Mi a gyógyszer?

gyógyszermellékhatás | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Mellékhatások

Gyógyszernek tekinthető minden olyan anyag, amely akár a test felületén (a bőrön vagy a nyálkahártyákon), akár a test belsejében gyógyító hatást fejt ki. A gyógyszerekkel kapcsolatos általános érvényű megállapítás a modern gyógyszerkutatás egyik megalapítójától, a berlini Heubner professzortól származik: "Minden gyógyszernek, amelynek gyógyító hatása van, feltétlenül van káros, esetleg nemkívánatos mellékhatása is. "

A gyógyszer természetéből következik, hogy az előírt adag szedése mellett is előfordulhatnak mellékhatások, de ugrásszerűen nő ezek veszélye, ha a beteg a javasolt adagot önkényesen változtatja.

Szinte mindegyik gyógyszer toxikus, tehát mérgező hatást fejt ki akkor, ha az előírtnál nagyobb adagban szedik. Mellékhatásra vagy toxikus hatásra, pl. akkor is sor kerülhet, ha a beteg a gyógyszert a megadott adagban ugyan, de az előírtnál hosszabb ideig szedi. Vannak ugyanis olyan gyógyszerek, amelyek lassan bomlanak el vagy ürülnek ki a szervezetből, és éppen ezért ott felhalmozódva okozhatnak káros vagy mérgező mellékhatást. Ilyen szerek - többek között - a szívelégtelenség kezelésére gyakran használt digitáliszkészítmények (pl. Digoxin, Acigoxin, ).

Hogy a gyógyszerek mellékhatásával kapcsolatos tájékozatlanság milyen súlyos következményekkel járhat, azt korábbi USA-beli meghökkentő tapasztalatok bizonyították. Akkoriban ugyanis az Egyesült Államok kórházaiban ápolt összes betegnek kereken 15%-a gyógyszerártalom következtében szorult gyógyintézeti ápolásra. Az ok szinte minden esetben az volt, hogy ezek a betegek nem tudták, hogy gyógyszereikből melyiket, mikor és mennyit kell beszedniük. Ezen kívül többségük teljesen tájékozatlan volt az egyes gyógyszerek esetleges mellékhatásait illetően.

A gyógyszerszedésből származó viszonylag gyakori káros mellékhatás nem speciálisan amerikai jelenség. Szerte a világon folynak olyan vizsgálatok, amelyeknek az a célja, hogy megvizsgálják a gyógyszer-felhasználási szokásokat. A vizsgálatok szerint a betegek 30-50%-a az orvos által felírt gyógyszereket beszerzi ugyan a patikában, de sohasem szed belőlük egyetlen szemet sem, hanem a szemétkosárba dobja. Mások viszont szedik néhány napig a gyógyszert, de mihelyt valamivel jobban érzik magukat, akkor vagy szántszándékkal nem veszik be vagy pedig megfeledkeznek róla.

A betegek ésszerűtlen magatartásának hátterében részben a teljes tájékozatlanság, részben pedig a gyógyszerrel kapcsolatos tévhitek húzódnak meg. Mivel ma az emberek gyógyszerszükségletük mintegy felét vény nélkül szerzik be, különösen ezekről a gyógyszerekről kell tájékozottnak lennie.

Az Olvasót tájékoztatni kívánjuk az egyes gyógyszerek gyógyító hatásáról, de esetleges mellékhatásairól is. Az esetleges mellékhatások ismertetésével esetenként felesleges félelmet is kelthetünk. Az egészséges lelkületű ember félelme sohasem olyan mértékű, hogy visszatartsa a létfontosságú gyógyszer szedésétől. A kórosan szorongó emberek viszont inkább a számára érthető nyelven íródott könyvből szerezzen megfelelő tájékoztatást, s ne az orvosok számára írott szakkönyvekből.

2005-06-02 18:12:56
| gyógyszermellékhatás

Veseelégtelenséget okozhat egy népszerű gyógyszer

A hazánkban is széles körben elterjedt proton pumpa gátló (PPI = proton pumpa inhibitor) kezelés lehetséges vesekárosító hatásáról ír a JAMA (Journal of American Medical Association).


Nem utópia: személyre szabott gyógyszerelés

Kutatások bebizonyították, hogy a korábban toxikus vagy allergiás eredetűnek tartott gyógyszermellékhatások egy része látens (rejtett) enzimhibákon alapul. Ezek a rejtett anyagcserezavarok önmagukban semmilyen tünetet nem okoznak, csak bizonyos kémiai anyagok, többek között egyes gyógyszerek hatására derül rájuk fény. A jelenleg ismert látens enzimdefektusok (enzimhibák) többsége örökletes, genetikailag programozott.
Azonban néhány éven belül várható, hogy számos gyógyszer adása előtt meghatározzák a beteg metabolizmusában (anyagcseréjében) részt vevő enzimek genetikai variánsait, az esetleges enzimhibákat, valamint az egyén életmódjának és eddigi gyógyszerszedésének megfelelő enzimserkentőket és –gátlókat. Mindezeket követően pedig számítógépes programok segítségével tudják majd beállítani a különböző gyógyszerek kezdő és fenntartó adagját, illetve a fentiek alapján a gyógyszerelésből kihagyni a mellékhatásokat okozó szer(eke)t.


hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop