Újabb halottjai vannak a rekordokat döntő hidegnek Amerikában

Történelmi hidegrekordokat döntött meg keddre virradóra az Egyesült Államok keleti területei felett uralkodó sarkvidéki légörvény, amely több halálos áldozatot is követelt.

USA, időjárás, hideg, bulvár | MTI Hírek11
A meteorológusok szerint a hidegbetörés következményeit 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában. Keddi összesítések szerint a szokatlanul erős fagyhullám legkevesebb hat emberéletet követelt az elmúlt három napban.

New Yorkban egyes helyeken egyetlen nap leforgása alatt 27-32 fokkal zuhant a hőmérséklet. A Central Parknál kedden mínusz 15 fokot mértek, ami 118 éves helyi rekordot adott át a történelemnek. A Queensben található LaGuardia repülőtéren regisztrált mínusz 15,5 fok az ugyanezen a napon 46 évvel ezelőtt felállított mínusz 12 fokos rekordot döntötte meg.

Chicagóban hétfőn mínusz 27, az indiai Fort Wayne-ben mínusz 15 fok lett minden idők január 6-án mért hőmérsékleti mélypontja. Rekordhidegeket mértek Texasban és Oklahomában is. Florida középső területein keddre fagyveszélyre való figyelmeztetést adtak ki. A CNN jelentése szerint kedden mind az 50 amerikai szövetségi tagállamban - tehát a Hawaii-szigeteken is - mértek fagypont alatti hőmérsékletet.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szükségállapotot hirdetett ki. A keleti partvidéken a hétfői olvadást követő hirtelen lehűlés miatt sok helyen síkosak az utak. New Yorkban, Washingtonban, Philadephiában és más nagyvárosokban zsúfolásig megteltek a hajléktalanszállások.

Chicago környékén hétfő este három vonat is elakadt az erős szél által emelt hótorlaszokban. Több mint 500 utas volt kénytelen a szerelvényeken tölteni az éjszakát. Az egyik vonaton mintegy 300 utas több mint 9 órán át vesztegelt a nyílt pályán. A New York-i Penn pályaudvaron kedd reggel egy órán keresztül visszatartották a New Jerseybe induló vonatokat, mert a fagy zavarokat okozott a jelzőberendezések működésében.

A dermesztő hideg miatt a hétfői 4600 után kedden újabb 2900 repülőjáratot kellett törölni az Egyesült Államokban. A legsúlyosabb helyzet a chicagói O'Hare repülőtéren alakult ki, az összes kényszerű menetrendváltozás csaknem egyharmadát innen jelentették. Megbénult a torontói légikikötő forgalma is.

A JetBlue fapados légitársaság ugyanakkor - a hétfőn bejelentett részleges leállás után - kedden ismét indított repülőgépeket New Yorkba és Bostonba.

Az amerikai Középnyugaton az előrejelzések szerint szerdán kezdődik meg a felmelegedés, a hőmérséklet várhatóan akkor emelkedhet az ilyenkor normális, fagypont körüli értékekre. New Yorkban szerdán 11 fokkal lesz melegebb.

| USA, időjárás, hideg, bulvár
2014-01-08 12:42:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop