Illatos hőlégfürdők - Illóolajok szaunázáshoz és a gőzbe

A wellness-szolgáltatások kiemelten fontos részeként említhetők meg a gyógynövény- és aromaterápiás kezelések, a különféle masszázsterápiák, valamint a vízkúrák és a váltakozó hőmérsékletű fürdők: szauna, gőzfürdő, vízbemerüléses eljárások. Ez utóbbiak élvezetére nemcsak a wellness-szolgáltatásokat nyújtó szállodákban, hanem fürdőkben és uszodákban is lehetőségünk nyílik...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):38-39   Celsus Kft. | Babulka, P.
Az aromafürdőzés mellett nagyon sokan szívesen járnak szaunázni, de a gőzfürdőt is legalább ennyien szeretik.

SZÁRAZON VAGY INKÁBB NEDVESEN?

E módszerek lényege, hogy a test túlmelegedését vízbemerülés nélkül érhetjük el.

A száraz-forró, illetve a meleg-nedves levegő hatására testünk felhevül, vérereink kitágulnak, és elsősorban a bőrfelszín közelében javul a vérátáramlás, a felmelegedett szövetekben pedig fokozódik az oxigénállátás, javul a kötőszövetek és az izmok rugalmassága.

Emellett a meleg fájdalomcsillapító és lazító hatást is gyakorol az izomzatunkra. Majd, amikor túlhevült testtel hideg vízbe merülünk vagy hideg vízzel zuhanyozunk, testünk lehűl. Ezt követően az erek ismét kitágulnak, és újból élénkül a vérkeringés. Mindkét izzasztó módszer szervezetünkben hasonló hőszabályozási reakciót vált ki. Alkalmazásukkal elsősorban szervezetünk ,,megújhodását" és ellazulását érhetjük el.

A szaunázást és a gőzfürdőzést nemcsak élvezeti és közérzetjavító céllal ajánlják, hanem bizonyos funkcionális zavaroknál és betegségeknél is. Így például:

 • bőrkeringési zavarok
 • leromlott általános állapot
 • alvászavarok
 • levertség és enyhe depresszió
 • túlfeszített munka okozta stressz
 • hőmérsékleti változásokhoz való rossz alkalmazkodóképesség
 • ízületi mozgások beszűkülése
 • száraz és repedezett bőr
 • felső légutak hurutja, vagy az orrmellék-, az arc- és a homloküregek gyulladásai esetén.

FONTOS! A meleg jótékony hatásait fokozhatjuk, ha szaunázás avagy gőzfürdőzés közben illóolajakat is alkalmazunk.

MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA...

Az illóolajok jótékony hatásait többféleképpen fordíthatjuk a magunk javára. Így például belélegezhetjük a párájukat, krém vagy olaj segítségével a bőrünkbe masszírozhatjuk őket, illetve egy-két cseppet egy kiskanál mézbe cseppentve le is nyelhetjük azokat.

Az illóolajok többféle hatással is hozzájárulhatnak egészségünk helyreállításához, megtartásához, valamint testi-szellemi frissességünk és fittségünk eléréséhez.

VÁLOGASSUNK KEDVÜNKRE!

Ha száraz-meleg szaunába megyünk, a kiválasztott illóolajokat vagy -keverékeket a felöntővízhez adva önthetjük a forró kövekre.

FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! A szaunázáshoz választhatunk olyan keveréket, melynek megtetszett az illata, mert a kellemes közérzet elérésén kívül különösebb hatásra nincs szükségünk, ám az illóolajok természetesen ilyen esetben is hatnak a hangulatunkra, közérzetünkre, légzőszervünkre. Ugyanakkor választhatunk olajat vagy olajkeveréket aszerint is, hogy éppen ellazulásra, felfrissülésre, avagy légzésünk könnyítésére, légútjaink átjárhatóságának javítására van-e éppen szükségünk.

VIGYÁZAT! Miután az illóolajok tűzveszélyes anyagok, és már 50 °C-on lángra lobbanhatnak, ezért bánjunk velük óvatosan a száraz-meleg szaunában! Csak azután öntsük a forró kövekre, miután vízzel összekevertük vagy jól összeráztuk! A legbiztosabb az, ha a szaunába olyan illóolaj-keverékkel érkezünk, amit előzőleg vízzel már elkevertünk: 100 ml vízhez 100 cseppet tegyünk. Ebből a keverékből az alapos összerázás után öntsünk a felöntőkanál vizéhez, majd löttyintsük a forró kövekre! Mindenképpen csak annyi illóolajat használjunk, hogy a szauna levegője kellemesen aromássá váljon, és ne legyen fojtogató!

TUDTA? Száraz-meleg szaunában az illóolajok elsősorban a légutakra, az idegrendszerre és az érzelmeinkre hatnak. A gőzfürdőben viszont a bőrünkre és a bőr alatti szövetekre hat kiválóan a bőrünkre kerülő illóolajos pára, különösen akkor, ha azt jól belemasszírozzuk. A kitágult pórusokon keresztül az illóolajok egyes, elsősorban vízoldékony alkotórészei kiválóan fel tudnak szívódni. A gőzfürdőzés különösen a száraz bőrűek számára és a felső légutak hurutos és gyulladásos panaszai esetén ajánlható, mert segíti a bőr hidratálását, illetve hozzájárul a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósításához is.

FONTOLJUK MEG!

Szaunázáskor vagy gőzfürdőzéskor mindenki vegye figyelembe hőérzékenységét, illetve azon betegségét - például kórosan magas vérnyomását -, amikor is e fürdőeljárások nem ajánlottak!

ILLATTÁR

Az illóolajok szaunázás és gőzfürdőzés közben érvényesülő fontosabb hatásai:

 • NYUGTATÓ, SZORONGÁS- ÉS FESZÜLTSÉGOLDÓ, ALVÁST ELŐSEGÍTŐ ÉS ALVÁSMINŐSÉGET JAVÍTÓ: a levendula, a mandarin, a narancsvirág, a bergamott, az ilang-ilang


 • ANTIMIKROBIÁUS: a grépfrút, a citrom, a kubeba, a citromos teafa, a kakukkfű, a kamilla, a levendula, a rozalina, a szantálfa, a fahéj, a szegfűszeg, a teafa


 • HURUTOLDÓ, KÖPTETŐ ÉS LÉGZÉSKÖNNYÍTŐ: az ánizs, az édeskömény, az erdei fenyő, az eukaliptusz, a jegenyefenyő, a törpefenyő, a lucfenyő, a niaouli, a kakukkfű


 • BŐRVÖRÖSÍTŐ, VÉRKERINGÉST FOKOZÓ, GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉS ENYHE FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ: az eukaliptusz, az erdeifenyő, a jegenyefenyő, a lucfenyő, a rozmaring, a boróka, a kámfor, a borsmenta

dr. Babulka Péter

|
2005-11-25 15:25:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop