Hirdetés

Shiatsu masszázs

Egyre többen engedhetnek meg maguknak hetente egy-egy masszázst. Ettől függetlenül sokan továbbra sem tudják, mi fán terem a shiatsu vagy a watsu. Legyen hát cikkünk továbbképzés azoknak, akik már ismerik, és azoknak is, akik most akarnak választani maguknak masszázstechnikát...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):34-35   Celsus Kft. | Dénes, V.

Ellazultan fekszik a földön. A terapeuta Ön fölé hajol, és gyengéd nyomásokkal - ujjaival, kézfejével, öklével - végigpásztázza a gerincét, majd kezei végigvándorolnak a testén, miközben teljes testsúlyával "beledől" egy-egy mozdulatba. Aki még nem tudná: a shiatsuról van szó, ami szó szerint annyit jelenti: ujjlenyomat.

NYOMÁS!

Konkrétan nálunk a hara shiatsu terjedt el, egyfajta stabil nyomástechnika, ami aktivizálja az energiaközpontokat. A shiatsu fogásait az ötvenes években az ujjaival nyomkodó nagymester, japán Namikoshi Sensei fogalmazta meg és tette közkinccsé. A technika gyökerei azonban több száz évre, Kínába nyúlnak vissza.

JÓ TANÁCS: ha a lakására megy a masszőr, a legjobb, ha beszerez egy nagy matracot. A laticel is megteszi, csak ne lógjon le róla egyik végtagja sem, ha ráfekszik. A legelső masszázs előtt a terapeuta kikérdezi panaszairól, betegségeiről. Feljegyzi pulzusa gyorsaságát, testhőmérsékletét, nyelve állapotát és a meglévő sérüléseit. A továbbiak pedig a kezelés alatt úgyis kiderülnek...

TIPP: a masszázshoz mindig először a hasára feküdjön, és próbáljon teljesen ellazulni.

MASSZÁZS TESTNEK, LÉLEKNEK

Míg a különböző masszírozások alkalmával az a cél, hogy kigyúrják az izmokból a görcsöt és a feszültséget, a shiatsu megpróbál a test energia-háztartására hatni, és arra serkenteni a szervezetet, hogy elindítsa öngyó-gyító folyamatait. A shiatsu szerint minden szervnek megvan a saját funkciója, ám ha csak fizikai szinten teszünk a gyógyulásért, nem jutunk messzire. A "szellemünket" is meg kell "masszírozni" meditációval, re-laxációval.

Miközben a masszőr végigmegy a meridiánokon, amelyek közvetlen összeköttetésben állnak a különböző szervekkel, fokozza a vitalitást. Ezáltal a páciens szervezetelegyőzi menstruációs fájdalmait, álmatlanságát, hátfájását, emésztési rendellenességeit, pubertás- vagy klimaxos zavarait. A shiatsu erősíti az immunrendszert és a vegetatív idegrendszerre is hat.

TUDTA?

  • A SHIATSU évezredes akupresszúrás technika.
  • AKTIVIZÁLJA öngyógyító erőnket.
  • Akárcsak az akupunktúra, a japán shiatsu is SERKENTI A CHÍT, de nem tűvel, hanem ujjal, kézzel, könyökkel. *A HÁTMASSZÁZS a legfrissítőbb. Ehhez a páciensnek le kell feküdnie a földre, a masszázst végző föléje hajol, mindkét kezével a hátára támaszkodik, ott, ahol puhát érez. Tehát nem a gerincoszlopra és nem a bordákra gyakorol nyomást. Súlya lassan áthelyeződik az egyik kézről a másikra, majd így nyugodtan vándorol a gerincoszloptól jobbra-balra, le és fel.
  • MASSZÁZS KÖZBEN az érintésre kell koncentrálni, ezért nem ajánlatos beszélgetni!

WATSU, AZAZ SHIATSU VÍZBEN

Súlytalanul lebegni a hullámokon..., a víz csobogását, illetve a terapeuta meditatív zümmögését-suttogását hallgatni..., elfeledkezni térről és időről..., egybeolvadni az univerzummal..., mélyeket lélegezni..., soha át nem élt testközelséget megélni..., biztos támaszt érezni..., feszültségmentesen mozogni..., elengedni..., kikapcsolni... - ez a watsu, a "vízi shiatsu".

A watsu az egész testet gyógyító terápia, aminek alapját a shiatsu képezi. Ez az eljárás is pontokat nyomó mozdulatokon alapul, de a víz ellenállását is felhasználja. Akik imádják az ellazulást, azoknak csak ajánlani lehet ezt az igen kellemes, gyengéd módszert, amely során a pácienst 34-35 °C-os meleg vízben mozgatják-masszírozzák-forgatják - az érintettnek csak el kell engednie magát.

JÓ TUDNI! Azok is élvezhetik, akiket egyébként eltiltottak a masszázstól, mert magas a vérnyomásuk vagy túlsúlyosak.

A watsu szülés-előkészítésként is alkalmazható, hiszen ellazítja a medence- és a gerinctájékot, mentálisan pedig újra átélhetjük az anyaméhbeli védelem érzését. Férfiak és nők esetében is alkalmazható, kortól függetlenül. Különösen ajánlható azoknak, akik át akarják élni az életenergia újjáéledését és gyógyító erejét. Úszni nem tudók is kipróbálhatják, mert az orr nem kerül a víz alá.

A watsu jól kiegészíti más terápiák hatását is, ráadásul gyorsítja a stressz oldódását, segít krónikus fejfájás esetén, csillapít mindenféle fájdalmat, enyhíti az izom- és gerincfájdalmakat, a feszültséget, és javítja a közérzetet. Mindezen túl erősíti ősi vonzódásunkat a vízhez...

SZINKRONBAN A MASSZÁZS ALATT

  • A shiatsu masszázs során feltűnő a terapeuta tiszteletteljes, nyílt emberszeretete.
  • A shiatsu-terapeuta "együtt él", együtt dolgozik alanyával. Elfogadja olyannak, amilyen, anélkül, hogy meg akarná változtatni. Ez a hozzáállás segíti őt a gyógyításban, alanyát pedig a gyógyulásban.

Dénes Vanda

2005-07-27 14:52:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop