Hozzászokás, szenvedélybetegségek

A köztudatban eléggé elterjedt, hogy egyes gyógyszerek - különösen az altatók, a nyugtatók és a fájdalomcsillapítók - tartós szedése hozzászokással járhat.

hozzászokás, szenvedélybetegségek, addikció, drog abúzus, morfon, kábítószer, drog abúzus | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Ez a veszély különösen a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szerek esetében fenyeget. Sokkal súlyosabb következményekkel jár a kábító hatású fájdalomcsillapítókhoz, a morfinhoz és társaihoz való hozzászokás. Hogy elejét vegyék az ilyen kóros szenvedély kialakulásának, amely az egyes ember jellemét, személyiségét, de testi egészségét is lerombolja, szigorú rendszabályok írják elő az orvosnak az ilyen szerek rendelését, a gyógyszerésznek pedig ezek kiszolgálását.

Nem kevésbé súlyos hozzászokást okozhatnak az élénkítő hatású étvágycsökkentők, pl. a Teronac, továbbá egyes nyugtató és a Parkinson-kór gyógyítására használt szerek. A hozzászokás állapotában lévő ember sokszor csalásra, sőt erőszakra vagy bűncselekményre is képes azért, hogy a tűrhető közérzetéhez szükséges kábító vagy nem kábító gyógyszert megszerezze. Tudni kell azt is, hogy a kábítószerhez hozzászokott embernek saját akarata és elhatározása általában nem elég ahhoz, hogy kóros szenvedélyéről leszokjék. Csak intézeti - orvosi és gyógyszeres - kezelés kecsegtet sikerrel. Tisztában kell lenni azonban azzal is, hogy intézetben végzett elvonókúra hatása sem mindig végleges, mert igen gyakori a visszaesés, tehát mindig célszerűbb a kábítószerhez való hozzászokást megelőzni, mint gyógyítani.

Azért viszont, mert egyes szerek a hozzászokás veszélyével járnak, nem szabad általánosítani és azt a tévhitet kelteni, hogy minden gyógyszerhez hozzászokhatunk. Sajnos sok idős ember azért nem szedi pl. az orvos által előírt vérnyomáscsökkentő szert vagy a szívműködést javító digitáliszkészítményt, az éjszakai nyugalmát biztosító altatót vagy a székletürítést elősegítő hashajtót, mert a hozzászokás veszélyétől tart. Pedig ezekben az esetekben a félelem sokszor nemcsak alaptalan, hanem egyenesen káros. Káros azért, mert a magas vérnyomás és szívgyengeség ellen rendelt gyógyszereket tartósan kell szedni és elhagyásuk kárt okoz a betegnek. Ugyanígy káros, ha az idős ember hosszú éjszakákat álmatlanul tölt el vagy tűri a székrekedés kellemetlenségeit, hiszen az altatókból vagy a hashajtókból sokfajta van, tehát szükség esetén váltogatni is lehet őket. A hozzászokással kapcsolatban elmondottak is bizonyítják, mennyire fontos és nélkülözhetetlen a tájékozottság, valahányszor gyógyszerszedésre szorulunk. A sokszor hangoztatott "hozzászokás veszélye" tehát általában alkalmas arra, hogy néhány embert visszatartson a hozzászokás kóros szenvedélyétől, de gyakran eredményezheti azt is, hogy a beteg az egészsége vagy az élete fenntartásához szükséges gyógyszereket se vegye be.

2005-04-09 09:42:42
| hozzászokás, szenvedélybetegségek, addikció, drog abúzus, morfon, kábítószer

Pusztít a drog és az alkohol

Egyre nő a halálozási arány a középkorú fehér amerikaiak körében - állapították meg szakemberek, ennek hátterében az öngyilkosság, a kábítószer élvezet és a túlzott alkoholfogyasztás áll.


ENSZ jelentés a kábítószer fogyasztásról

Öt és fél milliárd ember, vagyis az emberiség háromnegyede csak korlátozottan jut hozzá fájdalomcsillapítókhoz - közölte az ENSZ e témában illetékes hivatala éves jelentésében. Az égető drogproblémák közül a szerzők a kannabisz fogyasztás legalizálását és új kábítószer fajták megjelenését emelték ki.


Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segítségkérést. Az alábbiakban áttekintést adunk a legelterjedtebb kábítószerek hatásáról és legjelentősebb egészségkárosító hatásaikról.


TASZ: a szcientológusok "beszivárognak" az iskolákba

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok, a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében. Erről a szervezet hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.


Vélt legalitásuk miatt népszerűek a dizájner drogok

A dizájner drogoknak nevezett kábítószerek kerültek a fogyasztók népszerűségi listájának elejére az utóbbi időben; a vegyületek egy része még nincs tiltólistán, így beszerezhető, de fogyasztásuk rendkívül veszélyes, hiszen a drogok hatásai pontosan nem ismertek - mondta az MTI-nek a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértője.


Web Design & Development Prowebshop