Hirdetés

Melyik masszázst válasszam?

A masszázs célja lehet a stressz csökkentése, ellazítás vagy a gyógyulási folyamat felgyorsítása. Többféle technika közül választhatunk, mindenki megkeresheti a személyének, illetve állapotának leginkább megfelelő masszázstechnikát.

spa, masszázs, masszázs fajták, wellness-abc |

InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.

A masszázs legtöbb formája a testre vagy az energiarendszerre összpontosít, illetve mindkettő elveit alkalmazza. A testet célzó masszázsterápiák az izmok simogatását, gyúrását helyezik előtérbe, a mélyebben fekvő szöveteket nyomással éri el a kezelő. Mindkét technika feszültségoldó és keringésjavító, hatású.

A Kelet-Kínában, Japánban és Thaiföldön kialakult masszázstechnikákkal ugyanez a hatás elérhető, de ezek a testen átáramló, életadó energiákat helyezik a középpontba. Filozófiájuk szerint a szabadon áramló energia biztosítja a jó egészséget, valamint a szervek megfelelő működését. Ha az energia áramlása valamilyen okból akadályba ütközik, a felborult egyensúly betegséghez vezet.

Minden terápia és minden terapeuta más és más, az alábbiakban a masszázsterápiák néhány közös vonását ismertetjük.

Svéd masszázs

A közvetlenül a bőrre alkalmazott svéd masszázsnál a súrlódás csökkentése érdekében a kezelő olajat vagy testápolót használ. A felszíni izomréteget érintő alkalmazása során oxigén áramlik az izmokba és szövetekbe. Kiváló nyugtató és lazító hatása van, a megerőltetett vagy sérült izmok helyreállítására is alkalmas.

A svéd masszázs speciális formája a várandós-masszázs, elsősorban a deréktájon, de sikerrel alkalmazható ödéma és lábdagadás esetén is. Fontos, hogy ezt a masszázsformát csak erre kiképzett szakember alkalmazza.

Mélyszöveti masszázs

A mélyebben fekvő izomrostok elsimítására alkalmazott, meglehetősen intenzív masszázs, elsősorban az erősen kötött izmok lazítására. Sikerrel végeznek vele testtartás-korrekciót is, mert a hátizmokat meg lehet tanítani, hogy ne húzódjanak össze. A masszázs után pár napig érzékenyek lehetnek az izmok.

Egyik formája a sportmasszázs, ez elsősorban a sérült vagy erősítést igénylő területre összpontosít, megelőzésre is alkalmas.

Meleg köves masszázs

A masszázs finom, kímélő formája, a nem túl forró köveket a kezelő a test megfelelő pontjaira vagy az akupresszúrás pontokra helyezi. Igen relaxáló masszázsforma.

Reflexológia

Bár valójában nem masszázs, sok gyógyfürdő és spa ennél a szolgáltatásnál kínálja. A reflexológia valójában talp- és tenyérmasszázs, a tan szerint valamennyi belső szervnek megvan a megfelelő pontja a tenyéren és a talpon, így diagnosztikai célra is alkalmazzák.

Siacu masszázs

Szó szerint ujjmasszázst jelent, és vegyülnek benne a hagyományos kínai és japán medicina elemei. A beteg felöltözve, a földön fekszik, és a masszőr az ujjával nyomást gyakorol bizonyos akupresszúrás pontokra. Itt az energiaáramlás helyreállítása a cél. Érzelmek levezetésére is alkalmazzák, a kezelést gyakran követi nevetés vagy sírás.

Thai masszázs

Hasonló a siacuhoz, amennyiben a beteg itt is felöltözve, egy szőnyegen fekszik. A hagyományos kínai orvoslás alapelvére épül, amennyiben az energiák egyensúlya a cél, de nem ugyanazokat az energiavonalakat követi, hanem saját térképet használ, továbbá ötvözi az akupresszúra, a reflexológia és a hatha jóga elemeit.

Kismama masszázs

A terhesség során a test nagy változásokon megy keresztül. A kismama masszázs ezeket a változásokat segít átvészelni a stressz csökkentésével, a kéz és láb duzzanatának mérséklésével, az izom- és ízületi fájdalmak enyhítésével. Ez a módszer különösen akkor hatékony, ha gyógyszeres segítség valamilyen okból nem alkalmazható. A kismama speciális párnák segítségével helyezkedhet el kényelmesen ehhez a kezeléshez.

Sok kezelés többre képes, mint a stressz csökkentése. Ezek a módszerek enyhíthetnek a hát- és fejfájáson, az ízületi gyulladáson, daganatos betegségek tünetein és a kezelés mellékhatásain, a depresszión és a szorongáson. A megfelelő módszer kiválasztásához azonban mindig kérje szakember tanácsát is.

spa, masszázs, masszázs fajták, wellness-abc

2020-02-18 19:23:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop