A szaunázásról

A szauna vagy finn rendszerű házi gőzfürdő a skandináv országokban igen gyakran használatos "izzasztóberendezés", mely a testből és a lélekből is kimossa a salakot - mondják az ott élők.

szauna, tüdőgyógyászat, gőzfürdő, gÅ‘zfürdÅ‘ | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.

Hazánk szerencsére igen gazdag gyógy- és termálvizekben, így a gyógyfürdőzésnek nagy hagyományai vannak. Itt jegyezném meg, hogy Győrben már a XIII. század közepén polgári közfürdő létesült. A divat változásával viszont inkább a különböző fitnessprogramok lévén a szaunázás gyakorlata vált népszerűvé.

A különféle hőkamrák közül háromfélét különböztethetünk meg:

  • a hőlégkamrát,
  • a gőzfürdőt,
  • a szaunát.

A hőlégkamra száraz, közelítőleg 60 C-fokra felfűtött helyiség, ahol az erős izzadás bőrünk pórusait tisztítja, s így befolyásolja testünk ásványianyag-összetételét.

A gőzkamra ugyanilyen meleg, ám igen páradús szoba. Itt a magas páratartalom akadályozza az izzadást, ezért vigyázzni kell a túlmelegedéstől.

A szauna páratartalom tekintetében átmenetet jelent a gőzkamra és a hőlégkamra között. Itt tulajdonképpen magunk szabályozhatjuk, mekkora legyen a páratartalom, illetve különböző aromaolajok hozzáadásával a terápiás hatás javítható. A szaunázás utáni hideg fürdő, illetve hideg zuhany segítségével, a hideg-meleg inger váltogatásával az egészség javítása mellett a hőmérséklet-ingadozással járó meteorológiai változások is könnyebben elviselhetővé válnak A szauna legfontosabb élettani hatásai

1. Pulzusszám-emelkedés normál 65-75 percről akár 100-150 percre.

2. Csökken a diasztolés vérnyomás.

3. Fokozódik a bőr vérátáramlása, nő az izzadás.

4. A légutak nyálkahártyájának kiválasztása fokozódik.

5. A hörgők tágulnak, az esetleges görcsoldás mellett javulhat a légzés.

6. A szervezet immunfolyamatai élénkebbé válnak.

7. Az anyagcsere, illetve a belső elválasztású mirigyek működése fokozódik.

8. Az izomzat ellazul.

9. A légzés mélysége megnő A rendszeres szaunázás további hatásai

1. A pulzusszám, illetve a vérnyomás tréningje (az alacsony vérnyomás emelkedik, a magas vérnyomás mérséklődik).

2. Javulnak az anyagcsere- és immunfolyamatok, főként pedig veseműködés.

Részben a fent említett élettani hatásokból következik, mely betegségek fennállása esetén javasolt a szaunázás (ugyanakkor itt hívnám fel a figyelmet, hogy szaunázás előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát és tartsa is be azokat!):

- fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség;.

- a hátizmok fájdalmas megfeszülése esetén;.

- I. II. stádiumú magasvérnyomás-betegség;.

- enyhe fokú perifériás artériás keringészavar;.

- a szervezet testi-lelki teljesítményének fokozása, kondíciójavítás;.

- stresszoldás - jázmin, narancs aromaolajat használva a hatás fokozható, főként tavaszi fáradtság, levertség esetén;.

- légutak idült betegségeiben: hörghurut, hörgőasztma egyes esetei - melyeknél az eukaliptusz, borókafenyő aromaanyagait használva a légutak átjárhatósága fokozható. A forró, illetve meleg levegő az orrban lévő vírusok jelentős részét elpusztítja, de akut megfázásban nem javasolt sem a keringés megterhelése, sem pedig mások megfertőzésének veszélye miatt. A szaunázás nem javasolt az alábbi betegségekben.

1. Heveny ízületi reumás megbetegedés.

2. Heveny légúti fertőzés, különösen hőemelkedés, láz esetén, tuberkulózisban vagy tüdőbetegségben.

3. Szív-, keringési betegségek: közvetlenül szívinfarktus utáni állapotban, fixált magas vérnyomás esetében, szívkoszorúér-keringési zavar, nyugalmi fulladás vagy szívelégtelenség mellett.

4. Egyéb betegségek, mint: heveny gyomor-, nyombélfekély, pajzsmirigyműködés zavara, rosszindulatú daganatok, nemi betegségek, glaukóma (zöldhályog), szanálandó gócok (pl. rossz fog, mandulagyulladás), epilepszia és egyéb görcsökkel járó betegségek, heveny elmezavar, súlyos neurovegetatív zavarok, belső szervek heveny gyulladása: epehólyag-, máj-, vese-, petefészek-, hasnyálmirigy-gyulladás esetén.

Kérjük, minden esetben tartsák be a hivatalos előírásokat, a fürdőmester utasításait!

| szauna, tüdőgyógyászat, gőzfürdő
2002-07-18 13:59:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop