Nagyjából feleannyi eső esett a nyáron, mint általában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előzetes adatai alapján az idén nyáron a csapadékmennyiség valamivel több mint fele volt az átlagosnak. Több településen egész júliusban egyáltalán nem esett az eső - derült ki az MTI megkeresésére küldött OMSZ-tájékoztatásból.

időjárás, nyár | MTI Hírek10
Mint írták, vélhetően a nyarak 1901 óta vezetett rangsorában az idei nyár a csapadékmennyiség tekintetében is a legszárazabb nyári időszakok között foglal majd helyet.

Az OMSZ a hőmérséklethez hasonlóan a csapadékkal kapcsolatban is az 1971-2000 közötti időszak átlagából számítja ki a normálértékeket. Ez az időszak elég hosszú ahhoz, hogy használható legyen Magyarország éghajlatának általános jellemzésére.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint országos átlagban az idén egyik nyári hónapban sem érte el a lehullott csapadékmennyiség a normálértéket. A legtöbb eső, 57,63 milliméter júniusban hullott. Ebben a hónapban a június normálérték kicsivel több mint 80 százaléka hullott. A július országszerte rendkívüli csapadékhiánnyal zárult. Számos településen az egész hónapban egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés eső esett. Ezzel 1901 óta az idei volt a harmadik legszárazabb július. Országosan összesen 17,26 milliméter csapadék hullott.

A száraz júliust igazolja az is, hogy az OMSZ ebben a hónapban mindössze két napon adott ki legalább narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, valamint riasztást a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Az augusztusi adatok feldolgozása még nem zárult le, de a meteorológiai szolgálat automata állomásaink adatai alapján a nyár utolsó hónapjában 29,7 milliméter eső esett. Ez a normál hozzávetőleg 52 százaléka.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzőinek összesítése szerint az idei nyáron csak a hőség miatt adták ki a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést. Heves zivatar, felhőszakadás, vagy viharos szél miatt 13 napon volt érvényben másodfokú figyelmeztető előrejelzés, ebből 12 napon heves zivatar illetve felhőszakadás miatt a másodfokú riasztást is kiadták.

Az OMSZ az MTI megkeresésére korábban a kánikulai nyárról is készített összeállítást. Ebből kiderült, hogy országos átlagban hozzávetőleg 1,5 Celsius-fokkal melegebb volt a megszokottnál, ezzel 1901 óta az idei a tízedik legmelegebb az idei nyár, s ezzel együtt 1951 óta kiemelkedően napfényes is volt a három hónap.

| időjárás, nyár
2013-09-06 11:52:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop