Masszázsterápiával az egészségért

ALBANY - Amikor Robert Gilbert felesége gyermekük szülésekor erős hátfájást kapott, a férj svéd masszázzsal próbált meg enyhíteni a kismama fájdalmain.

masszázs, egészség, gyermek, természetgyógyászat, alternatív, orvoslás, komplementer, alternatív | The New York Times Health News Service   Medincorp | Beard, J.
endspan i-checksum="36366" -->

"Annyira jól csinálod, miért nem foglalkozol inkább ezzel," tette fel egy napon a kérdést az asszony.

És Gilbert belevágott. Otthagyta állását egy Glens Falls-i újság szerkesztőségénél, ahol dolgozott, és beiratkozott egy masszázsterapeuta-tanfolyamra, ahol három évvel ezelőtt szerezte meg a képesítését. Jelenleg Albanyban dolgozik, mint masszázs-terapeuta, illetve a jégkorongcsapat állandó gyúrója.

"Egészen más lett az életem," mondta Gilbert. "Ebben a munkában az a jó, hogy az emberek tényleg szívből megköszönik, amit adok nekik."

A masszázsszalon szót nem is olyan régen a nyilvánosház eufemisztikus elnevezésére használták, de ma már a terapeutákhoz olyan emberek ezrei járnak nap mint nap, akik a stressz, a fejfájás, a derékfájás, a depresszió, az álmatlanság vagy az izomsorvadás elől menekülnek. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy a koraszülötteknél, a diabéteszes gyermekeknél és az AIDS-betegeknél is hatásos a masszázsterápia.

A Miami Egyetem gyermekgyógyászati tanszékén a Touch Kutatóintézet már 1992 óta vizsgálja a masszírozás élettani hatásait.

"Kimutattuk, hogy a masszázs csökkenti s stresszhormonok szintjét, és egyes esetekben növeli a szerotonin-szintet. Ennek a neurotranszmitternek a koncentrációja krónikus depresszió vagy stressz esetén erősen lecsökken," mondta Maria Hernandez Reif, a kutatóintézet munkatársa.

Olyan férfiakat is vizsgáltak, akik HIV-fertőzöttek, de az AIDS még nem alakult ki náluk. Náluk a masszázs csökkentette a stresszhormon kortizol szintjét, és növelte a falósejtek számát, tudtuk meg Hernandez Reiftől. A masszázsnak köszönhetően az alanyok immunrendszere is hatékonyabb lett.

A Touch Kutatóintézet most azt vizsgálja, hogy miként hat a masszázs a rákos betegek immunrendszerére.

New York államban 1990 óta több mint 3500-an kaptak működési engedélyt. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az alternatív gyógyászat egyre népszerűbbé vált, másrészt pedig egyre több tudományos vizsgálat igazolta a masszázs pozitív hatásait. Az állam törvényhozása előtt már egy olyan törvényjavaslat fekszik, amely arra kötelezné a biztosítókat, hogy az engedéllyel rendelkező terapeuták számláit egyenlítsék ki. Erre azért lenne szükség, mert sok orvos, kiropraktikus vagy gyógytornász küldi masszőrhöz a betegeit, és nem mindig utókezelésre.

Dorothy Foster néhány évvel ezelőtt próbálta ki először a masszázsterápiát, mert a nyakában és a vállában állandó izomgörcsök jelentkeztek.

"Ez tényleg segít," mondta Foster. "Ha készen van a kezelés, csak felöltözöl, és már térhetsz is vissza a munkádhoz vagy a családodhoz."

A masszázs - legalábbis az American Massage Therapy Association honlapja szerint - a nyirok mozgatása által éri el hatását. A nyirok ugyanis elszállítja a sejtekből a káros anyagokat.

A tervezett törvényről pedig az alábbiakat tudtuk meg egy kiadványból, amelyet az állam képviselője és szenátora adtak ki: "Jelenleg a masszázs az egyetlen olyan egészségügyi szolgáltatás, amely nincs felsorolva a New York-i egészségbiztosítási törvényben. Ezzel a törvénnyel a masszázsterápia az egészségügyi ellátás szerves részévé válhatna ebben az államban."

Megjelent: New Scientist

| masszázs, egészség, gyermek, természetgyógyászat, alternatív, orvoslás, komplementer
2002-07-31 20:37:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop