Termofürdő, bioszauna

Semmi kifogásunk nem lehet a hagyományos finn szauna ellen, ám már léteznek újabb - és talán jobb -melegterápiák is...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(2):31-31   Celsus Kft. | Dénes, V.
Energiára mindig szükségünk van, de a hideg szürke hétköznapokon még inkább, különben nem bírnánk a rohanást, az idegeskedést. Ilyenkor jönnek jól a melegterápiák.

IZZADJUNK MÁSKÉPPEN!

KELETI GŐZFÜRDŐ - selymessé teszi a bőrt.

A hammamot vagy a török fürdőt a wellness-centrumokban olyan költői nevekkel illetik, mint keleti gőzfürdő, harmóniafürdő avagy kamillás gőzzuhany. Bárhogy is nevezzék, mindegyik azonos elven működik: a gőzfürdőt 50 °C-ra felmelegítik, a gőz pedig vagy a „csapból" folyik a kövekre, vagy egy „gőz-kútból", amely köré oda lehet telepedni. Pár perc múlva az emberről szó szerint folyik a víz, hiszen meleg van és 95%-os a páratartalom. Mindez felmelegíti a bőrt, ellazítja az izmokat, felgyorsítja a vérkeringést. Ha éterikus olajokkal is dúsítjuk a párát - és mélyeket lélegzünk gőzfürdőzés közben -, az illóolajok gyógyhatását is élvezhetjük, például: a kamilla tisztító-fertőtlenítő, a mirha és az ylang-ylang harmonizáló, a rozmaring és a kakukkfű keringést serkentő és köhögéscsillapító, avagy az eukaliptusz és a menta légzést segítő hatását.

TERMOFÜRDŐ energia az immunrendszernek.

Ebben az esetben a kabin falából jön a meleg. A termofürdő 39 °C-ra emeli a szövetek hőmérsékletét, vagyis mesterséges „lázat" kelt.

Hasonló a római izzasztófürdőhöz, a laconicumhoz. A gőzfürdőhőz hasonlóan ez is izzaszt. A lassan fokozódó meleg miatt az immunrendszert stabilizálja, miközben a salakanyagok kíméletesen távoznak a szervezetből. Ideális stresszűző időtöltés, főleg, ha kellemes levendulaillat leng a kabinban, és halk, meditációs zene hallatszik közben.

BIOSZAUNA - edzi a kötőszövetet. Akárcsak a klasszikus szaunában, itt is 50 és 90 °C között van a hőmérséklet, a páratartalom azonban 20% körüli, ezért bőrbarát. Az izzadás megnyitja a pórusokat, salaktalanít-ja és feszesíti a bőrt.

MELYIKET VÁLASSZAM?

Akár a gőzfürdőzést, akár a szaunázást választjuk, jól döntünk, hiszen mindkettő ápolja bőrünket, feszesíti kötőszövetünket, s nem utolsósorban erősíti immunrendszerünket, miközben garantáltan ellazít.

HETI CEREMÓNIA

Ha az előírásoknak megfelelően gőzfürdőzünk, szaunázunk, a melegterápia erős hatást fejt ki szervezetünkre. A siker érdekében hetente legalább egyszer, két órát szánjunk erre a ceremóniára! „Bemelegítésképpen" negyedórát töltsünk a pihenőszobában! Azt, hogy a melegkabinban mennyit időzzünk, mindenkinek magának kell eldöntenie. Iránymutató az legyen, hogy izzadás közben jól érezzük magunkat. Utána lassan hűtsük le testünket, lehetőleg a friss levegőn, hogy légútjaink újra tiszta oxigénhez juthassanak. Fontos a hideg zuhany is. Minden testrészünkre, még a fejünkre is eresszünk belőle.

A vízsugár alatt legyünk kitartóak, amíg libabőrösök leszünk, hogy eddzük kötőszövetünket. A levezető szakaszban burkolózzunk száraz fürdőköpenyünkbe, heveredjünk el, és pihenjük ki magunkat! 1 5-20 perces relaxálás készítheti elő a következő menetet, amiből összesen hármat érdemes végigcsinálni.

TOPTIPPEK

Bőrsimító mellékhatás

A forróság és az izzadás felső hámrétegünket fellazítja, így az elhalt hámsejtek könnyedén eltávolíthatók. Használjunk bőrradírt vagy természetes sörtéjű kefét! Így garantált, hogy szaunázás után a bőrünk tetőtől talpig rózsásan sima lesz.

Hideg-forró váltakozva

Először felmelegedni, majd lehűlni. A legtöbb melegterápia így működik. Nagyon fontos, hogy az arcunkat se hagyjuk ki a hűtésből!

Aroma és relaxáció

Az éterikus olajok még hatékonyabbá teszik a gőzfürdőzést, szaunázást. Hatásukra megnyugszik, avagy éppen ellenkezőleg, felélénkül szervezetünk.

Szauna előtt és közben ne igyunk, utána azonban sok folyadékra van szüksége szervezetünknek: főleg ásványvizet, gyümölcslevet és langyos gyógyteát fogyasszunk! Aki nem jól tűri a forróságot, annak legjobb az infraszauna és a gőzfürdő.

D. V.

|
2005-02-04 16:37:07

Web Design & Development Prowebshop