Dupla fizetés: ügyes...

A recept egyszerű volt: az igazságügyi orvosszakértők, miközben zsebre tették az egyetem által folyósított teljes közalkalmazotti bérüket, vállalkozóként is benyújtották a számlát a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett hatósági kirendelésekért. A szakértői vizsgálatok elkészítése után a rendőrséggel és a bírósággal a saját számlájukra utaltatták a pénzt, ezzel lényegében ugyanazért a munkáért két fizetést kasszíroztak.

DOTE, orvosszakértő, csalás | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

Az úgynevezett hatósági kirendeléses tevékenységek után a teljes összegnek az egyetem kasszájába kellett volna befolynia, ehelyett csak a pénz kisebbik részét, a laborok, vizsgálók, eszközök használatáért járó költségátalányt kapta meg az intézmény.

A 24.hu júniusban írta meg, hogy hivatalos iratok bizonyítják: a debreceni Igazságügyi Orvostani Intézet szakértői és munkatársai hosszú idő óta megrövidítették az egyetemet. A magánszámlákra térített pénz végösszege a több száz milliós nagyságrendet is elérheti.

A Debreceni Egyetem vezetése a cikk megjelenése után egyetlen nap alatt lezárta az ügyet, csak annyit tett közzé egy helyi újságban, hogy szerintük az egyetemen „mindenkinek tiszta a keze”. Pedig azóta több bírósági eljárás során felvetődött a szakértők számlázási gyakorlatának kérdése, és volt olyan eset is, ahol kifejezetten az ügyészség kérte, hogy a magánvállalkozások helyett az egyetemnek utalják a vizsgálatokért járó teljes összeget.

A 24.hu birtokába került újabb dokumentumok szerint viszont nem csupán az veti fel a törvényesség kérdését, hogy ki kapta meg az állam által biztosított szakértői díjakat, hanem az is, hogy a debreceni szakértők milyen apparátust alakítottak ki az évek során arra, hogy meggyőzzék a hatóságokat.

Az intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel.

Bár a vállalkozások hivatalos pecsétjén a szabályozás szerint kizárólag a cég székhelyét vagy telephelyét lehetne feltüntetni, hat-hét debreceni szakértő pecsétjén nem az szerepelt, hanem a 4002 Debrecen Postafiók 400. cím, ami a Debreceni Egyetem címe.

A kis módosítás miatt úgy tűnhetett, hogy a szakértők az egyetemi intézet számára küldött hatósági kirendeléseket jogszerűen teljesítik a munkahelyükön, az ottani erőforrásokat használva, miközben a díjakat a saját számlájukra átirányítják.

A hatóságok a kirendeléseket az egyetem címére küldték, ahol az előírásoknak megfelelően iktatták a küldeményeket. Később az elkészült szakvéleményeket is az intézeti iktatószámok alatt nyújtották be a kirendelő hatóságoknak vagy a bíróságoknak. Több dokumentum bizonyítja, hogy a magánvállalkozásokkal elszámolt szakértői véleményeket eredetileg az egyetemről, az egyetem pecsétjével postázták, így azokon feladóként minden esetben a DEKK Igazságügyi Orvostan 4002 Debrecen Pf.: 400. volt látható. Magyarán a borítékon ugyanaz a cím szerepelt, mint a szakértők pecsétjén.

Debrecenben az Igazságügyi Orvostani Intézet vezetője is tagja egy olyan betéti társaságnak, amely az elmúlt években rendszeresen számlázott a hatóságoknak.
A vállalkozói számlázás annyira elterjedt volt, hogy sok esetben még az intézet alkalmazásában álló gépírónők is azt kérték, az egyetem helyett a cégükhöz utalják a díjazást.

| DOTE, orvosszakértó, csalás
2018-10-31 20:07:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop