Masszázsterápia és egészség

A masszázs évezredek óta létező kezelési módszer. Ma már körülbelül nyolcvanféle stílus közül választhatunk, amelyek változatos módon kombinálják a nyomási, dörzsölési és izomtechnikákat. Sokszor nem csak ujjakkal és a kezekkel, hanem alkarral, könyökkel és a lábbal is végzik a kezelést.

masszázs módszerek, masszázs terápia | InforMed Hírek11   InforMed | Seprődi, B.
Amerikában minden negyedik ember aláveti magát valamilyen típusú masszázskezelésnek, változatos okokból kifolyólag.

Sokan tanúskodnak a kezelések eredményessége mellett is: betegségek tüneteit enyhítik, sérüléseket gyógyítanak, krónikus állapotokon segítenek a beavatkozások, és minden esetben javítják a közérzetet.

Megfigyelhetjük azt is, hogy mikor melyik masszázsstílus népszerű, azt már nehéz viszont eldönteni, hogy melyik az, ami az Ön panaszain segít.

Egyes kezelések hosszú nyomásokkal, mások gyors ütésekkel dolgoznak. Néha olajokat és krémeket is használnak, néha le kell vetkőzni a kezeléshez. Egy-egy masszázs öt perctől akár két órán át tarthat.

Mielőtt választ, el kell döntenie: mit vár a kezelésektől? Csak lazítani szeretne, vagy valamilyen betegségen kíván segíteni? Érdemes tisztázni az elvárásait a terápiát végző szakemberrel is. Sokan többféle módszert is ismernek, és az igényeknek, az életkornak és az egészségének megfelelően állítja össze a kezelést.

Svédmasszázs

A leggyakoribb kezelési módszer. Elnyújtott, puha, gyúró mozdulatokat kombinál könnyű, ritmusos ütögetéssel az izmok legfelső rétegén. A kezelés részét képezi az ízületek mozgatása is. Az izomtónus csökkentésén keresztül a masszázs ellazít és energiával tölt fel. Néha még egy sérülésen is segíthet.

Mélyszöveti masszázs

Ez a módszer a test „problémás pontjaira” fókuszál. A terápiát végző szakember lassú mozdulatokkal dolgozik, ami a bőr alatt mélyen elhelyezkedő izom-, ín- és egyéb szöveteket célozza. Bár ebben kevesebb a ritmus, mint a többi technikában, mégis nagyon jó hatása lehet: megszűnteti a krónikus feszültséget, és segíti az izomsérülések gyógyulását.

Sportmasszázs

Az egyes sportok során igénybe vett izomcsoportok működésének segítésével segíti a sportolók fejlődését, akár edzés előtt, alatt, vagy után. Hatására hajlékonyabbá válhat, és megelőzheti a sérüléseket, de a módszer segítheti a túlterhelt izmok ellazítását és a sérülések gyógyulását is.

Masszázsszékek

Ennél a formánál egy speciálisan kialakított székbe kell ruhástul beleülni. A készülék általában a nyakat, vállakat, hátat, karokat és kezeket masszírozza.

Shiatsu masszázs

Japánul a shiatsu szó „ujjal nyomást” jelent. A kezelés során a masszőr változatos ritmikus nyomást alkalmaz a test bizonyos pontjain. Ezek az úgynevezett akupresszúrás pontok, amelyek a test életenergiájának áramlásában játszanak fontos szerepet. A shiatsu masszázs az akupresszúrás pontoknál kialakult áramlási akadályokat képes oldani.

Thai masszázs

A thai masszázs során a masszőr a saját teste segítségével készteti páciensét arra, hogy bizonyos pozíciókat vegyen föl. Ez a fajta masszázs az izmok nyomásával, az ízületek átmozgatásával és akupresszúrával ér el eredményt.

Forró kövek

A masszőr melegített köveket tesz a test egyes akupresszúrás pontjaira. A köveket a masszírozásra is lehet használni, de akkor is kifejthetik hatásukat, ha csak átmenetileg érintkeznek a páciens testével.

Reflexológia

A kéz és az ujjak segítségével stimulálja a talp bizonyos területeit, amelyek a test egyes részeinek feleltethetők meg. A kezelés az általános egészséget és jólétet segíti elő.

Kismama masszázs

A terhesség során a test nagy változásokon megy keresztül. A kismama masszázs ezeket a változásokat segít átvészelni a stressz csökkentésével, a kéz és láb duzzanatának mérséklésével, az izom- és ízületi fájdalmak enyhítésével. Ez a módszer különösen akkor hatékony, ha gyógyszeres segítség valamilyen okból nem alkalmazható. A kismama speciális párnák segítségével helyezkedhet el kényelmesen ehhez a kezeléshez.

Sok kezelés többre képes, mint a stressz csökkentése. Ezek a módszerek enyhíthetnek a hát- és fejfájáson, az ízületi gyulladáson, daganatos betegségek tünetein és a kezelés mellékhatásain, a depresszión és a szorongáson. A megfelelő módszer kiválasztásához azonban mindig kérje szakember tanácsát is.

WebMd

| masszázs módszerek, masszázs terápia
2013-02-21 19:37:56

Web Design & Development Prowebshop