Thalassoterápia. A tenger gyógyító ereje

A túl sok stressz és a kimerültség következtében nagyon sok ásványi anyagot és nyomelemet veszítünk. A thalassoterápia (tengervízi kezelés) pótolja mindazt, ami hajszolt mindennapjainkból egyre inkább hiányzik: a vitalitást, az energiát, az ellazulást. De nem pusztán csak a szellem és a lélek profitál a tengervízi kezelésekből. A thalassoterápia a tengervíz és az algák célzottan orvosi és kozmetikai bevetésével sokféle problémán segíthet: a stressz tüneteinél éppúgy, mint a mozgásszervi megbetegedéseknél vagy a különféle allergiák, sőt még a problémás testtájakon megjelenő cellulutisz és zsírpárnácskák esetében is.

thalassoterápia, tengervíz, mozgásszervi megbetegedéseknél, tengervíz | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.
Évmilliárdokkal ezelőtt a tenger volt minden élet bölcsője, ennek köszönhetően a tengervíz temészetes módon áll harmóniában az emberi szervezettel. Testünklelkünk számára nyújtott gyógyerejének hatását pedig megnövelik a "tengeri paradicsom gyümölcsei": az algák, az iszap, a tengeri só, s végül maga a csodálatos klíma. A tenger ereje vitalitást és energiát ad minden odalátogatónak. AZ ÉLET VIZE

A tengervíz az ember vérplazmájához hasonló összetevőkből áll. A fontos anyagok, a nátrium, a kalcium, a magnézium, a kén, a klórsók és a foszfor egyaránt megtalálhatóak a vérben és a tengervízben - többségük ugyanolyan koncentrációban. A terápia átütő ereje tehát a tengervíz és sejtjeink hasonló összetételében rejlik.

A testhőmérsékletre melegített tengervízből a fontos ásványok és nyomelemek a bőrön át felszívódnak, és két óra múlva már megtalálhatóak a vérben.

ÉRTÉKES ANYAGOK

A thalassoterápiánál alkalmazott tusolások, masszázsok és fürdők hatékonysága a tengervízben lévő roppant mennyiségű értékes elemmel magyarázható, ugyanis a szervezetünk számára fontos nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak fölöttébb magas koncentrációban találhatók benne. Az algák szabályos "energia és tápanyagcsomagok", melyek méregtelenítik a szöveteket, és értékes anyagokat szolgáltatnak. A thalassoterápia a szervezetben katalizátorszerepet játszik, mert beindítja a sejtek regenerálódását.

HOGYAN HAT?

A terápia azonban nem csak a lélek ápolására és a kozmetikában hatásos. Elismerten hatékony gyógyító hatású módszer, amely a legkülönbözőbb területeken alkalmazható megelőzésre és gyógyításként. Mindenekelőtt a mozgásszervi megbetegedések, például a reuma és az ízületek kopásos bántalmai stb. ellen ajánlható. A sós víz a testet két és félszer könnyebbé teszi, s így mentesíti az ízületeket a terheléstől. A fájdalom a tengervízben gyorsan csillapul. Orvosi felügyelet mellett mozgásterápiával ezen a területen is rendkívül jó eredmények érhetők el. A thalassoterápia nagyon jó segítség általános legyengülés, betegségből való lábadozás idején, de balesetek után vagy túlerőltetés esetén is. A sós víz ezenkívül fertőtlenít antiszeptikusan, vérzéscsillapító, s így sokféle bőrbetegségen is segít: ekcéma, pszoriázis, allergiás bőrpanaszok.

IDEÁLIS ALAK

A thalassoterápia egy további bevetési területe az alakformálás. A tengervíz és az algák ugyanis nemcsak a létfontosságú anyagokat biztosítják a számunkra, hanem a felesleges, káros anyagoktól is megszabadítanak minket. Ez a salaktanítás belsőleg érezhető, külsőleg pedig jól látható. Különösen kellemes a tengervizes maszszázsfürdő. Célszerű többféle módon is alaposan megdolgozni minden testrészt, a problémás területeket pedig nagyon alaposan át kell masszíroztatni. A zsírpárnácskák és a cellulitiszes gödröcskék kezelésében hatékonyabb a nyomássugaras zuhany. Az erős tengervízsugarakat direkten a kényes helyekre irányítva, a szó szo ros értelmében megremegtetik azokat. A szépségápolás területére is speciális kúrákat dolgoztak ki, például a cellulitisz és a fiatal mamák kúrája.

THALASSOKEZELÉSEK

A tenger erejének optimális hatásához a vizet és az algákat legalább 33 Celsius-fokosra kell melegíteni.

Eltekintve a csobogó meleg víz okozta kellemes érzéstől, ez a hőmérséklet ideális feltételt teremt az értékes anyagoknak a szövetekbe való felvételére.

THALASSO A FÜRDŐSZOBÁBAN

Ellazít és regenerál - pontosan akkor, amikor számunkra alkalmas. Különféle termékekkel, például alga és tengerfürdővel, tusolózselével, algás bőrradírral és tengerinövénypakolással, vagy tengeri és sós fürdővel és krémekkel akár a saját kádunkban és fürdőszobánkban is megpróbálkozhatunk.

1. Előkészület: a fürdőkúra előtt a háziorvossal tisztázzuk vérnyomásunk jellemzőit és az esetleges gyulladásos gócokat.

2. Következetesség: A kúrával hosszú távú eredményre kell törekedni, ezért körülbelül 3 hónapos időszakon át kitartóan meg kell ismételnünk (hetente kétszer, háromszor). Fürdési idő: 5 perccel kezdődjön, s fokozatosan emeljük 20 percre.

3. Alapos mosakodás: a fürdő előtt algaszappannal vagy bőrradírral alaposan tisztítsuk meg bőrünket a különböző lerakódásoktól - ezzel megkönnyítjük és javítjuk a bioaktív hatóanyagok felvételét.

4. Pontos alkalmazás: a fürdővíz mennyiségét és hőmérsékletét ellenőrizzük! A megfelelő dózis és hőmérséklet ugyanis a sikeres terápia feltételei.

5. Elegendő víz: Ne spóroljunk a vízzel! Éppen a mell és a felső gerincoszlop területe nagyon fontos reflexzóna.

6. Elegendő idő: a fürdő után ne dörzsöljük le a testünket, hanem egy előmelegített törülközőbe burkolózzunk, majd annyi ideig lazítsunk és pihenjünk, ameddig maga a fürdő tartott. Sőt még jobb lesz az eredmény, ha kétszer annyi ideig relaxálunk!

A TENGERVÍZ GYÓGYEREJE
 • Az alkalmazása: a kellemesen meleg vízben ellazulva hagyjuk, hogy a vízsugarak megmasszírozzák túlfeszített vállainkat, a fenekünket és a hasunkat. Majd bőrünket algapakolással kényeztessük, s élvezzük a gőzfürdőt - miközben megpihenünk.
 • A thalassoterápia sarkpontjai: tengervíz, tengeri levegő, tengeri klíma, só és alga - orvosi felügyelet mellett.
 • A kezelések segítenek a mozgásszervi betegségeken, isiászon, reumán, artrózison; elősegítik az operáció utáni gyógyulást, enyhítik a vérkeringészavarokat, az aknékat és a bőrallergiákat. A fürdők viszont ellenjavalltak a magas vérnyomásban, a pajzsmirigytúltengésben szenvedőknél, a szívbetegeknél, valamint a jódallergiásoknál. Egészen bizonyosan segít azonban a thalasso a stressz, a depresszió és a kimerültségi állapot esetén.
MÓDSZEREK
 • Aeroszol-inhalálás: tiszta tengervízpára és egy speciális színű lámpa kell hozzá, amely ionizált fényt sugároz, erősíti a stresszel szemben a szervezetet, és fokozza az ellenálló képességet.
 • Algapakolás: a jó meleg algapakolás lehetővé teszi az ásványok és a nyomelemek optimális bejutását a sejtekbe, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.
 • Pezsgőfürdő: az algakivonattal dúsított tengervíz a szövetek oxigénellátását fokozza, ellazító és a vérkeringést aktiválja. A célzott vízsugarak a testet tetőtől talpig átmasszírozzák.
 • Nagy nyomású zuhanysugár (álló helyzetben): az erős sugarakkal való alapos masszázs erősít és élénkít (oldja a cellulitiszt).
 • Sugárnyomásos masszázs (fekvő helyzetben): "tengervízeső" az egész testet átmasszírozza nagyon vékony sugaraival, közben megnyugtat és ellazít.
 • Tengervízmedence: a különböző erősségű, testrészekre irányzott vízsugarak a vérkeringést serkentik és ellazítanak, hatására a testrészek mozgékonysága javul.
 • Torna, fizioterápiás gyakorlatok: a meleg és a sós víz felhajtó ereje az ízületeket hajlékonyabbá, az izomzatot pedig erősebbé teszi.
JÓ TUDNI!
 • Világszerte mintegy 100 thalassocentrum található, többségük a francia, a spanyol és a német tengerparton, de még a tengerrel igazán nem büszkélkedhető Ausztriában is.
 • Minden "thalassopáciens" kúrája személyre szabott. Körülbelül 30 különféle kezelési mód található az orvosok palettáján - a csobogófürdőtől és a víz alatti maszszázstól kezdve a sugárnyomású zuhanyfürdőn, az iszappakolásokon és az algás fürdőkön át egészen a száraz masszázsig.
 • A kezelések naponta kéthárom órát igényelnek. A meghírdetett kúrák gyakran csak 610 napig tartanak. Ezeknek a kecsegtető ajánlatoknak éppen ez a gyenge pontja: egy terápiának legalább négy hétig kell tartania, hogy a tengeri klíma gyógyító hatása tökéletesen érvényesülhessen. Óvakodjunk hát a kedvező árú villámkúráktól!



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| thalassoterápia, tengervíz, mozgásszervi megbetegedéseknél
2002-07-25 12:16:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop