Gyógyfürdő otthon

Kinél ne fordulna elő stressz a munkahelyen, konfliktus a magánéletben. Mi lehet ilyen esetben jótékonyabb, mint egy meleg fürdő?! Különleges, gyógyító hatása viszont csak akkor van a fürdőzésnek, ha a rendelkezésre álló adalékanyagok arzenáljából célzottan, a konkrét panasz enyhítésére szolgálót választjuk ki.

illóolajok, fürdőzés, fürdő, fürdÅ‘ | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Gy., G.
Gyógynövényekből nyert illóolaj adagolása a fürdővízhez nemcsak a bőrünkre hat jótékonyan, hanem a belélegzésen át belsőnkre is.

1. Illóolajok mint nyugtatók

A meleg fürdővízbe komlóból, macskagyökérből és levendulából nyert illóolajat adagolva a szervezet és a lélek ellazul. Nyugtató hatását este fejti ki igazán, megfelelően előkészíti az éjszakai pihenést, nyugodt, mély álmot biztosít.

2. Ellazító illóolajok

Levendulából, citromfűből, szénavirágból vagy narancsvirágból nyert illóolajok szintén ellazítják a szervezetet, s ezáltal megfelelően előkészítik a nyugodt pihenést, az éjszakai alvást.

3. Élénkítő olajok

Eukaliptuszból vagy rozmaringból nyert illóolajat adagolva a fürdővízhez élénkítő hatást érhetünk el, mely a fürdőző számára új lendületet adhat.

4. Reumafürdők

Terpentinolajat vagy fenyőolajat tartalmazó illóolajok akár akut reumatikus megbetegedés esetén is gyógyítólag hatnak.

5. Illóolajok bőrápoló hatása

Néhány illóolaj a bőr ápolására és tisztítására is alkalmas. Ilyen célra elsősorban a cickafark, a kamilla és a zabszalma jöhet számításba. A fürdőzés ellazít, és számos panaszra jótékony hatást fejt ki.

Iszapfürdők

Artrózis esetében, valamint reumatikus bántalmaknál. A fürdők, az előzőekben leírtakon kívül egyéb adalékanyagok hozzáadásával is védhetik egészségünket:szapnak hívjuk azt, ami növényi és állati eredetű anyagok hosszabb időn keresztül vízben (légmentesen lezárva) való kémiai átalakulása által jön létre. Iszapfürdő használata ajánlatos a hasi és az ízületi reumás panaszok esetében. Szintén hatékony segítséget nyújthat az artrózis, az isiász és idegfájdalmak enyhítésére, nőgyógyászati panaszoknál, valamint krónikus székrekedés és gasztritisz esetén is. Az iszapfürdők ma már gyógyszertári/gyógynövénybolti forgalmazásban kész, kiszerelt formában is hozzáférhetők. A fürdőzés után az iszap maradéka a kádról könnyűszerrel eltávolítható.

Szénsavas és kénes fürdők

A szénsavas fürdők élénkítően hatnak a szervezetre. Különösen a kéz és a láb vérkeringési problémái, valamint vegetatív szív- és érrendszeri panaszok esetén ajánlatos. Használata enyhe ingert gyakorol a szívre és az érrendszerre, melyet a rendszeres testedzés sem pótol.

A kénsavas fürdők különösen a bőrproblémák, mint például a pszoriázis (pikkelysömör), az akne (szőrtüszőgyulladás), valamint a légutak krónikus gyulladása estén használható fel eredményesen. Nyomatékosan fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy nyílt, váladékozó sebbel a fürdők használata tilos! A kénes fürdők szintén kész, kiszerelt állapotban kaphatók a gyógyszertárakban/gyógynövényszaküzletekben.

A házi gyógyfürdőzés szabályaiMire kell vigyázni?

Tartsuk be a következő szabályokat!

  • Szobahőmérséklet: A fürdőszoba hőmérséklete minden esetben 22-23 °C kell hogy legyen. Alacsonyabb hőmérsékletnél megnő a fürdőzés közbeni meghűlés veszélye.
  • A fürdővíz hőmérséklete: A fürdővíz hőmérséklete meleg fürdőnél 36-38 °C között legyen. Ez vízhőmérővel kontrollálható. Ennél melegebb fürdő a szívet és a vérkeringést erősen megterhelné.
  • Élénkítő szakasz: A fürdőzés vérkeringésre gyakorolt hatásának fokozására egy kellemesen langyos zuhanyozás javasolt, majd jól szárazra törölt testtel fél órás pihenés teljes felüdülést ad.
  • Bőrápolás: Annak érdekében, hogy a bőr a (rendszeres) fürdőzés hatására ne száradjon ki, javasolt fürdés után (kivéve az olajos fürdőket) egy krémes bedörzsölés.
  • Ellenjavallatok: Nagyobb bőrsérülések, gyulladásos vagy váladékozó bőrbetegségek esetében a fürdők nem alkalmazhatók! Lázas betegségek, fertőzések, magas vérnyomás, valamint szívelégtelenség esetén a fürdőzés túlságosan nagy megterhelést jelenthet, ezért ilyen esetben mindenkor kizárólag a kezelőorvossal történő konzultálás után, egyetértésével használható.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| illóolajok, fürdőzés, fürdő
2002-07-25 14:38:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop