Hirdetés

Téli egészségegyszeregy

Megfázás. Orrfújás. Láz. Köhögés. A tél slágerei. Az alábbiakból kiderül, hogy jómagunk, illetve családtagjaink érdekében miként küzdhetünk ellenük sikeresen a hideg hónapokban…

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(1):52-53   Celsus Kft.

Bronchitis

Akut bronchitisről akkor beszélhetünk, ha a fertőzés a légzőszervek és a hörgők nyálkahártyáját érinti. Többnyire nátha és torokfájás előzi meg . Néhány nappal később kezdődik a száraz köhögés. Ezt követően jelenik meg a nyálkás, olykor gennyes váladék köpet formájában. A test hőmérséklete nem emelkedik számottevően. Komplikációk ritkán fordulnak elő, és köhögés elleni orvosságokra is csak elvétve van szükség. Az viszont nagyon fontos, hogyha gyermek az érintett, sok folyadékot igyon, lehetőleg forró innivalók formájában. Az inhalálás is hasznos lehet.

Edzettek előnyben

Minden szülőnek eszébe jut, vajon miként szoktathatná hozzá gyermekét az időjárás változásaihoz. Az ellenálló erő növeléséhez mindenekelőtt sok friss levegőre van szükség! Már az egyéves gyermek is kint tölthet akár 3-4 órát télen a szabadban. Az immunrendszerre hasonlóan kedvezően hat a váltózuhany , a ledörzsölés , az emelkedő - vagy váltakozó hőmérsékletű lábfürdő.

Átdörzsölés – gyerekeknek

Erősíti a szervezet védekező erőit!

Fektessük gyermekünket egy nagy frottír- vagy flaneltörülközőre, és egész testét – arca kivételével – mindkét kezünkkel addig dörzsöljük, míg a bőre egyenletes rózsaszínű nem lesz!

Vigyázat: az átdörzsölés frissítő hatású, éberré teszi a picit, ezért esténként ne végezzük!

Fertőzés - ipiapacs

A téli hónapokban a háromhetenkénti megfázás normális. Természetesen vannak jelentős eltérések: az elsőszülött gyermekek a legtöbb fertőzést csak akkor kapják, ha elkezdenek óvodába járni. A második gyermek azonban már kisbabakorban elkaphat sok fertőzést, mivel testvére az óvodából „hazahozza” a kórokozókat.

Ha egy gyermek fertőzött, furcsa módon már akkor is képes továbbfertőzni, ha ő maga még tünetmentes. Ezért nincs értelme annak, hogy csemeténket mindenképpen távol tartsuk a náthás gyerekektől.

Talán meglepő, de léteznek olyan „fertőző gyerekek” , akik valamiféle genetikai okból különösen érzékenyek a kórokozókra . A fertőzésekre való hajlam egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya . Ennek a védőanyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába. Az érintettek esetében a fertőzések gyakran hosszabb lefolyásúak, mint az átlagos 4 nap. Sajnos e gyermekek a fertőzések között nem tudnak igazán felerősödni, s ezáltal fejlődésük is visszamaradhat. Érdemes hát őket kivenni az óvodából, hogy 2-3 hétre megszakadjon a fertőzések láncolata.

Az influenza réme…

A egyes vírustörzsek több kárt okoznak, mint egy ártalmatlan megfázás. A magas lázzal és nagyfokú gyengeséggel járó tünetek nagymértékben rontják általános közérzetünket. Ezért azoknak, akiket egyéb betegségek miatt az influenza fenyeget, érdemes minden évben beoltatniuk magukat. Ide tartoznak azok a gyerekek is, akik szívbetegek, a légzőszervek krónikus megbetegedéseiben, epebetegségben, cukorbajban, anyagcserezavarban, vérszegénységben, veleszületett és szerzett immunrendszer-betegségben szenvednek . Az influenzaoltás ártalmatlan, mellékhatásként esetleg bepirosodhat az oltás helye, vagy enyhe hőemelkedés jelentkezhet.

Inhalálás

A vízgőz gyógynövények, illóolajok hozzáadásával hatásosan nedvesíti a légutakat, fertőtlenít, és megfelelőbb vérellátást biztosít. A következő olajok és teák ajánlottak inhaláláshoz:

  • kamillavirág
  • eukaliptusz- és fenyőolaj
  • kakukkfűolaj vagy -tea
  • borsmentaolaj.

A forró folyadékkal teli edényt úgy kell elhelyezni, hogy az érintett könnyedén fölé hajolhasson, fejét és vállát takarjuk be törülközővel!

Gyógyító hideg levegő

Nem tévedés: a hideg levegő jót tesz a megfázásnak! Akik úgy be vannak bugyolálva, mint egy eszkimó, vagy egész nap túlfűtött helyiségben tartózkodnak, könnyebben megkapják a fertőzéseket, mint azok, akik hozzá vannak szokva a hideghez, és gyakran tartózkodnak szabad levegőn. A jól adagolt hideginger ugyanis növeli a szervezet ellenálló képességét . A hőingadozások intenzív immunológiai és hormonális reakciókat váltanak ki a szervezet egészében.

Káros anyagok a levegőben

Több mint 100 olyan légszennyező anyagot ismerünk, amely kiválthatja a légutak megbetegedését. Nitrogén-oxid, szénhidrogén és ólom autóinkból, kén-dioxid és por házaink, gyáraink és erőműveink kéményeiből, illetve ózon és szmog irritálja nyálkahártyánkat, szorítja össze torkunkat. De arról se feledkezzünk meg, hogy a dohányzás is szennyezi a levegőt!

FONTOS TUDNI! Akik kénytelenek passzív dohányosként beszívni a füstöt, sokkal gyakrabban fáznak meg, szenvednek bronhitisben, asztmás köhögésben és allergiában, mint a nemdohányzó környezetben élők.

Köhögés

A köhögés a gyulladások alkalmával keletkezett váladék légutakból történő eltávolítását szolgálja. A mellkasborogatás és az inhalálás ebben az esetben is ajánlott. Hiba, ha a köhögő felnőtt vagy gyermek ki sem dugja az orrát a meleg szobából. Ezzel csak a tüdőgyulladás kockázatát növeli! A köhögés legfontosabb ellenszere a friss levegő! Arra minden szülőnek figyelnie kell, hogy a gyakori megfázás elősegítheti az asztma kialakulását!

Megfázás

Aki fázik, rögtön megfázik… Ez korántsem igaz. A lehűlés, a nedves lábak és a huzat önmagában nem okoz megfázást! A kiváltó ok fertőzés .

Egyre-másra jelennek meg új s még újabb vírusok, melyek náthát, köhögést okoznak, s mivel ezek a fertőzések egyforma tünetekkel járnak, sokszor tévesen, egységesen a hideg által okozott megbetegedésként kezelik őket.

Egy megfázás első tünete rendszerint könnyű hidegrázás . Nem attól leszünk betegek, hogy fázunk, hanem azért érezzük kellemetlennek a hideget, mert már meg vagyunk fertőzve. Kétségtelen, hogy a betegség kialakulásában a lehűlés is fontos szerepet játszik: a hideg lefékezi a bőr és a nyálkahártya vérellátását. Ez a folyamat pedig gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak.

Borogatás a mellkasra

Hasznos segítség megfázások és bronchitis esetében: egy nedves – de nem csöpögő! – törülközőt tekerjünk az érintett mellkasa köré! Erre borítsunk egy flanel- vagy gyapjúkendőt, mely teljesen lefedi a nedves borogatást! Maximum 2 órán keresztül hagyjuk a testen! Végül száraz törülközővel dörzsöljük végig a mellkast és a hátat! Éjszakára ne hagyjuk fenn a borogatást!

Lázasan – otthon

Senki sem hallgatja szívesen mások köhögését, ám a köhécselés és a nátha még nem ok arra, hogy otthon maradjunk, vagy a gyereket ne küldjük az óvodába, persze csak akkor, ha egyébként jól érzi magát. Az óvónők és a tanárok tapasztalatból tudják, hogy a fertőzéslánc attól még nem szakad meg, hogy az újonnan megbetegedett kicsiket otthon maradnak. Többnyire az is hiábavaló próbálkozás, hogy a gyerekeket elkülönítéssel védjék a kórokozóktól, hiszen azokat az óvodán kívül, például a szülőktől, az utcán, a villamoson vagy éppen a szupermarketben is „beszerezhetik”. Ezért csupán a lázas gyermeket kell otthon tartani és ápolni.

Orrcseppek

Annak, aki megfázott, általában légzési problémái vannak, mivel az orra tele van. A gyulladáscsökkentő orrcseppek kétségtelenül enyhítik a panaszokat, és ismét átjárhatóvá teszik a légutakat. Amennyiben használatuk elengedhetetlen, nagyon fontos, hogy tudjuk, csak rövid ideig szabad őket alkalmazni! Ennek oka, hogy a csepegtetést követő néhány óra múlva ellenreakció léphet fel, melynek során a nyálkahártya ismét, ám most még erősebb mértékben duzzad meg. Általában enyhe sóoldat becsöpögtetése is elegendő ahhoz, hogy az orr nyálkahártyája megnyugodjon.

Rétegesen pamutban, flanelben

Tapasztalt gyermekorvosok azt ajánlják, mindig egy réteggel kevesebb ruhát adjunk a gyermekünkre ahhoz képest, mint azt helyesnek gondolnánk! A gyermekek túlzott óvatosságból gyakran túl melegen vannak öltöztetve, s ezért könnyen megizzadnak. Az izzadás azonban a bőr erős lehűléséhez, s ezáltal elégtelen vérellátásához vezethet, kedvező előfeltételeket teremtve a megfázáshoz.

A legmegfelelőbb téli ruházat laza, jól szellőző anyagból készült ruhadarabokból áll. Ilyen például a pamut és a flanel. Ha nincs csikorgó hideg, a gyerekeknek elsősorban vízhatlan ruhadarabokra van szükségük.

Tipp: a ruházatot a gyermek temperamentumához kell igazítani, a mozgékony gyermekeket vékonyabban, míg a nyugodtabb, kevesebbet mozgót vastagabban kell öltöztetni. Mindig melegen kell tartani a lábakat, a vese tájékát és a füleket!

Ahelyett, hogy egy vastag kabátot vagy téli pulóvert adnánk a gyerekre, inkább „hagymamód”-ra öltöztessük , azaz több rétegben adjunk rá könnyű ruhadarabokat! Például pamut alsóneműt és harisnyát, fölé egy hosszú ujjú pólót, majd egy vékony pulóvert és befejezésül egy dzsekit vagy egy anorákot. Így a gyereket gyorsabban le tudjuk vetkőztetni, ha bemegy a hidegről a meleg szobába.

Ideális szobahőmérséklet

Ne fűtsük túl a lakást! A legmelegebb hőmérséklet napközben ne legyen magasabb 22 foknál, éjszaka legfeljebb 15-18 fok. A hőmérsékletet nehéz megsaccolni, ezért helyezzünk hőmérőket a szobákba. A hűvöst sem szabad túlzásba vinni, 12 Celsius foknál hidegebb levegőben a test izomzata begörcsölhet. Figyeljünk a helyes klímára is! A levegő ne legyen túl száraz, mert akkor könnyen kiszáradhat a nyálkahártya, s ez megkönnyíti a kórokozók és a szennyező anyagok behatolását a szervezetbe.

A nedves levegő különösen a kruppra hajlamos gyermekeknek fontos. Legtöbb esetben elegendő, ha nedves törülközőket akasztunk fel a gyerekszobában és gyakran szellőztetünk. Az orvosok szerint sokkal hatásosabb, ha fél óra alatt alaposan kiszellőztetjük a szobát, mintha egész éjszaka bukóállásban hagyjuk az ablakot.

Vádliborogatás

Ez a legfontosabb borogatás, ha lázas a gyermekünk. Mindkét vádliját külön-külön kell betekernünk. A borogatás a bokától kezdődjön, és röviddel a térd alatt érjen véget! A víz, amelybe belemártjuk a kendőt, éppen langyos legyen. A borogatást minden 5–15 percben cserélni kell addig, amíg a láz 1-2 fokkal nem csökken! Arra azonban figyeljünk, hogy a borogatásna k cs ak akkor van értelme, ha a lábszár és a test meleg! Hideg végtagok esetében nem szabad alkalmazni!

K. R.

2005-01-02 19:47:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop