SZÍNEKET ÉLETÜNKBE!

A fehér szín környezetünkben a tisztaság, a frissesség érzetét kelti, mindemellett hűvös és semleges. Nem hordoz melegséget, vitalitást, erőt és derűt. Amikor színek kavalkádja vesz körül minket, a fehér semlegessége megnyugtat, pihentet, de csak akkor, ha nem uralkodó szín körülöttünk, hanem csupán kiegészítő funkciója van. A színek erősen befolyásolják hangulatunkat, ezért kiemelkedő jelentősége van annak, hogyan is bánunk velük.

ÉRDEKES! Általában önkéntelenül olyan színeket választunk, melyek bizonyos személyiségjegyeinket erősítik, illetve azoknak megfelelnek. Minden egyes szín ugyanis speciális információt hordoz, és szimbolikájával erősen hat ránk. Minél tudatosabban kezeljük saját személyiségünket, annál célzottabban és hasznosabban alakíthatjuk ki környezetünk színeit.

Az emberi élet elképzelhetetlen színek nélkül. Színszegény környezetben természetes reakció, hogy romlik a hangulatunk, ingerelhetővé válunk, sőt komoly testi panaszok jelentkezhetnek. Ez különösen télen gyakori, amikor a természet gyógyító erejű színhatásai hiányoznak. Éppen ezért különösen fontos, hogy éppen ilyenkor tudatosan bánjunk a színekkel!

  • Egy fenyves erdei séta már önmagában is pihentető hatású. A zöld szín aktivizálja szervezetünk regenerációját.
  • Bőrünk érzékeli ruhánk színét, s így jó, avagy rossz közérzetet is okozhat.
  • Amikor szín- és fényterápia esetén a besugárzás intenzív és színes, energiát és erőt tankolhatunk fel.
  • Színeket „ehetünk” is. A friss gyümölcsök és zöldségek nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat, hanem napenergiát és színinformációkat is tartalmaznak.

SZÍN KI MIT TUD?

Piros: ajánlott erőtlenség, bágyadtság, kedvetlenség, döntésképtelenség, önbizalomhiány esetén. Beindítja a „motor”-t - akaraterőt, kitartást, realitásérzéket sugároz. Az önbizalmunkat támogatja, és belülről melegít.

Narancssárga: ajánlott pesszimizmus, hiányzó kreativitás, örömtelenség, kapcsolatteremtési problémák, túlzott kötelességérzet esetén. Derűssé tesz, optimista gondolatokat közvetít, felszabadít a belső kényszerektől és görcsöktől, segít megtalálni az egyensúlyt a kötelességek és a szabadidő között. Másokkal szembeni nyitottságot közvetít.

Sárga: szomorúság, hiányzó életöröm, negatív gondolatok, gyenge idegrendszer, koncentrációs nehézségek esetén ajánlható. Motivál, elősegíti a tiszta gondolkodást, felszabadító hatású. Pozitívan hat a kommunikációs készségre és a kitartásra, megkönnyíti bizonyos dolgok elengedését, erősíti az idegeket.

Zöld: kimerültség, elégedetlenség, belső nyugtalanság, bizonytalanság, lazítással kapcsolatos nehézségek, ingerlékenység esetén segít. Előmozdítja a regenerálódást, görcsoldó és nyugtató hatású. Támogatja a belső elégedettséget, emellett belső békét teremt bizonyos helyzetekben.

Türkiz: hiányzó inspiráció, zárkózottság, a változásoktól való félelem, elégedetlenség alkalmával ajánlható. Elősegíti látókörünk szélesítését, nyitottabbá tesz, elősegíti, hogy hibáinkból tanuljunk, oldja az elkeseredést.

Kék: aggodalom, ingerelhetőség, nyugtalan alvás, intenzív hőérzet esetén ajánlható. Nyugtat, segít lazítani, a szabadság érzését közvetíti, hűt, és fékezi testünk túlzott reakcióit.

Lila: fantáziahiány, lazítási nehézségek, hiányos ismeretek, nyugtalanság, gyámoltalanság esetén hasznos. Elősegíti a meditációt, támogatja a szellemi erőfeszítéseket, nyugtat, biztonságot és melegséget sugároz.

Rózsaszín: belső feszültségek, védettség iránti vágy, kimerültség, az önértékelés, önszeretet hiánya esetén javallott. Megnyitja az utat az érzelmekhez, melegséget közvetít, támogatja önszeretetünket. Segít, hogy megszabadulhassunk belső görcseinktől és a túlzott kötelezettségektől.

JÓ HANGULATBAN...

Gondoljuk át, hogyan érezzük magunkat pillanatnyilag, majd vizsgáljuk meg, milyen színek hiányoznak életünkből! Miként „csempészhetünk” környezetünkbe színeket? Ennek legegyszerűbb módja, hogy olyan képekkel, szőnyegekkel, függönyökkel, edényekkel, virágokkal és bútorokkal vesszük körül magunkat, amelyekben azok a színek uralkodnak, amelyek jó hatást gyakorolnak ránk.


ÉP TESTBEN ÉP A LÉLEK

Minél nagyobb a súlyfeleslegünk, annál inkább nehezünkre esik a légzés. A következmény: szellemi beszűkülés, koncentrációs zavarok, makacsság. Vegyünk sós, eukaliptuszos gőzfürdőt, ez kitisztítja a tüdőt és a légutakat!

Aki testi erőnlétével nem törődik, általában hajlamos a pszichés kiegyensúlyozatlanságra is, ennek pedig koszorúérpanaszok, légszomj és infarktus lehet a következménye. Aki érintett, haladéktalanul mondjon le az alkoholról és a cigarettáról! Kezdődhet a test és lélek javát szolgáló illóolajos fürdő: esténként tegyen fürdővizébe levendula-, geránium-, ilang-ilang- és rózsaaromákat!

Aki keveset mozog, gyakrabban szenved székrekedésben, gyomorfekélyben, gyomorégésben. A lelki háttérben általában nyugtalanság, mohóság, kapzsiság és rossz lelkiismeret húzódik meg. Aki egészséges gyomorra vágyik, tartsa be a következőket! Egyen lassan és rendszeresen, igyon görcsoldó és hámregeneráló sárgarépalevet, egyen narancssárgás/sárgás ételeket, pl. sütőtököt! Reggelente igyon 1-2 csésze kamilla-, és körömvirágteát, és este párologtasson!

Ha fáj a lelkünk, az hat az izmainkra is, és szinte állandóan izomgörcsökre panaszkodunk. Lazítsunk, lássuk el szervezetünket elegendő kalciummal! Ne gondoljuk úgy, hogy mindenért mi vagyunk a felelősek, a terheket tanuljuk meg elosztani!

Ha megtehetjük, próbáljunk hetente kétszer félórát úszni, mégpedig háton, mert a mellúszás túlságosan megterheli a gerinc nyaki részét! Esténként vegyünk rozmaringos, citromfűolajos és narancsolajos fürdőt, és hetente kérjünk lazító egésztest masszázst!

ILLATOK TESTNEK ÉS LÉLEKNEK

Az illatok befolyásolják érzéseinket, érzelmeinket. A következőkből válasszunk igényünk szerint, majd hunyjuk le szemünket, és lélegezzünk mélyeket! * Ellazít, ha 3 csepp narancs- vagy jázminolajat cseppentünk egy zsebkendőre, az arcunkra helyezzük, majd a nyári szabadságunkra gondolunk.

  • Ha gondokkal küszködünk, vagy épp kevés az önbizalmunk, a rózsa illata segít. Vonuljunk csendes helyre, dörzsöljünk el 2 cseppnyi nyugtató hatású rózsaolajat homlokunkon, majd az illatát mélyen szívjuk be, s hagyjuk, hogy pozitív, erősítő gondolatok uralják agyunkat!
  • Altatóként hat, és mellékhatások nélkül: töltsünk meg egy kis pamutpárnát szárított komlóval, és tegyük az éjjeliszekrényünkre!
  • A bergamott gondoskodik jó kedélyünkről, és segít bőrirritációk esetén is.
  • Az eukaliptusz kimerültség, migrén és izomfájdalmak esetén kiváló, antiszeptikus hatású.
  • A kamilla nyugtató és gyulladáscsökkentő.
  • A levendula ugyancsak nyugtató hatású, csökkenti a stresszt.
  • A narancsvirág szintén nyugtató és stresszoldó, kimerültség esetén és idegesség ellen igen hatásos.
  • A rozmaring élénkít, megfázás esetén elősegíti a gyógyulást, serkenti a bőr vérellátását.
  • A citrom javítja a koncentrálást, élénkít, sőt még herpesz esetén is gyakran segítséget jelent.
  • A ciprus kimerültség és feszültség esetén hatásos, felszabadítja a légutakat, túl zsíros bőr esetén sikerrel alkalmazható.

MIBEN REJLIK A BOR TITKA?

Már a régi rómaiak is tudták, hogy „borban az igazság”, és azt is sejtették, hogy kedélyünkre is igen jó hatással van. Mi is a nemes nedű titka, mely jókedvre derít minket, és miért éppen „borba fojtjuk a bánatunk”?

Vizsgálatok derítették ki, hogy a borban található triptofán nevű anyag „tehet mindenről”. Egy szakértő csoport 200-fajta bort és 50-fajta pezsgőt vizsgált meg. Arra jutottak, hogy a boldogság hordozóját, a triptofánt - melyet a gyógyszeripar antidepresszánsok előállításához használ - Bacchus, a borok istene nem egyenlő mértékben osztotta el az üvegek és hordók között.

Kiderült, hogy:

  • a vörösborokban általában több triptofán található, mint a fehérborokban
  • ha a fehérborokból pezsgőt készítenek, kissé emelkedik a triptofánszintjük
  • a nitrogénnel trágyázott földeken nevelt szőlő nedűje több triptofánt tartalmaz.

K. R.

2006-02-10 09:28:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop