Stresszcsökkentő kézmasszázs

Ha felüdülésre, stresszoldásra van szükség, de nincs idő egy teljes testmasszásra, alkalmazzunk kézmasszázst.

kéz masszázs, stresszoldás | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.

Egy tanulmányban végstádiumú rákbetegeknél alkalmazták a kézmasszázst és a gyógyító érintést. Kiderült, hogy már egy ötperces kézmasszázs is jelentősen csökkenti a (nyálmintából mért) stresszhormon szintet mind a szorongó, mind a nem szorongó csoportban.

Bár a vizsgálat rákos betegek részvételével történt, fontos tudni, hogy mindenkinek javára szolgál a stresszcsökkentés. A stresszhormonok (pl. kortizon) folytonosan magas szintje fokozza a gyulladást, és akadályozza még az egészen kis sérülések gyógyulását is. A kutatók a magas kortizon szintet összefüggésbe hozták a gyengébb immunrendszerrel, a magasabb vérnyomással és vércukorszinttel is.

A kézmasszázs a vizsgálat szerint a kortizon szintet mintegy 53 százalékkal csökkentette. A masszázs ezen kívül emeli a szervezet által természetes módon előállított antidepresszáns, a szerotonin és a dopamin szintjét is.

Az alábbi technikát gyakran alkalmazzák a kórházi ápolásban, de kipróbálhatjuk ezt a gyors stresszoldó módszert családi, baráti körben is.

1. Vegyük a beteg kezét a két kezünk közé. Ha szükséges, használjunk testápolót vagy krémet is.

2. Nyissuk szét a beteg kezét, és finoman nyomjuk a tenyerét, nyújtsuk a kéz izmait.

3. A tenyerünkkel támasszuk alá a beteg csuklóját, hogy ne kelljen erőlködnie azzal, hogy tartja. A csuklótól az ujjak felé haladva masszírozzuk az ínakat és izmokat.

4. Az ujjakat egyenként masszírozzuk meg a tövüktől a hegyükig, sorra véve az egyes ízületeket is. Kérjük meg a beteget, próbálja meg elképzelni, ahogy a feszültség kiáramlik az ujjai hegyén.

5. A csuklótól a könyök felé haladva masszírozzuk meg a csukló és az alkar izmait.

6. Fogjuk a két kezünk közé a beteg kezét, és kérjük meg, képzelje el, hogy meleg fény és energia jut a kezébe.

7. Ismételjük meg az eljárást a másik kézzel is.

Kipróbálhatjuk a saját kezünkön is, bár ez távolról sem olyan jó érzés, mint ha más csinálja. Fontos, hogy a saját kezünk masszírozásánál a két kéz között tartsunk hosszú szünetet, különben az éppen ellazult kéz ismét megfeszül.

Manapság rengeteget használjuk a különféle billentyűzeteket és gombokat, nem csoda, hogy egyre gyakrabban fáj a kezünk. Ezen is segíthetünk, a gép mellett ülve félóránként nyújtsuk mind a tíz ujjunkat, és tartsuk ki 10 másodpercig, majd ismételjük meg ezt nyolcszor.

| kéz masszázs, stresszoldás
2017-03-01 22:28:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop