Hideg zuhany, jegelés, borogatás...

A hideg vizet, havat és jeget már évszázadok óta alkalmazzák gyógyító célokra. Hideggel gyógyít a Kneipp-kúra, vagy a különböző fürdők, zuhanyok, borogatások és kötések.

jegelés, borogatás, krioterápia | InforMed Hírek14:23-25   InforMed | Tamás, É.

Jeges masszázs és pakolás

Jegelés főként a következő esetekben ajánlott:
  • Lázcsillapításra jeges vagy hideg borogatás
  • Fájdalomcsökkentésre izmok merevsége esetén jeges masszázs.
  • A gyulladt aranyér jeges pakolással hamarabb gyógyul.
  • A helyi gyulladás okozta fájdalom jeges hűtéssel gyorsan enyhül.
  • Zúzódások, rándulások, törések esetén.
  • Görcsök enyhítésére is jó lehet a jeges hűtés.
  • Vakbélgyulladás, epehólyag-gyulladás, ödémák és égési sérülések.
Hideg borogatás

A hirtelen hőelvonáshoz a hideg víz a legalkalmasabb. Az olvadó jég erősebb hőelvezetést tesz lehetővé, ennél hidegebb hőmérséklet nem ajánlott.

A hideg borogatás (pl. jégzselé) előnye az, hogy -15-18°C-ig lehűthető, tovább megőrzi a hideget, és formálható, de lepedőt vagy törülközőt kell helyezni a bőrre, különben odaragadhat, és fagyást, azaz szövetelhalást is okozhat.

Sportsérülések - rándulások, zúzódások, húzódások - esetén a hideg gyors alkalmazásával elkerülhető a duzzanat és az ízületi folyadékgyülem. Ha alábbhagy a fájdalom, az érintettek hajlamosak sérülésüket alábecsülni, így könnyen túlerőltethetik magukat.

A hideg borogatások hőt vonnak el, legkésőbb 36 órával a sérülés után fel kell helyezni, és csak addig hagyjuk fenn, míg át nem veszi a test hőmérsékletét.

A láz hideg borogatással kötéssel csillapítható. Ha a páciens szív- és érrendszeri betegségben, valamint tuberkulózisban szenved, a borogatás mindenképpen ellenjavallt.

A jég alkalmazása

Gyulladás esetén hőelvonásra van szükség, hogy a szövet kezdődő duzzadásának - a hideg alkalmazásával - elejét vegyük. Soha ne alkalmazzunk hideget a húgyhólyag és a vese környékén, és ne használjuk akkor sem, ha a beteg fázik vagy érzékeny a hidegre.

Jeges vizet úgy készíthetünk, ha hideg és hőálló műanyagból készült víztartó edénybe csapvizet eresztünk, majd jégkockákat adunk hozzá. A kezelés az alkar, egyperces belemerítéssel kezdődhet, majd ezt az időt emeljük 3-4 percre. Bénulás vagy ízületi panaszok esetén tilos!

A jeges masszázshoz vízzel töltött joghurtos dobozra van szükségünk. A közepébe rögzítsünk dróttal fa spatulát, és tegyük a fagyasztóba! Két óra után használhatjuk teniszkönyök, illetve trauma esetén.

Ha alábbhagy a fájdalom, és a kezelt területen kipirult a bőr, akkor meg kell szakítani a kezelést, és a bőrt be kell takarni, hogy felmelegedjen.

Tovább

| jegelés, borogatás, krioterápia
2017-10-11 22:07:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop