Népszabadság: az orvosok kerülik a gyógyszer-mellékhatások jelentését

A súlyos gyógyszer-mellékhatások jelentése kötelező, de az orvosok többsége nem jelzi a hatóságoknak, ha a gyógyszerek nem várt hatásait észleli a betegein - írta a Népszabadság egy gyógyszergyártó felmérésére hivatkozva.

egészségügy, orvos, gyógyszer | MTI Hírek 2009 ;6
A lap pénteki számában azt írta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézethez tavaly 750 bejelentés érkezett. Ha az orvosok minden esetet regisztrálnának, becslések szerint e szám 2-5 ezer között lenne.

A felmérést végzőknek több orvos is azt mondta: hetente legalább egy-két olyan esetük van, amikor a mellékhatás olyan súlyos, hogy kénytelenek terápiát változtatni, de ezt nem jelentik.

A felmérés szerint az orvosok nagy része azért nem jelzi a mellékhatásokat, mert tart attól, hogy a bejelentés után a biztosító ellenőrei vizsgálják majd, helyesen járt-e el a recept felírásakor, és egyébként is, nagy lesz az ügy adminisztrációja.
| egészségügy, orvos, gyógyszer
2009-06-02 12:34:01


Mick Jagger új billentyűt kapott

Szívbillentyűcsere miatt halasztotta el észak-amerikai turnéját Mick Jagger és zenekara, a Rolling Stones - értesült a Drudge Report amerikai hírportál.


Nem szállítanak gyógyszert a kórházaknak

A horvát gyógyszer-nagykereskedők az elkövetkező napokban leállítják egyes kórházak számára a gyógyszerek szállítását 2,6 milliárd kuna (közel százmilliárd for...


Rejtélyes körülmények között elhunyt a Berlusconi-per egyik tanúja

Rejtélyes módon életét vesztette Imane Fadil volt modell, akinek a Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke ellen a bung...


Vírusfertőzés: szokatlan terjedési mód

Egy veszélyes vírus vérrel való terjedésének szokatlan formáját, a vallási rituáléként végzett véres önkorbácsolást és önmegsebzést fedezték fel brit kutatók.


Ingyen tampon

Idén szeptembertől ingyen juthatnak hozzá az intimhigiéniás termékekhez az angliai középiskolák és felsőoktatási intézmények diákjai - jelentette be a héten a brit ...